"Μυστική διπλωματία" για το Σκοπιανό, κρεμασμένη στα μανταλάκια
Η ελληνική πλευρά, όταν έρθει ο χρόνος δημοσιοποίησης των θέσεών της, θα βρεθεί πάλι απολογούμενη, ως αρνούμενη να δεχθεί τις θέσεις των αντιπάλων της
Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξακολουθεί να μη ανακοινώνει τις κόκκινες γραμμές, που αποτελούν όριο υποχωρήσεων, επειδή ασκεί μυστική διπλωματία. Και όντως η άσκηση διπλωματίας επιβάλλεται να είναι μυστική, μέχρι την στιγμή των υπογραφών.
Όταν όμως η απέναντι πλευρά, δημοσιοποιεί καθημερινώς τις ανυποχώρητες θέσεις της, χωρίς απάντηση από ελληνικής πλευράς δημιουργούνται εντυπώσεις όχι μόνον στους ενδιαφερόμενους λαούς, αλλά κυρίως στο διεθνές κοινό, και ακόμη χειρότερα στους αλλοδαπούς πολιτικούς και δημοσιογράφους.
Η ελληνική πλευρά, όταν έρθει ο χρόνος δημοσιοποίησης των θέσεών της, θα βρεθεί πάλι απολογούμενη, ως αρνούμενη να δεχθεί τις θέσεις των αντιπάλων της, οι οποίες όμως έχουν οριστικοποιηθεί ως ορθές και έγιναν αποδεκτές από το ευρύ κοινό. Είναι μεγάλο λάθος, η αποφυγή απάντησης στα όσα οι Σκοπιανοί δημοσιοποιούν, και πείθουν με την επανάληψη.
Η ακολουθούμενη από το ΥΠΕΞ τακτική, θεωρώ πως πρωτοτυπεί μεν, και η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω, είναι να υποστηριχθεί πως δεν υπήρχε υποχώρηση, αφού δεν τίθενται κόκκινες γραμμές, και πως η συμφωνία δεν ήταν αποτέλεσμα πιέσεων έναντι ανταλλαγμάτων. Όποια άλλη εξήγηση δεκτή, αλλά επί τόσους μήνες, ουδείς ενδιαφέρθηκε να την υποστηρίξει.
Μάλιστα δε, τα υποστηριζόμενα, ιδίως εχθές στο Der Spiegel, από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, θα έπρεπε να απαντηθούν άμεσα, και να χαρακτηριστούν ως παιδιάστικα -που είναι- αλλά βρίσκουν ευήκοα ώτα. Ερωτηθείς για τις πιθανές εδαφικές αξιώσεις που προειδοποίησε η Ελλάδα, ο Ζάεφ ανέφερε ότι οι μόνες αξιώσεις της χώρας του αφορούν τις …ελληνικές παραλίες.
Εδώ προβάλλεται έα ηλίθιο πραγματικά επιχείρημα, που χρησιμοποιείται και από ημεδαπούς: «Τα Σκόπια φοβόμαστε»; Κατ’ αρχάς, φοβόμαστε αυτούς που πατρονάρουν τα Σκόπια και γνωρίζουμε πως είναι και ισχυροί και έχουν επιτυχίες στην αναστάτωση λαών.
Όμως, η Ελλάδα του 1830, είχε την ίδια επικράτεια, που έχουν σήμερα τα Σκόπια. Και ήταν ένα μυρμήγκι εμπρός στην κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αλλά, με την διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών -και ιδίως λόγω του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων- κοίταξε κατάματα τον πανίσχυρο αντίπαλο, και πολλαπλασίασε την επικράτειά της. Ποιος γνωρίζει τι σχεδιάζουν οι Ισχυροί; Αυτά που μας προϊδεάζουν είναι πολύ ανησυχητικά. Την γεωστρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης, πολλοί την εποφθαλμιούν.
Είπε επίσης ο Ζάεφ: «Δεν μπορώ να καταλάβω εύλογα επιχειρήματα για κάτι τέτοιο. Πως θα φαινόταν αυτό, εάν δεν μεταφράζεται το όνομά μας; Πρέπει να αναγκάσουμε την καγκελάριο Μέρκελ ή τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να λέει για παράδειγμα το "Σέβερναμακεντόνια". Ένα τέτοιο παράδειγμα δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο», είπε.
Δεν τα ξέρει καλά τα πράγματα. Ελπίζω να του απαντήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ, ότι Καναδάς, είναι αμετάφραστο όνομα στη διάλεκτο των ινδιάνων που ζούσαν εκεί και σημαίνει "χωριό". Και το όνομα της Μπουρκίνα Φάσο είναι αμετάφραστο όνομα και σημαίνει "η Χώρα των καλών ανθρώπων". Περί τις 80 χώρες έχουν αμετάφραστες ονομασίες!
Και τέλος, το… μεγάλο επιχείρημα: «Δεν βλέπω κανένα λόγο για αλλαγή του ονόματος στο Σύνταγμα, δεν είναι αξιοπρεπές. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν αξιόπιστο εταίρο και όχι έναν εταίρο χωρίς αξιοπρέπεια. Άλλωστε, το σύνταγμα μπορεί να αλλάξει, αλλά η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να τροποποιηθεί πάλι».
Ως προς το Σύνταγμα, ότι μπορεί α αλλάξει, το φωνάζω εδώ από καιρό, και απορώ γιατί το θεωρούμε τόσο σημαντικό, ενώ υπάρχουν άλλα σπουδαιότερα.
Ως προς την αξιοπρέπεια όμως του γείτονα, πράγματι η Ελλάδα δεν θέλει να την στερήσει από κάποιον. Θέλει αξιοπρεπή γείτονα. Ο Ζάεφ όμως, γιατί θέλει ως γείτονα μια αναξιοπρεπή Ελλάδα, που θα δεχθεί να οικειοποιηθεί τη ιστορία της, αυτός που την κλέβει; Εκείνος γιατί δεν θέλει αξιοπρεπή γείτονα;
Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...