Τσίπρας και Καμμένος αναζητούν σημείο ισορροπίας, με τα «δύσκολα» να είναι μπροστά τους
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Την Κυριακή των Αποκριών έκαναν την πρώτη τους «κοινή» εμφάνιση μετά από αρκετό καιρό. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος επέλεξαν την Σκύρο, εν μέσω εορταστικού τριημέρου, για να στείλουν εκτός όλων των άλλων και μήνυμα «καλής συνεργασίας» εντός του κυβερνητικού σχήματος.
Πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας βρέθηκαν δίπλα δίπλα στοχεύοντας κυρίως στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Ο κ. Τσίπρας συνοδευόμενος από τον κ. Καμμένο επισκέφτηκαν την 135η Σμηναρχία Μάχης, από όπου καθημερινά απογειώνονται τα ελληνικά μαχητικά για την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν με τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών, τους τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας και το προσωπικό της Σμηναρχίας, τους συνεχάρησαν και τους ευχήθηκαν για τη Σαρακοστή.
Αυτά, ως προς τα προφανή και απολύτως ενδεδειγμένα ειδικά σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία, όπου η Τουρκία προκαλεί καθημερινά. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το εσωτερικό πολιτικό πεδίο, το οποίο δε θα πρέπει να αγνοήσουμε. Μία σύντομη αναδρομή στην πολιτική επικαιρότητα της τελευταίας περιόδου θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο, ότι Τσίπρας και Καμμένος είχαν να εμφανιστούν μαζί σε κάποια δημόσια εκδήλωση πάνω από ένα μήνα. Τελευταία φορά ήταν στην γιορτή των Θεοφανείων όπου πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας είχαν παραστεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων στην Κάλυμνο, μία επιλογή σε απολύτως θεσμικό πλαίσιο.
Από εκείνη την μέρα μέχρι και την χθεσινή επίσκεψη στην Σκύρο κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι, ενώ υπήρξαν και γεγονότα που έριξαν «βαριά» την σκιά τους στη σχέση τόσο των δύο αντρών όσο και στην συνεργασία των κομμάτων τους.
Σημαντικότερο όλων ήταν η διαχείριση των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που εκφράστηκαν από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Τα δύο συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα επέτειναν τον εκνευρισμό ανάμεσα στα δύο κόμματα, με τις «αιχμές» μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να αποτελούν τα πρώτα θέματα των δελτίων ειδήσεων, πάνω από δύο εβδομάδες. Παρά το γεγονός ότι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος διατηρούσαν και διατηρούν μία πολύ καλή προσωπική σχέση, κάτι που φάνηκε και από την επισημοποίηση της κυβερνητικής συνεργασίας τους εντός δεκαλέπτου το 2015.
Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών φάνηκαν να προκαλούν «βραχυκυκλώματα» στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποτέλεσμα αυτή της «αρρυθμίας» ήταν, όπως ερμηνεύεται από ορισμένους και η απουσία κοινών εμφανίσεων ή για να είμαστε πιο ακριβείς, ο περιορισμός τους στις απολύτως απαραίτητες όπως αυτή των Θοφανείων στην Κάλυμνο αλλά και η χθεσινή επίσκεψη στην σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο, ενάμιση μήνα μετά.
Χωρίς κάποιος να αγνοεί και να υποβαθμίζει την πολύ καλή «χημεία» που έχουν αναπτύξει Τσίπρας Καμμένος, δεν μπορεί παρά να εντοπίσει την «ψύχρανση» στις μεταξύ τους επαφές, τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμών, ειδικά την τελευταία περίοδο. Προφανώς και κανείς από τους δύο δεν θέλει και δεν επιδιώκει το τέλος της συνεργασίας τους μια και έχουν ήδη δηλώσει ότι «μαζί θα πάνε μέχρι τέλος». Παρόλα αυτά όμως όσο ο καιρός περνά, τα αγκάθια στη σχέση τους δείχνουν να αυξάνουν. Η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τη υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία ήταν η τελευταία εξέλιξη, την οποία ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να είχε αποφύγει. Παράλληλα μην ξεχνάμε ότι το Σκοπιανό και το όποιο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων βρίσκεται μπροστά μας, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να μην δείχνει σημάδια οπισθοχώρησης.
Η ανεύρεση λοιπόν σημείου ισορροπίας μεταξύ των δύο εταίρων θα αποτελέσει μία δύσκολη άσκηση εντός του Μεγάρου Μαξίμου, ειδικά τώρα που τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά...
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...