Αυξημένες ροές μεταναστών περιμένει το υπουργείο
Σε επαγρύπνηση για τους μήνες της... καλοκαιρίας που θα επακολουθήσουν βρίσκεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες προοιωνίζονται αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας θα καταθέσει μεθαύριο, Τρίτη στη Βουλή νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο. Με το νομοσχέδιο αναμένεται η επίλυση εκκρεμοτήτων στην εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και διατάξεις που αφορούν τη σύντμηση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία –των όσων...– επιστροφών στην Τουρκία.
Ταυτόχρονα, πολλά από τα camps στην ενδοχώρα, που δεν χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή, συνεχίζουν να βρίσκονται ως εφεδρεία στους σχεδιασμούς του υπουργείου σε περίπτωση που αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές. «Εχουμε κλειδώσει την πόρτα, αλλά δεν έχουμε παραδώσει τα κλειδιά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μουζάλας.
Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν την καταβολή αποζημιώσεων στους κατοίκους του Χαλκειούς (χωριό της Χίου δίπλα στη ΒΙΑΛ, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot του νησιού). Η κίνηση αυτή από την πλευρά του υπουργείου αναμένεται να λειτουργήσει πυροσβεστικά όσον αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων για τις παρεμβάσεις επέκτασης της ΒΙΑΛ. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Δήμος Χίου όσο και πολλοί κάτοικοι έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και μπλοκάροντας τις όποιες εργασίες αναβάθμισης του ΚΥΤ.
Οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση –και κατά συνέπεια προς την Ελλάδα– δεν αναμένεται να περιοριστούν, το αντίθετο. Ωστόσο, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα και τους αριθμούς των αφίξεων στα ελληνικά νησιά, μόλις οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν, το πρόβλημα θα διογκωθεί εκ νέου. Χαρακτηριστικά τον Ιανουάριο (2018) έφθασαν από την Τουρκία 1.637 άτομα (916 στη Λέσβο, 427 στη Σάμο, 209 στη Χίο, 96 στην Κω, 31 στη Λέρο), αριθμός μικρός λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Τον Δεκέμβριο έφτασαν 2.364.
Ωστόσο, όσο οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν οι μεταναστευτικές ροές ήταν σημαντικά αυξημένες: Ενδεικτικά από τον Σεπτέμβριο έως και τον Νοέμβριο 2017, μόλις μέσα σε τρεις μήνες, έφτασαν στα ελληνικά νησιά 12.145 αιτούντες άσυλο. Ταυτόχρονα το 2017 μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα 27.000 άτομα, το σύνολο όμως όσων έφθασαν από την Τουρκία ξεπερνά τις 29.718.
Η πλειονότητα των αφιχθέντων μάλιστα προέρχεται από χώρες που έχουν προσφυγικό προφίλ. Το 41,7% Σύροι, το 19,6% Ιρακινοί, 11,6% Αφγανοί και σε μικρότερα ποσοστά από τη Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά και Αλγερινοί, Παλαιστίνιοι, Πακιστανοί.
Θα γεμίσουν
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εκτιμά ότι εφόσον οι καθημερινές ροές παραμείνουν κατά μέσον όρο 150-180 άτομα, οι κενές θέσεις και στην ηπειρωτική Ελλάδα θα έχουν γεμίσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. «Από τον Μάρτιο και μετά θα πρέπει να φτιάχνουμε έναν καταυλισμό προσφύγων τον μήνα, για να ανταποκριθούμε στον αριθμό των ανθρώπων που θα χρειαστεί να φιλοξενούμε», αναφέρει ο υπουργός σχετικά.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, έχουν επιστρέψει στην Τουρκία 1.531 άτομα από τον Απρίλιο του 2016 έως το τέλος Ιανουαρίου του 2018. Το 91% όσων επεστράφησαν ήταν άντρες, το 4% γυναίκες και το 5% παιδιά. Το 42% όσων επέστρεψαν ήταν Πακιστανοί –συνολικά 638 άτομα–, γεγονός που σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου εξηγεί και το ότι τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί δραστικά οι Πακιστανοί που φθάνουν στα ελληνικά νησιά. Τέλος, σημειώνεται ότι μόνο το 16% από όσους επέστρεψαν προέρχονταν από τη Συρία.
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...