«Ο Ερντογάν έφυγε, εμείς θα είμαστε πάλι εδώ»
Ο κ. Ερντογάν αναχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης για την Άγκυρα αλλά στις αρχές του χρόνου θα επιστρέψει, αν όχι ο ίδιος σίγουρα ο πρωθυπουργός του και το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας.
Συνέρχεται, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Διακυβερνητικής Συνεργασίας των δυο χωρών και το τουρκικό κλιμάκιο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει την καθιερωμένη “περαντσαδα” από τη Θράκη.
Έχει γίνει περίπου έθιμο να κάνει μια βόλτα στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, μερικές φορές και στα Πομακοχώρια, κάθε υψηλόβαθμος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος που επισκέπτεται στην Ελλάδα. Ερντογάν (τρεις φορές), Νταβουτογλου, Τσαβουσογλου ( νυν ΥΠΕΞ), Μπιναλι Γλιντιρίμ (τωρινός πρωθυπουργός), ο Μεσουντ Γιλμαζ παλαιότερα και για να πάμε πιο πίσω ο τότε υπουργό προεδρίας Γολντιριμ στα πόδια του οποίου στον Εχινο έσφαζαν on camera κριάρια και ακόμα πιο μακριά το 1952 ο πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ.
Ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρώτος Τούρκος με το ύπατο αυτό αξίωμα που επισκέφθηκε την Ελλάδα, συνοδευόταν από τον βασιλιά Παύλο και την σύζυγό του Φρειδερίκη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή συνοδεύθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη, που άθελά του έγινε το πρόσωπο της περιοδείας εξαιτίας του αναπάντεχου(;) «τζαρτζαρίσματος» με τον Τούρκο πρόεδρο για το εάν θα μιλήσει ή όχι στους συγκεντρωμένους στην αυλή του μειονοτικού σχολείου, όπως πολλοί απαιτούσαν.
Ο κ. Αμανατίδης χειρίστηκε με ψυχραιμία τον αιφνιδιασμό προλαμβάνοντας μια πιθανή έκρηξη, με απρόβλεπτη εξέλιξη, του οξύθυμου ηγέτη, που είχε ήδη «φορτώσει», στο άκουσμα της απόφασης του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και το μυαλό του ήταν στην Παλαιστίνη.
Η αποστολή έφτασε στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στην Κομοτηνή, με συμφωνημένο το πλαίσιο των κινήσεων του κ. Ερντογάν και προβλεπόμενη μια ομιλία σε επιλεγμένους μειονοτικούς παράγοντες σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής. Ποιος όμως μπορεί να βασιστεί σε συμφωνίες και πρωτόκολλα όταν έχει να κάνει με τον Ερντογάν και ειδικά τις σχέσεις του με τα πλήθη; Αποδείχθηκε αυτό όταν έφτασε στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ και αντίκρισε γύρω στα δύο χιλιάδες άτομα να τον περιμένουν. Τα όσα διαδραματίστηκαν στα σκαλιά του μειονοτικού σχολείου με αφορμή την απαίτηση του κ. Ερντογάν να μιλήσει στους συγκεντρωμένους, καθώς και την αντίδραση του κ. Αμανατίδη, τα είδαν όλοι στο βίντεο του ΣΚΑΪ. Εκείνο που δεν έδειξε η εικόνα ήταν η υπόκωφη βοή-διαμαρτυρία του πλήθους ότι «δεν του δίνουν μικρόφωνο να μιλήσει». Είχαν προηγηθεί και άλλα «μικροεπεισόδια», ενδεικτικά της ατμόσφαιρας δυσπιστίας που κυριάρχησε στην πολυσυζητημένη περιοδεία. Οι μειονοτικοί είχαν εγκαταστήσει μεγάφωνα και γιγαντοοθόνες στο τζαμί που πήγε ο Ερντογάν για να προσευχηθεί, πλην όμως την τελευταία στιγμή τα «ξήλωσε» η ελληνική αστυνομία γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στη συμφωνία. Οι συνοδοί υφυπουργοί Γ. Αμανατίδης και Γ. Κατρούγκαλος αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τον κ. Ερντογάν στο τζαμί, διότι θα τον πλαισίωναν οι παράνομοι μουφτήδες.
Την τελευταία εξάλλου στιγμή, αποφεύχθηκε διπλωματική «παρεξήγηση» στην είσοδο του προαυλίου του μειονοτικού σχολείου, όταν φρουροί του Ερντογάν επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την είσοδο στον χώρο των δύο Ελλήνων υφυπουργών. Χρειάστηκε η παρέμβαση, σε αυστηρό ύφος, του μειονοτικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, για να τους επιτραπεί η είσοδος. Οσο ο κ. Ερντογάν περιόδευε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, μερικές εκατοντάδες χριστιανοί, μέλη συλλόγων και σωματείων, διαδήλωναν κατά της επίσκεψης, με ειρηνικό πάντως τρόπο. Ηταν η πρώτη φορά σε περιοδεία Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων που εκδηλώθηκε τέτοιου είδους οργανωμένη αντίδραση.
Εν κατακλείδι, αναχωρώντας για την Αγκυρα, ο κ. Ερντογάν άφησε στους ομοθρήσκους του –ομοεθνείς τούς αποκάλεσε ο ίδιος– ένα «μούδιασμα», κυρίως λόγω της έντασης που προηγήθηκε στην Αθήνα, καθώς οι μειονοτικοί περίμεναν την επίσκεψη αλλιώς. Κάποιοι σε μειονοτικό καφενείο πίσω από τη δημοτική αγορά ακούστηκαν να λένε ότι «αυτός θα φύγει, εμείς θα είμαστε πάλι εδώ, με τα ίδια με τους χριστιανούς προβλήματα...». Σε ένα άλλο κατάστημα που πωλούσε χριστουγεννιάτικα είδη και Αη Βασίληδες, ο μουσουλμάνος ιδιοκτήτης του είπε στην «Κ» ότι «αυτό που λείπει από τον κόσμο είναι η δουλειά και όχι τα λόγια...». Πρακτικά, αυτή η επίσκεψη δεν τους απέφερε τίποτα, όπως και όλες οι προηγούμενες, πλην εκείνης του προέδρου Μπαγιάρ το 1952, οπότε και εγκαινιάστηκε το σημερινό μειονοτικό σχολείο. Ο ίδιος ο Ερντογάν όμως κέρδισε κάμποσους πόντους στο εσωτερικό της χώρας του.
Σταύρος Τζίμας
"Καθημερινή"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...