Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν -στο ρόλο του- κατά των ΗΠΑ αυξάνει την ένταση


Νέες επικρίσεις κατά της Ουάσιγκτον διατύπωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατική» τη δίωξη που άσκησαν οι αμερικανικές δικαστικές αρχές σε βάρος των ανδρών της ασφάλειάς του.

«Λένε ότι οι ΗΠΑ είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας. Αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Αυτή δεν μπορεί να είναι δημοκρατία», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

«Όταν εκδίδονται εντάλματα σύλληψης σε βάρος των σωματοφυλάκων μου ερήμην (…) στις ΗΠΑ, όπου είχα πάει προσκεκλημένος, με συγχωρείτε, αλλά θα πω ότι αυτή δεν είναι μια πολιτισμένη χώρα», συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν τροφοδοτούν τη διπλωματική διένεξη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας, εξανεμίζοντας τις όποιες ελπίδες υπήρχαν περί ταχείας διευθέτησης της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Άγκυρα έχουν πάψει να εκδίδουν βίζες η καθεμία για τους πολίτες της άλλης.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές κλιμακώθηκε όταν οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο Τούρκους προξενικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ. Αμφότεροι κατηγορούνται ότι συνδέονταν με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ανυπόστατες.

Τα ¨τραύμα» είναι βαθύ

Ο εκνευρισμός του Ερντογάν και η δημιουργία ισχυρού αντί-αμερικανικού κλίματος στην Τουρκία όμως δεν έχουν σχέση με τις κατηγορίες σε βάρος των σωματοφυλάκων του, αλλά στο γεγονός πως οι ΗΠΑ, δεν βλέπουν πλέον την Τουρκία σαν ένα σταθερό σύμμαχο, ήδη από την εποχή της Αραβικής Άνοιξης.

Η συμμαχία με τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, που στήριξαν την πολιτική της Ουάσιγκτον κατά του Ισλαμικού Κράτους, προκάλεσε τα αντανακλαστικά της Άγκυρας που είδε ξαφνικά, μέσα στην τελευταία, τετραετία, να ορθώνεται απειλητικά γύρω της ένα Κουρδικό τείχος από τα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ ως την δυτική Συρία.

Αυτή την «κουρδική αναγέννηση» που συνδυάστηκε με τον εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό της Τουρκίας, στις επαρχίες με πρωτεύοντα Κουρδικό πληθυσμό, μαζί με το αποτυχημένο πραξικόπημα του περυσινού Ιουλίου, έφεραν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν στα όρια τους. Το αποτέλεσμα ήτα, να κινείται σε λάθος κατεύθυνση υποστηρίζοντας ένα νέο-οθωμανικό μοντέλο που δεν μπορεί να λειτουργήσει στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις.

Η προσπάθεια ερεισμάτων με τις «συμμαχίες» τόσο με τη Ρωσία όσο και το Ιράν, δύσκολα αποδίδουν και έγινε αντιληπτό τόσο από την ρωσική αντίδραση στη Συρία, όταν επιχείρησε να κινηθεί εναντίον των Κούρδων όσο κι από την προέλαση των Ιρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ σε Τουρκμενικές πόλεις, για τις οποίες είχε η ίδια ενδιαφέρον.

Το πώς θα καταλήξει αυτή η διελκυστίνδα παραμένει άγνωστο, καθώς τα σχέδια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή βρίσκονται εν εξελίξει… Αλλά στην Τουρκία, η πολιτική Ερντογάν κινδυνεύει να αποβεί μοιραία, σε περίπτωση που ο αντιαμερικανισμός καταστεί μέρος της λαϊκής πολιτικής κουλτούρας, μιας και αυτό θα επηρεάσει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων…

"Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]