Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μας επιτρέπουν να επιλέξουμε ποιός θα επηρεάζει τα Βαλκάνια;


Αντίθετα από τους Ρώσους που επιδιώκουν τη δημιουργία μετώπου κατά ΝΑΤΟ και EE, η στρατηγική της Άγκυρας καθορίζεται με τον όρο γεω-πολιτισμός

Παρά το ότι υπάρχουν σοβαρά ανοιχτά μέτωπα στην υφήλιο, με τους ισχυρούς να εμπλέκονται άμεσα σ’ αυτά, τα λησμονημένα για αρκετά χρόνια Βαλκάνια, εισήλθαν στην επικαιρότητα ως παράπλευρη μεν, αλλά σοβαρή περίπτωση ώστε να επιδειχθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Παρ’ όλο που για αρκετά χρόνια υπήρχε έντονο και έμπρακτο το ενδιαφέρον της Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας και εμφανής η επεκτατική τους πολιτική στα Βαλκάνια, υπό μορφή οικονομικής και πολιτιστικής διείσδυσης, ουδείς εκ των ισχυρών της Δύσης ενοχλήθηκε, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψή μου -διατυπωθείσα προ πολλών ετών- ότι η ισλαμική διείσδυση στην περιοχή έγινε είτε κατ’ εντολήν είτε εξ ανοχής των ισχυρών, προκειμένου να υπερτερήσουν οι μουσουλμάνοι τω χριστιανών και να αφαιρεθεί το ρωσικό πλεονέκτημα της ομοδοξίας.

Βαλκανικοί λαοί (Σκόπια, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη) επιχειρηματολογούν αιτώντας την ένταξη σε δυτικούς φορείς, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο αποκλείονται οι Ρώσοι από την Βαλκανική. Βεβαίως, το αυτονόητο ερώτημα, γιατί είναι θεμιτό να σώσουν οι ΗΠΑ τους βαλκανικούς λαούς από την Ρωσία, και όχι να τους σώσει η Ρωσία από τους Αμερικανούς, δεν προβάλλεται, λες και η επεκτατική βουλημία των ισχυρών κρατών, τα διακρίνει σε καλούς και κακούς ιμπεριαλιστές, ενώ δεν διαφέρουν ουδόλως ως προς την εκμετάλλευση των αδυνάμων να αντιδράσουν λαών.

Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, ουδέποτε η ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια ήταν τόσο μικρή. Όσο δηλαδή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στα τέλη του 1991. Στην Αλβανία, στη Βοσνία και στα Σκόπια, όπως και στο νεότευκτο κράτος του Κοσσυφοπεδίου, η τουρκική επιρροή είναι πλέον ισχυρότατη και διαρκώς αυξάνεται. Έχουμε εισέλθει σε μια χρυσή εποχή για την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια, τέτοια που έχει να ζήσει η Άγκυρα ή η Υψηλή Πύλη, εδώ και περίπου έναν αιώνα.

Η Μόσχα, επιχειρεί να ανακτήσει όσα έχασε με την κατάρρευση του κομμουνισμού, αλλά και από τα μηδενικά αποτελέσματα που υπήρξαν κατά την περίοδο του Γέλτσιν. Ο κύριος πόλος ανάπτυξης της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια είναι η Σερβία. Παράλληλα, χρησιμοποιεί την ενεργειακή εξάρτηση των βαλκανικών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο, προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις αναστύλωσης της πολιτικής επιρροής της σε νέα βάση. Ταυτόχρονα, χωρίς ακόμη να είναι έντονα εμφανές, αξιοποιεί και το Πατριαρχείο Μόσχας, με την μέχρι στιγμής διείσδυσή της μόνον στο Άγιος Όρος.

Η Τουρκία, έχει μεγαλύτερο πεδίο δράσης. Οι μουσουλμάνοι της Αλβανίας, η τουρκόφωνη μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου, οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας, οι τουρκόφωνοι και μουσουλμάνοι των Σκοπίων, οι πομάκοι και τουρκόφωνοι της Βουλγαρίας και η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αποτελούν σημεία της επιχειρηματολογίας που αναπτύσσεται στα σκληροπυρηνικά τουρκικά think tanks της Άγκυρας, σχετικά με την ύπαρξη μουσουλμανικού (ή ακόμη και τουρκικού στοιχείου) στα Βαλκάνια

Με αυτό το υλικό επιχειρεί η Άγκυρα την επανασύνδεση της άλλοτε κοσμικής και νυν ισλαμικής Τουρκίας με το οθωμανικό παρελθόν της. Αυτή θα στηριχτεί σε πληθυσμιακά, μειονοτικά, γεωγραφικά, οικονομικά, γεωπολιτικά και θρησκευτικά στοιχεία και ζητήματα. Ολόκληρο αυτό το πλαίσιο αποτελεί το όχημα της τουρκικής διείσδυσης στα Βαλκάνια. Η Τουρκία στηρίζει με κάθε μέσο τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, τις τουρκόφωνες ή τουρκογενείς μειονότητες και τα αμιγώς μουσουλμανικά κράτη.

Άρχισε όμως να ενοχλεί. Μόνιμο είναι αυτό το πρόβλημα της Τουρκίας, η οποία (και ως οθωμανική αυτοκρατορία) επιδείκνυε πάντοτε το αλαζονικό της πρόσωπο, γι’ αυτό και συγκέντρωσε στο πρόσωπό της, το μίσος των υπόδουλων. Το ίδιο πράττει και τώρα, γι’ αυτό και δεν μπορεί να ηγηθεί -όπως προσπαθεί- των μουσουλμανικών κρατών. Κι αυτό ακόμη το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν είναι άκρως επιφυλακτικό απέναντί της.

Στα Βαλκάνια, ήδη το Κοσσυφοπέδιο έδειξε ενοχλημένο από την απαίτηση της Τουρκίας να θεωρηθεί η τουρκική γλώσσα επίσημη και σ’ αυτήν να γράφονται τα έγγραφα που χρησιμοποιούν οι τουρκόφωνοι. Στη Βουλγαρία, παρόλο που εκεί έχει τη μεγαλύτερη μειονότητα, βρίσκει και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Τελευταίο κρούσμα ενόχλησης, από την τουρκική επιθετική διπλωματία σε όλους τους τομείς, υπήρξε στα Σκόπια. Όπου, οι εκεί Μυστικές Υπηρεσίες, σημείωσαν προ καιρού την ύπαρξη ανταγωνισμού Ρώσων και Τούρκων, για απόκτηση μεγαλύτερης επιρροής.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα του σκοπιανού τύπου, οι σκοπιανές μυστικές υπηρεσίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, διότι σε έρευνα που έκαναν για την εισροή ξένων κεφαλαίων και τρόπο διάθεσής τους στα Σκόπια, διαπίστωσαν ότι «ο πανσλαβισμός και ο οθωμανικός παν-βαλκανισμός έχουν απλώσει τα δίκτυα τους πάνω από τη χώρα μας».

Αντίθετα από τις προθέσεις των Ρώσων, που επιδιώκουν τη δημιουργία μετώπου κατά του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., η στρατηγική της Άγκυρας καθορίζεται με τον όρο «γεω-πολιτισμός», υποστηρίζουν οι σκοπιανές μυστικές υπηρεσίες, και σημειώνουν ότι η Τουρκία επιχειρεί να ασκήσει την επιρροή της μέσω των οικονομικών υποδομών, τονίζοντας συνάμα ότι τα εδάφη αυτά, κατά το παρελθόν ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Να σημειώσω, πως απέναντι σε όλα αυτά, η ελληνική «προοδευτική» πολιτική εξαντλείται με την φράση «Δεν διεκδικούμε τίποτε», ούτε καν την ιστορική μνήμη.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]