Τα μνημόνια που δεν διέσωσαν την Ελλάδα και η στρατηγική συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν με θέα την Αν. Μεσόγειο
Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης
Βρισκόμαστε στις μέρες όπου η κόντρα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κορυφώνεται, καθώς έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων η νέα μνημονιακή συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών – εταίρων.
Ο Έλληνας έχει πλέον εμπεδώσει πως βρίσκεται για εφτά συναπτά έτη στην εποχή της μη κανονικότητας.
Καταλυτική μέρα για την αρχή της μη κανονικότητας της Ελλάδας η 23η Απριλίου του 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει από το ακριτικό Καστελόριζο την ένταξη της Ελλάδας στους μηχανισμούς στήριξης.
Επισήμως, η ένταξη της Ελλάδας στον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης τον ESM» και στο «Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» γνωστό ως «IMF»,γίνεται την 3η του Μάη του 2010, ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου αιτείται να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα με δανειακές συμβάσεις ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης και άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο λογαριασμός σκληρός και η χώρα υπογράφει την 3η Μαΐου 2010, ψηφισμένα από την Βουλή των Ελλήνων με ψήφους προερχόμενους από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, αδερφής του σημερινού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τρία μνημόνια, και όχι ένα, τα οποία περιλαμβάνονται ως συνημμένα στην αίτηση ένταξη της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Βουλή των Ελλήνων την 3η Μαΐου 2010 ψηφίζει κατά πλειοψηφία και η χώρα εντάσσεται στο «Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής», στο «Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης» και στο «Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής».
Οπότε, για να μιλάμε σωστά έχουμε τρία μνημόνια που τρέχουν και έχουν ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, οικειοθελώς έχουν βαφτιστεί σε ένα, ή μετεξελίσσονται σε μεσοπρόθεσμα, ή λαμβάνουν αριθμητικά νούμερα «πρώτο, δεύτερο, τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, έκτο κλπ. κ.λπ.».
Οι νέες εκδόσεις των τριών αρχικών μνημονίων αφορούν, παραλείψεις ή αστοχίες από τους δανειστές – προσφάτως το παραδέχθηκε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Τόμσεν- ή μη εφαρμογής της δανειακής σύμβασης από τις ελληνικές κυβερνήσεις ή μη επίτευξης των συμφωνηθέντων στόχων με τους δανειστές.
Οι νέες μνημονιακές εκδόσεις έρχονται μέσα από νέες συμφωνίες που ως κατ` επείγοντες ψηφίζονται από τη Βουλή των Ελλήνων, είτε με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, όταν έχουμε νέο μνημόνιο, είτε με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών όταν έχουμε μεσοπρόθεσμο μνημονίου.
Για την ιστορία, η 8η Μαΐου του 2010 είναι η μέρα, όπου η Ελλάδα λαμβάνει την έγκριση της «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης» από τις χώρες της Ευρωζώνης αλλά και τον «Διακανονισμό Χρηματοδότηση Αμέσου Ετοιμότητας», ο οποίος αποτελεί το μνημόνιο συνεργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «IMF».
Ο τότε Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, θέλοντας να δικαιολογήσει – τα όπως αποδεικνύονται αδικαιολόγητα- την ένταξη της χώρας στους μηχανισμούς στήριξης, αναφέρει πως έλαβε απόφαση επώδυνη, με σκοπό την εθνική σωτηρία μακριά από «κόκκινες» μικροπολιτικές γραμμές, ευχόμενος σύντομα να βρει η Ελλάδα το «απάνεμο λιμάνι» και να ξαναποκτήσει την ελευθερία χωρίς επιτροπείες και κηδεμονίες.
Καταλυτική για την κρίση χρέους στην Ελλάδα θεωρείται η διετία 2007-09 καθώς αρχίζει η οικονομική κρίση στην χώρα μας.
Ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπόρεσαν να προβλέψουν εγκαίρως την κρίση, δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την κακή οικονομική κατάσταση και με παράλογες υποχρεώσεις, έφυγαν αφήνοντας τα ταμεία όχι μόνο άδεια αλλά και με ένα έλλειμα 35 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα χρέος που έφτανε στα 290 δις ευρώ.
Στα εφτά μνημονιακά χρόνια που βρίσκεται η Ελλάδα, έρχονται συνεχώς διαφορετικά προγράμματα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται συνεχώς εκτός στόχων, αποτέλεσμα ή λαθών που έρχονται μέσα από τα προγράμματα, ή μη επίτευξης στόχων της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης.
Στις ερχόμενες μέρες, η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, καλείται να ψηφίσει στη Βουλή τα νέα συμφωνηθέντα με τους εταίρους- δανειστές μέτρα που σημαίνει ουσιαστικά το κλείσιμο της αξιολόγησης, έστω και με καθυστέρηση και με την αντιπολίτευση να ζητάει καθημερινά εκλογές.
Την Πρωτομαγιά, θεσμοί και κυβερνητικοί παράγοντες βρίσκονται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις.
Τα ξημερώματα της δεύτερης μέρας του Μαΐου, οι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν πως βγήκε τελικά ο «Λευκός καπνός», υπάρχει συμφωνία η οποία θα ψηφιστεί στη Βουλή στις επόμενες μέρες.
Η συμφωνία θα επικυρωθεί από τους θεσμούς στο Eurogroup» της 22ης Μαΐου.
Η «κόντρα» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την αξιολόγηση βρίσκεται στο «κόκκινο», η αντιπολίτευση με αρχηγό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ζητά πέρα από τις εκλογές το άμεσο κλείσιμο να της αξιολόγησης, την οποία δεν θα ψηφίσει αλλά θα εφαρμόσει όταν η ίδια θα έρθει στην εξουσία έστω και αν εξαιτίας καθυστερήσεων το κόστος ήταν μεγαλύτερο.
Οι Έλληνες πολίτες ζουν μέσα σε ένα παράλογο δράμα αντιπαράθεσης κυβέρνησης- αντιπολίτευσης, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη πως λαϊκίζει και ενδιαφέρεται μόνο για την ολική επαναφορά της δεξιάς παράταξης στην εξουσία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιτίθεται προσωπικά στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν νοιάζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πως δεν πρέπει να μιλάει για τους ανέργους, όταν ο ίδιος δεν έχει επισκεφθεί τις περιοχές Κερατσίνι και Αιγάλεω, περιοχές με ψηλά νούμερα ανεργίας.
Η κυβερνητική επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται την ώρα που ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτίθεται στην κυβέρνηση εξαιτίας των φωτογραφικών ρυθμίσεων που αφορούν νομοσχέδια για τις διαγραφών χρεών υπέρ επιχειρηματιών.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει ξεκάθαρα για ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ διαπλεκόμενων επιχειρηματιών, ονομάζει τον επιχειρηματία κ. Σαββίδη ως διαπλεκόμενο, θεωρώντας την κυβερνητική ρύθμιση ως ευεργετική για την θρακιώτικη καπνοβιομηχανία «ΣΕΚΑΠ», ιδιοκτησίας του κ. Σαββίδη, την οποία απέκτησε έπειτα από πιέσεις του πρώην πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά.
Την ώρα που η κυβέρνηση έρχεται σε συμφωνία με τους όχι φίλους μας δανειστές – εταίρους κατά τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το πολιτικό κλίμα για εθνική συνεννόηση είναι αδύνατο, την περίοδο μάλιστα που ο δρόμος «Αιγάλεω – Σότσι» δεν είναι δρόμος «ενός τσιγάρου της ΣΕΚΑΠ».
Την περασμένη Τετάρτη, στο Σότσι της Ρωσίας διεξάγεται η πολυσυζητημένη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου κ. Βλαδιμήρ Πούτιν και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν.
Είναι η πρώτη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Βλαδίμηρο Πούτιν, μετά το Τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017.
Στην πολύωρη συνάντηση στο Σότσι, οι κύριοι Πούτιν και Ερντογάν, λύνουν τις αρκετές μεταξύ τους διαφορές.
Τα ανταλλάγματα που λαμβάνει η ρωσική πλευρά περισσότερα από αυτά που λαμβάνει η Τουρκία.
Στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, στην κοινή συνέντευξη τύπου Πούτιν – Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται στις δυσκολίες που βάζει η Ελλάδα για την κατασκευή του αγωγού «Τurkish Stream».
Ο «Σουλτάνος» κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ξεχνάει τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας για το «οικόπεδο 6» της Ανατολικής Μεσογείου, κατηγορώντας την Ελλάδα πως δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις.
Ο Σουλτάνος Ερντογάν θέτει θέμα «casus belli», δηλαδή αιτία πολέμου, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα με εξορύξεις, οι οποίες θα γίνουν το καλοκαίρι και βρίσκονται μέσα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη «ΑΟΖ».
Η Τουρκία αυτή την περίοδο διεξάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, έχοντας αποκλείσει το Καστελόριζο και μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς, με έντονο προς την τουρκική πλευρά ύφος, διαμηνύει πως εάν και εφόσον προκληθεί θερμό επεισόδιο από την Τουρκία στην περιοχή, τότε η Ελλάδα βρίσκεται στην όποια διάθεση της Κύπρου.
Στο Σότσι, το περίφημο ρωσικό θέρετρο, οι κ. Ερντογάν – Πούτιν, προχωρούν σε ανακοίνωση για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία με τη χρηματοδότηση να έρχεται από τους Ρώσους.
Η επίσκεψη του «Σουλτάνου» κ. Ερντογάν στον Ρώσο Πρόεδρο κ. Πούτιν, κλείνει με τη συμφωνία αγοράς από την Τουρκία των νέων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων «S – 400».
Την δεδομένη χρονικά, δύσκολη για την ελληνική οικονομία στιγμή και την εγχώρια πολιτική σκηνή στην Ελλάδα να είναι προσανατολισμένη αποκλειστικά και μόνο στο ζήτημα του κλεισίματος της αξιολόγησης του νέου μνημονιακού προγράμματος, το σκληρό πολιτικό «gambling» είναι γεγονός και λαμβάνει χώρα πάνω στη σκακιέρα του γεωπολιτικού σκηνικού με θέα τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Εάν και εφόσον προχωρήσουν οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν σε υλοποίηση τα συμφωνηθέντα μνημόνια συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας που υπογράφηκαν στο Σότσι, τότε η Ελλάδα θα έχει μελλοντικά να αντιμετωπίσει επιπλέον τα παρακάτω σοβαρά ζητήματα στο κεφάλι της.
Τα σοβαρά στο άμεσο μέλλον αντιμετωπίσιμα από την Ελλάδα ζητήματα είναι τα εξής:
➧ Ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού, απέναντι από την Κύπρο και σε απόσταση 465 χιλιομέτρων από την Ρόδο.
Τα καμπανάκια για ένα πυρηνικό ατύχημα, ορατά ξανά, στην δύσκολη από σεισμούς περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας που περιλαμβάνει τον Κόλπο του Ακουγιού.
Η κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων, δυο σε αριθμό, ισχύς 1600 «MW», του εργοστασίου στο Ακουγιού, η οποία κατασκευή, αποτελεί συνέχεια και δομημένη πάνω στη βάση της παλαιότερης συμφωνίας Ρωσίας – Τουρκίας του 2011, και τότε αξίας 19 δις ευρώ.
Η συγκεκριμένη συμφωνία, με αντιδράσεις και εντός Τουρκίας εξαιτίας της ακαταλληλότητας αλλά και κατηγοριών για των μη σοβαρών Ρώσων κατασκευαστών, υποθηκεύει το περιβαντολλογικό μέλλον της Ελλάδας και της Κύπρου, με το ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος πάντα να βρίσκεται ορατό.
Οι ειδικοί τοποθετούν την κατασκευή των αντιδραστήρων πάνω στο σεισμογενές της περιοχής ρήγμα, με επίσης ορατό το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού μέσα στα επόμενα σαράντα χρόνια.
➧ Το νέο Ρωσικό Πυραυλικό Σύστημα «S – 400», αγορασμένο από τον Σουλτάνο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τοποθετημένο στην ανατολική ακτή του Αιγαίου στραμμένο προς την Ελλάδα, κοιτάζοντας με θυμό και σκορπώντας φόβο στο βρισκόμενο σε αχρηστία, μη τοποθετημένο αλλά φυλαγμένο σε αποθήκες, από τον Ελληνικό Στρατό και πλέον παρωχημένο, Ρωσικό Πυραυλικό Σύστημα των «S-300».
➧ Την Τουρκία να δημιουργεί θερμό επεισόδιο, έχοντας αποκλείσει την ελληνική αλλά και την κυπριακή «ΑΟΖ», κάνοντας ασκήσεις με πραγματικά πυρά, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να περάσει σε συνθήκες όξυνσης, δημιουργώντας θερμό επεισόδιο είτε στα Ίμια, είτε στο Καστελόριζο είτε ακόμα και μέσα στην κυπριακή «ΑΟΖ».
Καταλαβαίνουμε όλοι, πως ο δρόμος « Αιγάλεω – Σότσι », δεν είναι δρόμος «ενός μεσοπρόθεσμου του πρώτου της αριστεροδεξιάς μνημονίου, ή δρόμος που μπορεί να καπνιστεί με ένα τσιγάρο της ΣΕΚΑΠ» ή όπως καπνίζεται το «αμερικανικό τσιγάρο» σε καφενεία στο Αιγάλεω, αλλά δρόμος δύσκολος, επικίνδυνος, στρωμένος με πολλά αγκάθια.
Αγκάθια που έχουν να κάνουν με την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, αλλά και με τον επικίνδυνο – απρόβλεπτο – νεότευκτο «Τουρκικό Χαλιφάτο» στο οποίο ηγέτης είναι ο πάντα μη προβλέψιμος νεοσουλτάνος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σημαντική σημείωση:
Η σημαντική επικράτηση του κεντρώου, πρώην σοσιαλιστή κ. Εμμανουέλ Μακρόν στις Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές του 2017, σημαίνει, ενδεχομένως, την αρχή μιας νέας αφήγησης, η οποία έχει να κάνει με την επανεμφάνιση σε σύγχρονους όρους του δημοκρατικού κέντρου στην Ευρώπη.
Η συγκεκριμένη σε διαμόρφωση τάση στο ευρωπαϊκό πολιτικό πεδίο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως η μετακίνηση τόσο των Σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων προς το κέντρο, όσο και η «επι»στροφή στο κέντρο, ενός κόσμου που στήριζε τη δεξιά στην Ευρώπη, ως επιλογή σταθερότητας και μόνο.
Σημείωση:
Δεν έχουμε ξεχάσει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα γειτονικά Σκόπια. Θα ασχοληθούμε προσεχώς με τα Βαλκάνια και την κρίση στη γειτονική «περίεργη» χώρα. Για μια πιο ορθολογική και ολοκληρωμένη ανάλυση της «κρίσης των Σκοπίων», περιμένουμε την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Βέβαια πιθανό μια τέτοια θέση να μην υπάρξει ποτέ, καθώς ενδεχομένως η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να κινείται στη γραμμή που χάραξε ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την ιστορική ρήση των μακρινών `90s. H επική φράση του τότε πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το «Μακεδονικό Ζήτημα» αναφέρει, πως «όποια απόφαση για το όνομα πάρουμε, σε δέκα χρόνια το θέμα του ονόματος του κράτους, άρα και το ζήτημα των Σκοπίων θα έχει ξεχαστεί….».
Δυστυχώς, στα εφτά, ακριβώς, μνημονιακά χρόνια, η Ελλάδα παλεύει, χωρίς να λύσει τις παθογένειές της, με την οικονομική κρίση να έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική και τα μνημόνια να συνεχίζουν να υφίστανται, χωρίς να έχουμε βρει – μακριά από κηδεμονίες και επιτροπείες – , το «απάνεμο» λιμάνι του κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Υστερόγραφο:
«Είτε το έθνος θα εξαφανίσει το χρέος, είτε το χρέος θα αφανίσει το έθνος».
Δήλωση του Πρωθυπουργού Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 2 Δεκεμβρίου του 1993.
* Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής
Andreas.tsilogiannis@gmail.com
Τwitter: TsiloyannisAnd
Facebook: Andreas Tsiloyannis
Πηγή MIgnatiou
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...