Η Μέρκελ αντιμετωπίζει το τέλος και προτείνει... ενότητα!
Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να τηρήσουν τις κοινές τους δεσμεύσεις, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ταχύτητες εντός της νομισματικής ένωσης, συμπλήρωσε.
Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ένα ενιαίο μπλοκ, δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας τα μέλη της νομισματικής ένωσης να τηρήσουν τις κοινές τους δεσμεύσεις, μεταδίδει το Reuters.
«Για μένα δεν υπάρχει ζήτημα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης», ανέφερε η κα Μέρκελ. «Η ευρωζώνη πρέπει να μείνει μαζί. Και αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε πρέπει να υλοποιηθεί από όλα τα κράτη-μέλη μαζί», σημείωσε.
Όσον αφορά στη συζήτησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η κα Μέρκελ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, λέγοντας πως ήταν μια εμπιστευτική συζήτηση.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αν δεν γίνει ανταγωνιστική.
«Η πίεση στην Ελλάδα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πρέπει να διατηρηθεί, ώστε να γίνει ανταγωνιστική, διαφορετικά δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.
Spiegel: Η Μέρκελ απέτυχε... Ο Σουλτς μπορεί να γίνει ο καγκελάριος της ενότητας
Η Μέρκελ αφήνει πίσω της μια διχασμένη χώρα και μια κατακερματισμένη ήπειρο, τονίζει αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού.
Το SPD αναστήθηκε εκ νεκρών. Ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί να γίνει καγκελάριος. H αποστολή του είναι τεράστια. Η Μέρκελ αφήνει πίσω της μια διχασμένη χώρα και μια κατακερματισμένη ήπειρο, γράφει σε άρθρο του ο γνωστός αρθρογράφος και συνεκδότης του Spiegel, Γιάκομπ Αουγκστάιν.
Με μιας ταιριάζουν όλα: η Μαρτινο-μανία, η κούραση από τη Μέρκελ, ο θυμός για την αδικία, όλα αυτά δίνουν στον υποψήφιο καγκελάριο τη δυνατότητα να σερφάρει πάνω σε ένα μεγάλο κύμα ενθουσιασμού. Και τώρα, ο Σουλτς πρέπει να κατορθώσει τον άθλο να κάνει σα να μην συγκυβερνούσε το SPD συνεχώς σχεδόν τα τελευταία 20 χρόνια.
Ηρθε πλέον η ώρα. Η Ανγκελα Μερκελ απέτυχε. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. H Γερμανία είναι τόσο διχασμένη όσο ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια και η Ευρώπη είναι μια κατακερματισμένη ήπειρος.
Ο Μάρτιν Σούλτς έχει πει: «H Γερμανία δεν είναι δίκαιη χώρα. Εκατομμύρια άνθρωποι αισθάνονται ότι αυτή η χώρα δεν είναι δίκαιη». Ορθά! Αυτό ισχύει για τη Γερμανία αλλά και πέραν αυτής.
Σε όλον τον κόσμο συνενώνονται οι ξεχασμένοι του παγκόσμιου καπιταλισμού για να αντισταθούν. Είναι η σωστή επανάσταση, η οποία δίνει σε αυτήν την αντίσταση μια πολιτική φωνή, μια φωνή του θυμού και των προκαταλήψεων. Η Μέρκελ δεν είχε τίποτα να αντιτάξει. Για το φαινόμενο της αδικίας δεν έχει ενδιαφέρον. Για την ταπείνωση των εγκαταλειμμένων δεν έχει το αισθητήριο. Ο Σουλτς τα διαθέτει και τα δύο. Είναι δυνατός εκεί όπου η Μέρκελ είναι αδύνατη.
Είναι ο Μάρτιν λαϊκιστής; Ας το ελπίσουμε! Η λέξη "λαϊκισμός" δεν είναι εύηχη. Αδίκως. Όποιος θέλει να κάνει πολιτική υπέρ των πολιτών πρέπει να τους καταλαβαίνει και αυτοί αυτόν. Η καλή πολιτική χρειάζεται καλό λαϊκισμό.
«Ο Μάρτιν Σουλτς, ως κάποιος που εγκατέλειψε το σχολείο, είναι πρώην πότης αλλά και ως ένας άνθρωπος που κατάφερε την κοινωνική ανέλιξη, γνωρίζει τη ζωή όπως είναι πραγματικά για τους περισσότερους ανθρώπους, δηλαδή δύσκολη και επώδυνη.
Εάν ο Μάρτιν Σουλτς μετατρέψει το SPD σε πραγματικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, μπορεί να γίνει ο καγκελάριος της (κοινωνικής) ενότητας. Τη Μέρκελ θα την θυμάται κανείς ως την καγκελάριο του (κοινωνικού) διχασμού, καταλήγει το άρθρο του Γιάκομπ Αουγκστάιν.
Τελευταία προσπάθεια διάσωσης της Ευρώπης;
Γεγονός είναι ότι η Ευρώπη κινείται εδώ και δεκαετίες με διαφορετικές ταχύτητες. Η ευρωζώνη, η ελευθερία της μετακίνησης στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν, το Κοινωνικό Πρωτόκολλο του Μάαστριχτ αποτελούν τμήματα μιας βαθμιαίας ολοκλήρωσης, αφού δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες. Για το μέλλον θα μπορούσαν να εξεταστούν διάφορα σενάρια: η ευρωζώνη, ένας πυρήνας χωρών με ηγέτη το γαλογερμανικό δίδυμο ή και απλώς η ομάδα των ιδρυτριών χωρών της ΕΕ. Δεν είναι όμως ακριβώς αυτό μέρος του προβλήματος; Ότι δηλαδή βαθαίνει όλο και περισσότερο το χάσμα μεταξύ των χωρών μελών, επειδή ακολουθούνται διαφορετικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται όλο και πιο πολύ ο ένας από τον άλλο;
Στην παρούσα φάση και με φόντο το Brexit, τον Τραμπ αλλά και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της ελληνικής και προσφυγικής κρίσης πολλοί Ευρωπαίοι προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει το τέλος της ενωμένης Ευρώπης όπως τουλάχιστον τη γνωρίζαμε. Υπό αυτή την έννοια και η γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να επιχειρεί να διατηρήσει τουλάχιστον τον σκελετό της ΕΕ. Ίσως να είναι και η τελευταία της προσπάθεια να σώσει την Ένωση.
Στην επικείμενη Σύνοδο της Ρώμης οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών δεν σκοπεύουν απλώς να γιορτάσουν τα 60 χρόνια της ενωμένης Ευρώπης αλλά και να υποδείξουν ένα όραμα για το μέλλον για την μετά-Μπρέξιτ εποχή. Όπως διαφαίνεται, η Ευρώπη των «δυο ταχυτήτων» θα αποτελέσει κομμάτι αυτού του οράματος. Δεδομένου ότι το εν λόγω σχέδιο αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών την απόφαση συμμετοχής ή όχι σε συγκεκριμένα κοινά πρότζεκτ, πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί δεν το βλέπουν με καλό μάτι. Ανάμεσά τους ο λετονός υπ. Εξωτερικών Ρίνκεβις, που όμως παραδέχεται: «Πριν από μερικά χρόνια θα έλεγα ότι είναι μια κακή ιδέα», ωστόσο «βλέπετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...