Stratfor: Γιατί Μόσχα - Άγκυρα δεν θα οδηγηθούν σε ρήξη
Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη θα δοκιμάσει αλλά δεν θα αντιστρέψει τη διπλωματική σύγκλιση των δύο χωρών
Γιατί η Τουρκία «καίγεται» να κρατήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία
Τα σενάρια για τους Γκιουλενιστές και οι εξελίξεις στη Συρία
Ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου, σε έκθεση τέχνης στην Άγκυρα, όπου εκφωνούσε δημόσια ομιλία.
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τον ένοπλο, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα ήταν ο Μερτ Αλτιντάς, μέλος του τμήματος ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας και της αστυνομικής φρουράς του κ. Καρλόφ.
Τρεις ακόμα τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν τον δράστη να φωνάζει πως θέλει εκδίκηση για τις πράξεις της Ρωσίας στο Χαλέπι, λέγοντας στα τουρκικά: «Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς πεθαίνετε εδώ».
Υπάρχουν πολλά πιθανά κίνητρα πίσω από την επίθεση στον Καρλόφ: Το προφανέστερο είναι να ήταν ένας οργισμένος Τούρκος πολίτης, ταραγμένος από την πρόσφατη ήττα των ανταρτών στο Χαλέπι.
Θα μπορούσε επίσης να ήταν ένα σχέδιο των τζιχαντιστών που ζητούν αντίποινα για τη δράση των Ρώσων κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, από τη στιγμή που ο ένοπλος ήταν μέλος της τουρκικής αστυνομίας, στην οποία οι Γκιουλενιστές είχαν απλώσει βαθιά πλοκάμια πριν από το πραξικόπημα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να επεκτείνει την καταστολή κατά των Γκιουλενιστών, είτε ο δράστης είχε σχέσεις με την οργάνωση, είτε όχι.
Η επίθεση έρχεται σε μια άσχημη στιγμή: Η Μόσχα και η Άγκυρα αποκατέστησαν μόλις πρόσφατα διπλωματικές σχέσεις, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, τον Νοέμβριο του 2015.
Αν και η επίθεση θα επιβαρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ρήξη. Η Μόσχα θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην Άγκυρα για ανταλλαγή πληροφοριών και θα απαιτήσει μεγαλύτερη αυτονομία στην προστασία των «περιουσιακών στοιχείων» της. Αλλά καμία χώρα δεν επιθυμεί να οπισθοχωρήσει από την οικονομική και διπλωματική πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο έτος. Και τώρα που οι τουρκικές δυνάμεις έχουν φτάσει βαθιά μέσα στη Συρία, η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει όσο ποτέ άλλοτε σχέσεις συνεργασίας με τη Μόσχα.
Ο υπουργός Εξωτερικών έχει συνάντηση στη Μόσχα με τους Ρώσους και Ιρανούς ομολόγους του, για να συζητήσουν για τη Συρία. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά την επίθεση.
Αν η επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη είναι πράγματι μια οργισμένη απάντηση στην εμπλοκή της Ρωσίας στην ανακατάληψη του Χαλεπίου, πρόκειται για μια βίαιη παρέκκλιση των πρόσφατων ειρηνικών αντι-ρωσικών διαδηλώσεων σε διπλωματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, η πίεση κατά της Ρωσίας αυξάνεται για μια σειρά από λόγους. Έχει καταγραφεί μια άνοδος των τρομοκρατικών απειλών και των επιθέσεων που αποτράπηκαν κατά της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες. Στη 1 Αυγούστου, το Ισλαμικό Κράτος απηύθυνε κάλεσμα για την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά της Ρωσίας.
Το Νοέμβριο, ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν μια σειρά από εφόδους που φαίνεται να συνδέονταν με τζιχαντιστές της Κεντρικής Ασίας και με σχέδια χτυπημάτων κατά μεγάλων ρωσικών πόλεων.
Στις 15 Δεκεμβρίου, ρωσικές αρχές διέλυσαν ομάδα που φέρεται να σχεδίαζε χτυπήματα κατά στόχων στη Μόσχα. Τα σχέδια μπορεί να μη συνδέονται άμεσα με τη δολοφονία της Δευτέρας, αλλά αν ληφθούν όλα μαζί υπόψη δείχνουν τις αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζει η Ρωσία και οι πολίτες της.
Η Μόσχα δεν αναμένεται να απαντήσει αλλάζοντας τη στάση της απέναντι στη Συρία.
Stratfor
Euro2day
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...