Επίσκεψη Obama: Απλώς, σαν φιλικό χτύπημα στην πλάτη...
Του Γιάννη Σιδέρη
Αρκετά ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική πλευρά από την πρώτη μέρα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Barack Obama στην Ελλάδα - βέβαια δεν θα μπορούσε να δηλώσει και κάτι διαφορετικό.
Στελέχη του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η αμερικανική συνδρομή είναι ολοκληρωτική και πλέον έχει περάσει στο επόμενο στάδιο: Ενώ ως τώρα η προτροπή ήταν «κάντε μεταρρυθμίσεις», η προτροπή πλέον έγινε διαβεβαίωση με την προσθήκη : «μεταρρυθμίσεις έγιναν και γίνονται, ήρθε η ώρα για τη μείωση του χρέους». Αυτό φέρεται να δήλωσε υψηλόβαθμο μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στους έλληνες συνομιλητές του. Κάτι παρόμοιο είπε δημοσίως και ο αμερικανός πρόεδρος αλλά δεν παρέλειψε να δώσει έμφαση στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων.
Ουσιαστικά έκανε μια ήπιας μορφής παρότρυνση για ανάπτυξη προς νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, επικεντρώνοντας στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, τις οποίες - υπενθύμισε -έκανε και η δική του χώρα, και ήταν άβολες και επώδυνες αλλά αναγκαστικές, προκειμένου να ορθοποδήσει.
Θα κάνει ό,τι μπορεί για το χρέος
Στην υψηλού επιπέδου, εκ των δύο συναντήσεων που έγιναν (από ελληνικής πλευράς εκτός Τσίπρα συμμετείχαν οι Τσακαλώτος, Κοτζιάς, Παππάς, Καλπαδάκης –διπλωματικός σύμβουλος), τη μερίδα του λέοντος κατείχε το θέμα της αξιολόγησης και του χρέους.
Ο αμερικανός πρόεδρος έδειξε ότι δεν μπορούσε να δεσμευτεί σε κάτι, παρά μόνο να διαβεβαιώσει ότι «θα κάνει ο, τι μπορεί» προς την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων. Η εξειδίκευση που του έκαναν οι έλληνες συνομιλητές του ήταν τα γνωστά: Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, να κλείσει η 2η αξιολόγηση εντός του Νοεμβρίου, προκειμένου να επικυρωθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
Στην ίδια συνάντηση ασχολήθηκαν επί ένα δεκάλεπτο με το προσφυγικό και άλλο τόσο χρονικό διάστημα με το κυπριακό, για το οποίο αποφάνθησαν ότι πρέπει να υπάρξει «δίκαιη λύση». Είναι ηλίου φαεινότερο ότι και τα δύο θέματα δεν συζητήθηκαν εις βάθος.
Και δεν θα μπορούσαν ίσως να συζητήσουν περεταίρω θέματα όπως το κυπριακό. Σε αυτές τις περιπτώσεις γενική πολιτική κατεύθυνση εκφράζεται, οριοθετείται η συμφωνία καλής θέλησης, ενώ τις διαπραγματεύσεις κάνουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Ωστόσο για το προσφυγικό, του οποίου βασική αιτία είναι η χώρα του κ. Obama, οι γνώμες κυβερνητικών στελεχών διίστανται. Κάποιοι, κυνικοί, μας ανέφεραν ότι απλώς η χώρα του έκανε μαντάρα τη Μέση Ανατολή, μας είπε ένα μπράβο, και μας άφησε χωρίς βοήθεια με τους πρόσφυγες που δημιούργησε. Άλλοι, οι περισσότεροι, βλέπουν μια επιβράβευση από έναν προοδευτικό πλανητάρχη, στο ανθρωπιστικό και διεθνιστικό καθήκον που επιτέλεσε η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα.
Το κέντρο βάρους στην Μέρκελ
Παρά τις καλές προθέσεις, ο Obama είναι απερχόμενος. Για την ελληνική κυβέρνηση, με την έλευση του Donald Trump, φαίνεται να κλείνει πλέον η προσδοκία της αμερικανικής βοήθειας.
Δεν είναι μόνο οι θέσεις που έχει διατυπώσει ο επερχόμενος πλανητάρχης για το ελληνικό πρόβλημα, αλλά και η …προοδευτική αγωνιστικότητα του κ Τσίπρα, ο οποίος αναφερόμενος προ καιρού στο ενδεχόμενο εκλογής του κ. Trump, αστόχως είχε δηλώσει «να μη μας βρει τέτοιο κακό».
Δυστυχώς το κακό μας βρήκε, το επιτελείο Trump φυσικά και το γνωρίζει (και ελπίζουμε ο ίδιος να είναι το ίδιο ανεξίκακος με τον Ολαντρέου, αν δεν το πιστεύουμε), και ο κ. Τσίπρας δείχνει να αναδιπλώνεται, στέφοντας οφθαλμόν ελπίδας προς την Angela Merkel και τη Γερμανία. Γι αυτό και το εγκώμιο που έπλεξε στην γερμανίδα καγκελάριο στις δηλώσεις του.
Το brand name Αρχαία Ελλάδα
Ήταν εμφανής η επίδοσή του αμερικανού προέδρου σε αρχαιοελληνική λατρεία, ισχυροποιώντας τον χθεσινό μας ισχυρισμό, ότι επέλεξε το κατάλληλο σκηνικό, (τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία ), για να εκφωνήσει το κύκνειο άσμα του προς την οικουμένη. Ο τόπος, ειδικά η αρχικώς επιλεγμένη Πνύκα, θα πολλαπλασίαζε το ειδικό βάρος του μηνύματός του, που θα έχει ως αντικείμενο τον άνθρωπο και τη δημοκρατία.
Η εκλογή Trump, τα ακροδεξιά ρεύματα που αναδύονται και καταλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στη ευρωπαϊκή σκηνή, το brexit, η οργή των ψηφοφόρων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η δύναμη του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, ο ρόλος των τραπεζών, σαφώς ευαισθητοποιούν τον αμερικανό πρόεδρο, που παρά τις δεσμεύσεις που του επέβαλε ο ρόλος του, ως άνθρωπος διακρίνεται από τέτοιους προβληματισμούς.
Οπότε, καθόλου τυχαίο, αλλά στοχευμένα, θυμήθηκε την Αρχαία ελληνική δημοκρατία, τους Ολυμπιακούς αγώνες οι οποίοι ξεκίνησαν από την Ελλάδα, εμνήσθη… του Λεωνίδα του Ρόδιου και των 12 μεταλλίων σε ολυμπιάδες, που κατέρριψε το Καλοκαίρι ο αμερικανός κολυμβητής Michael Phelps, ενώ νωρίτερα είχε κάνει αναφορά στην ελληνική έκφραση «καλός κ΄ αγαθός» με την οποία χαρακτήρισε τη φιλία μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών.
Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα όσα ενέπνευσε η Αρχαία Ελλάδα στους Πατέρες του Αμερικανικού Έθνους, χωρίς να ξεχάσει και τους Αμερικανούς που αγωνίστηκαν στον πλευρό των Ελλήνων «καθώς μάχονταν για την ανεξαρτησία τους» (το 1821).
Τέτοια αρχαιολατρική προσέγγιση καιρό είχαμε καιρό να ακούσουμε από ξένο πολιτικό!
Εν τέλει η επίσκεψη Obama δεν έχει κάτι συνταρακτικά αποφασιστικό. Είναι μια συμπαθής επίσκεψη που γέρνει θετικά προς τα ελληνικά αιτούμενα, χωρίς να έχει εκ θέσεως την δυνατότητα να τα επηρεάσει καθοριστικά.
Είναι σαν ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη!
Πηγή Liberal
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...