Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Να απαιτήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Αλβανία για την ΑΟΖ


Τον Απρίλιο του 2009 Ελλάδα και Αλβανία υπέγραψαν την συμφωνία για την ΑΟΖ στην θαλάσσια περιοχή που τις ενώνει. Σήμερα ο Ράμα λέει πως δεν ισχύει

Γράφει ο Μακεδών

Είναι κανόνας στην πολιτική να μη αμύνεσαι και απολογείσαι στην επιθετικότητα του αντιπάλου, αλλ’ απεναντίας να αντεπιτίθεσαι ή να μεταφέρεις το ζήτημα σε άλλο περιστατικό στο οποίο έχεις ή κατασκευάζεις υπεροχή.

Αυτό που αγνοεί η ελληνική πολιτική, φαίνεται πως το έμαθε καλά ο μαθητής του Ερντογάν, Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος -καίτοι φημολογείται πως είναι και ελληνικής καταγωγής, αλλά από γενιτσάρους…- πλαγιοκοπεί την Ελλάδα με επιβουλές, ενισχύοντας και την πολιτική της Τουρκίας.

Προ ενάμιση έτους (Μάιος 2015) η Αλβανία με ρηματική διακοίνωση προς το Υπουργείο Εξωτερικών αμφισβήτησε την οριοθέτηση της ΑΟΖ στα θαλάσσια σύνορά μας, με αφορμή την έρευνα που αποφάσισε η Ελλάδα στο Οικόπεδο 1, το οποίο η Αλβανία θεωρεί ότι καταλαμβάνει μέρος της υφαλοκρηπίδας της.

Για όσους λησμόνησαν, τον Απρίλιο του 2009 ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και η τότε Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μεταβαίνουν στην Αλβανία. Μετά από 2,5 χρόνια κοπιαστικών διαπραγματεύσεων Ελλάδα και Αλβανία είναι έτοιμες να υπογράψουν την συμφωνία για την ΑΟΖ στην θαλάσσια περιοχή που τις ενώνει. Όπως είχε γράψει η huffingtonpost, οι Υπουργοί των Εξωτερικών βάζουν τις υπογραφές και σε μία πανηγυρική εκδήλωση Έλληνας Πρωθυπουργός εκφωνεί για πρώτη φορά λόγο στο Αλβανικό Κοινοβούλιο.

Δύο όμως μήνες μετά τον Ιούνιο του 2009 και ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών έχει παραλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποιούνται εκλογές στην Αλβανία. Το κόμμα του Σαλί Μπερίσα κερδίζει πάλι, όμως το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στέλνει την απόφαση για την ΑΟΖ στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα τα πήρε όλα με αυτή την συμφωνία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας την ακυρώνει. Υπάρχουν τότε σοβαρές ανησυχίες ότι οι Τούρκοι παρενέβησαν στην απόφαση δωροδοκώντας και δικαστές.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι η συμφωνία είχε ενοχλήσει την Τουρκία επειδή θα δημιουργούσε προηγούμενο που κάποια στιγμή θα πρέπει να ακολουθηθεί και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο με την Τουρκία. Παρά την ακύρωση όμως από το Δικαστήριο η συμφωνία τυπικά ισχύει, με την Αλβανία να σιωπά όταν τον Ιούνιο του 2014 ο τότε Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε παρουσιάσει τον χάρτη των παραχωρήσεων στο Ιόνιο. Η ίδια απουσία αντίδρασης και όταν το πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS είχε πραγματοποιήσει για λογαριασμό της Ελλάδας σεισμικά στην περιοχή των θαλασσίων συνόρων.

Το σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας κυβερνά σήμερα την χώρα και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δηλώνει κατά διαστήματα πως η συμφωνία δεν ισχύει, πως απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση και είναι -περιέργως- ένα από τα θέματα που συζητά η Ελλάδα με την Αλβανία, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θα επαναλάβω, πως όσοι έδωσαν συγχωροχάρτι στην Αλβανία και υποστήριξαν αφελώς ότι η γειτονική χώρα θα αναγκαστεί να σεβαστεί ακόμα περισσότερο την Συμφωνία (αλλά και τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου), ως υπό ένταξη στην Ε.Ε. μέλος διαψεύσθηκαν παταγωδώς.

Φαίνεται όμως, πως δεν είναι μόνον οι πλάτες της Τουρκίας που οδηγούν την Αλβανία σε ανυποχώρητη στάση. Υπήρξε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που ανέδειξε προ πολλού καιρού το capital, και που αφορά εμμέσως και τη χώρα μας. Ο λόγος για την ανάθεση που έγινε από το αλβανικό κράτος στην κοινοπραξία της Royal Dutch Shell και στην καναδική Petromanas, του περίφημου οικοπέδου 4 (block 4) το οποίο έχει έκταση 560 χιλιάδες τετραγωνικά εκτάρια εκτεινόμενο στα νοτιανατολικά δύο παραχωρήσεων που εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία στην Αλβανία ήδη από το Φεβρουάριο του 2012.

Στις γεωτρήσεις αυτές έχει ανακοινωθεί ότι εντοπίστηκαν σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπρόσθετα μόλις επιβεβαιώθηκαν οι ανακαλύψεις στην επαρχία Berat, τον περασμένο Μάρτιο, η Shell ουσιαστικά προανήγγειλε την αύξηση των επενδύσεών της στην περιοχή.

Γιατί αυτά αφορούν και την Ελλάδα. Καταρχάς με την απόκτηση του οικοπέδου 4 η Shell έρχεται νοτιότερα και σχεδόν ακουμπά τα ελληνοαλβανικά σύνορα και δεν είναι μακριά από το δικό μας Οικόπεδο 1, το οποίο διεκδικούν οι Αλβανοί.
Το ενθαρρυντικό είναι πως η κινητικότητα που υπάρχει στην Αλβανία δημιουργεί προσδοκίες και για τη χώρα μας, καθώς ειδικά η περιοχή των Ιωαννίνων θεωρείται από τους γεωλόγους ότι αποτελεί τη γεωλογική συνέχεια και ανήκει στην ίδια πλάκα, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές προσδοκίες.

Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]