Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιός είπε ότι στα Βαλκάνια δεν θα έχουμε εντάσεις;


Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός είναι ο κύριος παράγων, σήμερα ηπίων, αλλά αναμενομένων σκληρών αντιπαραθέσεων, και δεν αποτελεί πρόσφατη κατάσταση

«Τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να γίνουν σκηνικό πάλης των μεγάλων δυνάμεων», έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κάμερον Μάντερ και ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς. Το "δεν πρέπει" είναι ευκτέον, ενώ η "πάλη των μεγάλων δυνάμεων" είναι γεγονός, και δεν υπάρχει φως στο ορίζοντα ότι κάτι θα αλλάξει.

Μάλιστα δε, ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός είναι ο κύριος παράγων υπαρχόντων ηπίων, αλλ’ αναμενομένων σκληρών αντιπαραθέσεων, και τούτο δεν αποτελεί πρόσφατη κατάσταση, αλλά εμφανίσθηκε πριν από καιρό με τάσεις επιδείνωσης. Φυσικώ δε τω λόγω, ότι συμβαίνει στη γειτονιά μας, δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα πράγματα στην Ελλάδα.

Οι σημερινές εξελίξεις, λες και είναι συνέχεια των περσινών, όπως τις είχε διατυπώσει ο Σταύρος Τζίμας στην "Καθημερινή", τον Μάιο του 2015, τιτλοφορώντας το άρθρο του "Εύθραυστες ισορροπίες στα Δυτικά Βαλκάνια", γράφοντας: Αλυτρωτικές κραυγές ακούγονται όλο και πιο δυνατά, ανεύθυνοι ηγέτες ποτίζουν τους λαούς τους εθνικισμό για να κρατηθούν στην εξουσία, ομάδες ενόπλων παραστρατιωτικών εμφανίστηκαν στα δάση (σημ.: Κουμάνοβο) και ενεπλάκησαν ήδη σε μάχες, χώρες μετακινούν στρατεύματα στα σύνορα με "ευαίσθητες" περιοχές, ο ρωσικός παράγοντας μπαίνει ενεργά στο γεωπολιτικό παιγνίδι, ενώ το εξτρεμιστικό Ισλάμ κερδίζει ταχύτατα έδαφος στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Τέτοια εποχή πέρσι φαινόταν ότι ο "πυροκροτητής" που θα προκαλούσε ανάφλεξη στους συσσωρευμένους εθνικισμούς ήταν ο Νίκολα Γκρούεφσκι, στον οποίο χρέωσαν πολλοί τα αιματηρά γεγονότα στο Κουμάνοβο με τους 22 νεκρούς, με την διατυπωθείσα κατηγορία ότι οι οπλισμένοι σαν αστακοί Αλβανοί ήσαν "βαλτοί" προβοκάτορες από τον Γκρούεφσκι, με στόχο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη της χώρας του από τα σκάνδαλα του ιδίου και της εξουσίας του.

Πάντως, ο ίδιος ο πρώην αρχηγός του UCK, ηγέτης του μεγαλύτερου και συγκυβερνώντος κόμματος στα Σκόπια, Αλί Αχμέτι, αποκάλυψε ότι γνώριζε από καιρό για κινήσεις ένοπλων ομάδων ομοεθνών του στα ορεινά της χώρας και μάλιστα είπε ότι μερικές ημέρες πριν από το αιματοκύλισμα στενός συνεργάτης του συναντήθηκε με κάποιους από αυτούς και προσπάθησε ανεπιτυχώς να τους πείσει να εγκαταλείψουν τη δράση τους.

Σήμερα, η Σερβία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των πιέσεων και των απαιτήσεων, όπως γράφουν τα σερβικά ΜΜΕ και μεταφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο, τόσο από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, με αφορμή κυρίως το θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Πρίστινα, αλλά και τις στενές σχέσεις με τους Ρώσους. Η οποία Ρωσία φέρεται να έχει "ασυλία" από τους Σέρβους, ειδικά για το "κέντρο εκτάκτων αναγκών" που υπάρχει στο αεροδρόμιο της πόλης Νις.

Ωστόσο, δεν πρόκειται απλά για μια πολιτική προσέγγιση άνευ ουσίας, αφού και ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας βλέπει πιθανότητα κινδύνου στις γειτονικές με την Κροατία χώρες, λέγοντας ότι σε αυτές έχει δημιουργηθεί ένα σκηνικό στο οποίο παίζουν οι μεγάλες δυνάμεις καθώς και άλλες ισχυρές χώρες, όπως η Τουρκία. Ο Κάμερον Μάντερ, περί του οποίου αναφορά έγινε εν αρχή του σημειώματος, επισημαίνει ότι είναι λάθος να βλέπουμε τα Βαλκάνια σαν μια παιδική χαρά, στην οποία ανταγωνίζεται η Δύση με την Ανατολή.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ διαβλέπει ρωσική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια και επισημαίνει τον κίνδυνο για τη Δύση, αφού βρίσκεται σε διακύβευση η ένταξη της περιοχής μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Ρωσία. Ο Μάντερ θα επισημάνει ότι ένα πεδίο τριβής της Ρωσίας και των Αμερικανών (και των κύριων ευρωπαϊκών κρατών) αποτελούν τα Δυτικά Βαλκάνια, αφού οι αμφότερες δυνάμεις έχουν κοινά συμφέροντα.

Πέραν αυτών, έχουμε σημειώσει την έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει στην Βοσνία με τις διαφορές μουσουλμάνων και Σέρβων να παραμένουν αγεφύρωτες. Υπενθυμίζω ότι πριν από 24 χρόνια ο ΟΗΕ ανέθεσε σε δύναμή του να παραμείνει στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη επί μία διετία, προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση στο νεοσύστατο κράτος. Έκτοτε, και μέχρι σήμερα, ανανεώνεται ανά διετία η εντολή.

Άξια επισήμανσης είναι επίσης η παρατήρηση του πρώην προέδρου της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, ότι δεν εμπνέει τόσο ανησυχία η πολιτική της ΕΕ ή των ΗΠΑ στην περιοχή, όσο η πολιτική που ασκεί η Τουρκία. Πρόσθεσε ότι τα τοπικά κρατίδια της βορείου Βαλκανικής δεν διαθέτουν στρατιωτικά μέσα για κάποια στοιχειώδη άμυνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έρμαια των εξελίξεων που δρομολογούν οι μεγάλες δυνάμεις.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]