Η Σουηδία δεν εκδίδει πραξικοπηματίες στην Τουρκία, η Ελλάδα όμως...
Διεθνές προηγούμενο και για Ελλάδα που η κυβέρνηση Τσίπρα αμφισβητεί...!
Διεθνές προηγούμενο για την περίπτωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα στις 16 Ιουλίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, δημιουργεί απόφαση της σουηδικής υπηρεσίας Μετανάστευσης, τονίζουν νομικοί κύκλοι στην Αθήνα.
Η υπηρεσία της Σουηδίας αποφάσισε να μην εκδώσει στην Τουρκία άτομα που θεωρείται ότι συνδέονται με το πραξικόπημα, δημιουργώντας έτσι διεθνές προηγούμενο και για την περίπτωση των οκτώ στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία, αποφασίστηκε η μη έκδοση ατόμων που θεωρούνται υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και υπήρξε στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου, τον οποίο ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως κατηγορήσει ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ότι προσπαθεί να τον υπονομεύσει.
Πρόκειται για 11 άτομα τουρκικής καταγωγής που είχαν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου από τις 18 Ιουλίου και μετά. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι οι αιτούντες άσυλο έχουν «αξιόπιστες αντιπολιτευτικές δραστηριότητες» και περιλαμβάνονται στις περιγραφόμενες ως «ομάδες κινδύνου» στο διεθνές δίκαιο», συνεπώς χρειάζονται «περισσότερες πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση στη χώρα τους (Τουρκία)» πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση έκδοσης.
ΥΠΕΞ: Άλλο οι Τούρκοι που έλαβαν άσυλο στη Σουηδία άλλο οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί
Να διαχωρίσει την υπόθεση της χορήγησης πολιτικού ασύλου που έδωσε η Στοκχόλμη σε Τούρκους πολίτες που ζουν στη Σουηδία, με αυτή των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα επιχείρησαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικού, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν δημιουργεί διεθνές προηγούμενο που να δεσμεύει νομικά την Αθήνα».
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, «η σουηδική κυβέρνηση έδωσε πολιτικό άσυλο σε Τούρκους που ζουν στη Σουηδία και δεν συμμετείχαν ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο και μετείχαν στο πραξικόπημα για την ανατροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι στρατιωτικοί που διέφυγαν στη χώρα μας από την Τουρκία με στρατιωτικό ελικόπτερο μετείχαν σε πραξικόπημα που ως στόχο είχε την ανατροπή μιας νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης» επισήμαιναν.
Οι διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν πάντως ότι ότι με την επισήμανση αυτή δεν προδικάζεται κάτι ως προς την εξέταση των αιτημάτων ασύλου των «8». Όπως διαβεβαίωσαν, η εξέταση των αιτημάτων θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το ελληνικό και διεθνές δίκαιο.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...