Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Wikileaks αποκαλύπτουν συνεργασία Τουρκίας - Αλβανίας

Είναι δεκάδες τα τηλεγραφήματα και χιλιάδες μέσα στις τριακόσιες χιλιάδες έγγραφα της Τουρκικής κυβέρνησης που χθες διέρρευσε στη δημοσιότητα η γνωστή ομάδα “Wikileaks”, με αναφορά την Αλβανία. Προφανώς δεν είναι για μας εύκολο να καταλάβουμε προς το παρόν τι ακριβώς αναφέρουν, λόγω αδυναμία κατανόησης της τουρκικής γλώσσας.

Τις επόμενες μέρες όμως ασφαλώς πρόκειται να γίνουν γνωστές πολλές και λεπτομερέστερες πτυχές αυτού που ήδη εδώ και καιρό υποψιαζόμαστε. Τόσο όσοι γνωρίζουν τη γλώσσα όσο και τα αλβανικά ΜΜΕ καώς θα φύγει από πρώτο θέμα το ζήτημα της συναινετικής ψήφισης του νομοθετικού πλαισίου για την δικαστική μεταρρύθμιση, πρόκειται να εστιάσουν στο θέμα.
Ο όγκος αυτός της αλληλογραφίας και οι σχετικές διευθύνσεις αποστολέων και παραλητπών αποκαλύπτουν ωστόσο ότι η τουρκική κυβέρνηση υπό τους Νταβούτογλου και κυρίως Ερντογκάν, στα πλαίσια της εφαρμογής του πολιτικού τους σχεδίου για την αναβίωση της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας, με την καπηλεία του βαλκανικού Ισλάμ, είχαν για τα καλά διεισδύσει σοτν πολιτικό και εν γέννει δημόσιο βίο της Αλβανίας αλλά και των αλβανικών πληθυσμών στη Βαλκανική.

Ουσιαστική λεπτομέρεια ότι ο Διοικητής της Β Στρατιάς Ανατολής του Τουρκικού Στρατού, ο Στρατηγός Χουντού, κατηγορούμενος πλέον για το «πραξικόπημα», ήταν Κοσσοβάρος, γεννημένος εκεί και εγκατεστημένος στην Τουρκία περί το 1973.

Ωστόσο δεν ήταν μόνη η κυβέρνηση της Τουρκίας που ασχολείται με το σχέδιο τουκροποίησης της Αλβανίας και εν γέννει των αλβανών σε Κόσοβο και Δυτικά Σκόπια. Βρίσκεται εδώ και χρόνια σε «ευγενή άμιλα» με τον Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται στις ΗΠΑ με μελετημένα βήματα και στοχευμένες στρατολογήσεις ο Γκιουλέν έχει καταφέρει να στήσει το δικό του παράλληλο σύστημα στα εδάφη που ζουν αλβανικοί πληθυσμοί στη Βαλκανική.

Ενδεικτικά αναφέρομαι το γεγονός ότι χθες, λίγες ώρες πριν την ενεργοποίηση της ιστοσελίδας των “wikileaks” η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να είχε στείλει στην Αλβανία λίστα με ονόματα δημοσίων προσώπων που πληρώνονται κανονικά απ’ τον Ιμάμη Γκιουλέν. Υπάρχουν υπόνοιες που διαρρέουν στον τύπο ότι και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών Μπουσάτι είναι μεταξύ αυτών που δέχονταν την οικονομική ενίσχυση του Γκιουλέν και μαζί μ’ αυτόν δημοσιογράφοι και διάφοροι εν ενεργεία πολιτικοί. Οι επόμενες μέρες σύμφωνα με προειδοποιήσεις των μέσων ενημέρωσης θα φέρουν στο φως ακόμη πιο συγκλονιστικές όψεις αυτής της σκοτεινής δράσης τουρκοποίησης και άσκησης επιρροής στην κοινή γνώμη.

Στην ουσία και πέραν απ’ τη διαμάχη και τον δημόσιο πόλεμο μεταξύ Γκιουλέν και Ερντογκάν η ουσία είναι ότι στο πεδίο της Αλβανίας ερίζουν για το ποιός κάνει καλύτερα τη δουλειά. Ο Γκιουλέν φέρεται να έχει διεισδύσει πολύ πιο πετυχημένα, λόγω και της πείρας που διαθέτει η οργάνωση του στον τομέα της εκπαίδευσης δημιουργώντας έτσι μια καλή βάση δεδομένων για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς αλλά και στρατολογώντας την επόμενη γενιά διανοουμένων. Είχε εξ άλλου επωφεληθεί για τη διείσδυση αυτή την εποχή της αγαστής του συνεργασίας με τον Ερντογκάν.

Στην τελευταία ωστόσο επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Τίρανα ο ίδιος είχε ζητήσει δημόσια την εμπλοκή του Πρωθυπουργού Ράμα για την εκδίωξη του Γκιουλέν απ’ τα ισλαμικά σχολεία της Αλβανίας τα οποία υποσχέθηκε να υιοθετήσει άμεσα η Τουρκική κυβέρνηση. Ας αναφερθεί ότι μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες ο Ερντογκάν χρηματοδοτεί την κατασκευή του τζαμιού στα Τίρανα για το οποίο έχει δηλώσει ότι θα δαπανηθούν πλέον των 30 εκατομμυρίων Δολαρίων. Θεωρείται προφανώς φουσκωμένο αλλά η υπερεκτίμηση αφορά και στο ξέπλυμα χρήματος (επιστροφή στην Τουρκία σχετικής μίζας) αλλά και την ενίσχυση με τα «περισσεύματα» της εδώ Μουσουλμνανικής Κοινότητας υπό τον όρο να δεθεί στο άρμα Ερντογκάν. Επιπλέον τέτοια χρήματα είχαν διοχετυεθεί σε παράλληλες δράσεις τουκροποίησης και μέσα απ το πρόγραμμα της ΤΙΚΑ για την ανακαίνιση τζαμιών της Οθωμανικής περιόδου σε διάφορες περιοχές.

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τις αντιδράσεις της πολιτικής τάξης της Αλβανίας και ευρύτερα των Αλβανών στη Βαλκανική τόσο έναντι αυτού του θέματος της στρατολόγησης πολιτικών και διανοουμένων όσο και γενικότερα με τις εξελίξεις παραπέρα Ισλαμοποίησης της Τουρκίας. Το δεύτερο έχει μεγαλύτερη σημασία. Θα δείξει κατά πόσο μετά από τόση μακρά περίοδο και εις βάθος διείσδυση της Τουρκίας η Αλβανία θα μπορέσει να ξεκόψει απ’ το άρμα του Ερντογκάν που απομακρύνεται όλο και περισσότερο απ’ τα Ευρωατλαντικά πρότυπα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να προσηλωθεί και πάλι στο Ευρωπαϊκό όραμα. Μέχρι στιγμής τα δείγματα είναι αποθαρρυντικά. Περίεργη αμηχανία επικρατεί και δεν αρθρώνεται κουβέντα, πλην ελαχίστων αντιδράσεων στο Κόσσοβο.

Πηγή Tachydromos


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]