Τα «παιχνίδια» για την αποδόμηση του Brexit
Από την Κατερίνα Στυλιανέα
Την ώρα που ο βρετανικός Τύπος βρίθει προσωπικών ιστοριών μετανοημένων Βρετανών, που δηλώνουν ότι δεν έπρεπε να είχαν ψηφίσει Brexit, οι πολιτικοί αναλυτές αναζητούν τα σενάρια για ενδεχόμενη παρασκηνιακή ή ανοιχτή, μεθοδευμένη ή θεσμική, νομική ή πρακτική ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Και εάν η Ε.Ε., οι εκπρόσωποι των θεσμών και κάποιοι εταίροι ειδικότερα δεν πίεζαν με τόση αποφασιστικότητα για ταχεία ολοκλήρωση της εξόδου με συνοπτικές διαδικασίες, θα μπορούσαν να ωριμάσουν οι συνθήκες για να καρποφορήσουν κάποια από τα σενάρια αυτά, ώστε να αποτραπεί η βρετανική έξοδος.
Ισως η πιο απλή λύση θα ήταν το κυρίαρχο βρετανικό Κοινοβούλιο, στο οποίο πλειοψηφούν οι δυνάμεις που υποστήριξαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., να απορρίψει το συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα καταψηφίζοντας το αίτημα για έξοδο από την Ε.Ε. που θα πρέπει να φέρει ο πρωθυπουργός (ο επόμενος, καθώς ο Κάμερον θα έχει παραιτηθεί) προς ψήφιση στη Βουλή.
Η λαϊκή οργή
Κατά το Politico, το σενάριο έχει πιθανότητες 15% να συμβεί, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για Βρετανούς πολιτικούς να αγνοήσουν τη λαϊκή βούληση όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα. Ο φόβος της λαϊκής οργής για την κατάλυση της δημοκρατικής τάξης υπερισχύει των υπολογισμών. Μόνο η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δεσμεύτηκε να το αγνοήσει στο Westminster...
Ο πρώην ηγέτης τους Νικ Κλεγκ ζήτησε χθες πρόωρες εκλογές, προσδοκώντας ίσως στην εκλογή μιας κυβέρνησης κάποιου ευρωπαϊστή πρωθυπουργού, που θα βγει με σύνθημα να μην προχωρήσει στην έξοδο.
Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πιθανότητες 10%. Μια άλλη κοινοβουλευτική φόρμουλα που ήδη διατύπωσε ανοιχτά η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζιον θα ήταν η απόρριψη της νομοθεσίας εξόδου από το Κοινοβούλιο της Σκοτίας. Καθώς όμως οι Σκοτσέζοι δεν διαθέτουν βέτο στο Λονδίνο, για να επιβάλουν την επιλογή τους στη χώρα τους θα έπρεπε πρώτα να ανεξαρτητοποιηθούν, ίσως με νέο δημοψήφισμα ή, όπως εξετάζεται ήδη, με διατήρηση ισχύος των συμφωνιών της ενιαίας αγοράς στο έδαφός τους. Πιθανότητες: 14%.
Επαναλαμβάνοντας την τιμωρητική στάση που είχαν πάρει και έναντι της Ελλάδας, οι θεσμοί και οι εταίροι έσπευσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο για ειδική σχέση, απορρίπτοντας πρακτικά τον εκβιασμό που ο επικεφαλής της καμπάνιας του Brexit Μπόρις Τζόνσον είχε υπαινιχθεί: «Να ψηφίσουμε να φύγουμε για να πάρουμε αυτό που θέλουμε από τις Βρυξέλλες». Κάθε σχετική συζήτηση για αλλαγή των κανόνων της Ε.Ε. χάριν ενός Bremain είναι κλειστή...
Υποβάθμιση δύο μονάδων
Το αξιόχρεο της Βρετανίας κατά δύο βαθμίδες, από «ΑΑΑ», σε «ΑΑ», έσπευσε να υποβαθμίσει χθες ο Standard & Poor's, λόγω Brexit, με τον οίκο αξιολόγησης να προειδοποιεί μάλιστα πως μπορεί να μειωθεί περαιτέρω.
«Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές (...) και τον ρόλο της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος, καθώς και τους κινδύνους για τη συνταγματική και την οικονομική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν υπάρξει άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκoτίας» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο S&P.
«Να κινηθούν οι διαδικασίες για το... διαζύγιο» λέει ο Σαπέν
Παρά το γεγονός ότι από τις δηλώσεις Μέρκελ... άλλα προκύπτουν, η Γαλλία υπογραμμίζει πως βρίσκεται σε κοινή γραμμή με τη Γερμανία, ζητώντας άμεση κίνηση διαδικασιών από τη Βρετανία για να αρχίσει το «διαζύγιο» με την Ε.Ε. Κοινός στόχος; Τουλάχιστον να περιοριστεί όσο γίνεται η περίοδος αβεβαιότητας για την Ενωση.
Τη σχετική τοποθέτηση έκανε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (φωτό), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων» μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου για το πως πρέπει να προχωρήσει η έξοδος της Βρετανίας. «Η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, λέει ότι η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit. Η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μια αβέβαιη και αόριστη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαπέν μιλώντας στο France 2. «Πρέπει να φύγει γρήγορα η Βρετανία; Ναι, η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, πιστεύει ότι η Βρετανία ψήφισε Brexit και το Brexit πρέπει να αρχίσει να εκτελείται τώρα» είπε ακόμη ο Γάλλος υπουργός.
Το άμεσο, ταχύτατο «διαζύγιο» ήταν εξαρχής θέση και της Κομισιόν, όπως την είχε εκφράσει ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον Γερμανό επίτροπο Γκούντερ Ετινγκερ να επαναλαμβάνει αυτή τη θέση και τη Δευτέρα. O Ετινγκερ μιλώντας για το θέμα στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk δήλωσε πως η Βρετανία πρέπει να δράσει γρήγορα για να εφαρμόσει την απόφαση αποχώρησης, ώστε να περιορίσει το κλίμα αβεβαιότητας.
Λοράν Βοκιέζ: «Εφτασε η ώρα του σκληρού πυρήνα των κρατών-μελών»
Τη συρρίκνωση της Ενωμένης Ευρώπης στον σκληρό πυρήνα των χωρών εκείνων που μοιράζονταν από την αρχή το ίδιο όραμα αναφορικά με την ενοποίηση εισηγείται ο Λοράν Βοκιέζ, αντιπρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Les Republicains του Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Liberation».
Θεωρεί το Brexit, το οποίο χαρακτηρίζει «κλοτσιά στην απάθεια», μια ευκαιρία επαναθεμελίωσης της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι δεν τραβάει όπως είναι, καθώς είναι στο κρεβάτι του θανάτου.
«Πάμε στον τοίχο, πρέπει να γυρίσουμε σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων» αναφέρει, συμπληρώνοντας: «Τόσα χρόνια υποκρινόμαστε. Η Ευρώπη έχει δυσαρεστήσει τους πολίτες της. Αλλά η πολιτική τάξη, κατώτερη των περιστάσεων, δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει αυτό».
Το ίδιο και στη Γαλλία
Ο Βοκιέζ εκτιμά ότι, αν γινόταν ανάλογο δημοψήφισμα στη Γαλλία, η απόρριψη της Ευρώπης θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Ερωτώμενος εάν οι «19» της ευρωζώνης πρέπει να μείνουν έξω από τον σκληρό πυρήνα, απαντά: «Λίγες χώρες είναι έτοιμες να πουν “θα εναρμονίσουμε κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια”. Μόνο ο σκληρός πυρήνας μπορεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις, αλλιώς μιλάμε για ζούγκλα».
Πηγή "Δημοκρατία"
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...