Στα χέρια των δανειστών και το «Κατοχικό Ταμείο»
Με υπερεξουσίες οι δύο ξένοι που θα μετέχουν στο 5μελές συμβούλιο
Ρεπορτάζ: Μ. Ροζάκος, Β. Παπακωνσταντόπουλος
Στα χέρια των ξένων θα βρίσκεται ο έλεγχος του Κατοχικού Ταμείου, στο οποίο θα μεταβιβαστούν τα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας προς πώληση, μίσθωση, πώληση και επαναμίσθωση, τιτλοποίηση ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης, όπως αποδείχθηκε από τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών.
Το χθεσινό ραντεβού των δύο πλευρών απλώς πιστοποίησε ότι η έδρα του Ταμείου θα βρίσκεται τύποις στην Αθήνα, αλλά επί της ουσίας τα νήματα για τη λειτουργία του θα κινούνται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο νέος φορέας θα διοικείται από 5μελές συμβούλιο, που θα στελεχώνεται από τρεις Ελληνες και δύο ξένους. Ωστόσο, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όχι με απλή, αλλά με ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή θα απαιτούνται τέσσερις ψήφοι αντί για τρεις. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια πρόβλεψη υπέρ των συμφερόντων των πιστωτών μας, καθώς τουλάχιστον ένας από τους δύο εκπροσώπους τους θα πρέπει να συναινέσει προκειμένου να πάρει το συμβούλιο οποιαδήποτε απόφαση. Το άκρως πονηρό αυτό σχήμα διοίκησης είχε αναδείξει η «κυριακάτικη δημοκρατία» ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2016 με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της, που επιβεβαιώνεται πλήρως από τις χθεσινές εξελίξεις.
Πέρα από το Κατοχικό Ταμείο, το δεύτερο μεγάλο αγκάθι που βρέθηκε στο επίκεντρο των χθεσινών διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Η ελληνική πλευρά επιχειρηματολόγησε για άλλη μια φορά υπέρ της τριετούς εξαίρεσης από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.
Εξαιρέσεις
Επίσης, ζήτησε να εξαιρεθούν από την πώληση δάνεια ύψους έως 500.000 ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους έως 250.000 ευρώ προς ελεύθερους επαγγελματίες και καταναλωτικά δάνεια ύψους έως 20.000 ευρώ. Οι δανειστές εξαρχής εμμένουν στην απελευθέρωση της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν εγείρει την αξίωση να συμπεριληφθούν και «πράσινα» δάνεια στα πακέτα «κόκκινων» δανείων, τα οποία θα καταλήγουν στα χέρια ξένων funds. Πρόκειται για δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά, υπό την προϋπόθεση άλλα δάνεια του ίδιου οφειλέτη να έχουν «κοκκινίσει».
«Κόκκινα» δάνεια: Οι «γύπες» είναι εδώ
Φουντώνει η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, φουντώνει όμως και το ενδιαφέρον ξένων funds για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ολα και περισσότερα funds-γύπες... πετούν πάνω από την Αθήνα και ετοιμάζονται να ορμήσουν στα «κόκκινα» δάνεια υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και όχι μόνο. Οι επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζικών ομίλων είναι συνεχείς, με τους εκπροσώπους funds του εξωτερικού να βολιδοσκοπούν την αγορά, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες που θα τους αποφέρουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Sankaty, KKR, η Cerberus Appolo, το Oaktree, το York Capital, η Paulson Fund και αρκετές ακόμα εταιρίες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την αγορά «κόκκινων» δανείων. Τα αποκαλούμενα «κοράκια» των αγορών ενδιαφέρονται για τα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας των χαμηλών τιμών που αγοράζουν, θεωρώντας τα έναν αποδοτικό τρόπο επένδυσης στο real estate. Οι προσφορές που δίνονται για τα δάνεια από τις ξένες εταιρίες αρχίζουν από το 5% της αξίας τους, όταν πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια που δεν εξοφλούνται, και φτάνουν έως το 45%-50%, όταν πρόκειται για δάνεια με υποθήκη τα οποία είναι ενήμερα. Στο παιχνίδι για την πώληση των «κόκκινων» δανείων έχει μπει και το κουαρτέτο, πιέζοντας την κυβέρνηση να παραχωρήσει μέρος τους σε ξένα funds, προκειμένου να ανασάνουν λίγο οι τράπεζες και να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Ο Ν. Φίλης ζήτησε 20.000 διορισμούς
Τη μελέτη του υπουργείου Παιδείας για την ανάγκη 20.000 μόνιμων διορισμών την επόμενη τριετία ανακοίνωσε ότι κατέθεσε στους θεσμούς ο υπουργός Νίκος Φίλης. Τη μελέτη συνοδεύει αίτημα να αρθούν οι περιορισμοί στις προσλήψεις στην Παιδεία και να δοθεί το πράσινο φως, προκειμένου να διοριστούν διδάσκοντες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κατά την ομιλία του σε συνάντηση με τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης και τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανέλαβαν προσφάτως καθήκοντα, ο κ. Φίλης ανέφερε: «Επειτα από έξι χρόνια μνημονιακών πολιτικών και αδιοριστίας, πρέπει να υπάρξουν επιτέλους μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την αρχή ενός νέου κύκλου αποκατάστασης των προβλημάτων της εκπαίδευσης αλλά και των εκπαιδευτικών».
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι από το 2009 έως το 2015 μειώθηκαν οι δαπάνες για την εκπαίδευση κατά 35%, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μια τεράστια απώλεια για το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα». Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της μη αναπλήρωσής τους με νέους και οδήγησε σε σημαντική έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας «να αυξηθεί η γήρανση του εκπαιδευτικού δυναμικού, ιδιαίτερα στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Ντράγκι: Δεν είναι αρμοδιότητα μου η άρση των capital controls
Οι ελληνικές Αρχές είναι υπεύθυνες να διαχειριστούν τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και να κρίνουν αν και πώς θα προβλεφθεί εξαίρεση των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων από τους περιορισμούς αυτούς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ελιάς Εύας Καϊλή.
Ο κ. Ντράγκι στη γραπτή απάντησή του επιβεβαιώνει ότι η ευθύνη για την επιβολή των capital controls εναπόκειται στην κυβέρνηση και δεν αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων για όσους επιστρέφουν χρήματα στις ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό δεν απαγορεύεται από τους κανόνες του ευρωσυστήματος, αντιθέτως θα μπορούσε να θεσπιστεί ως κίνητρο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Ειδικότερα, στην απάντησή του ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισημαίνει πως «οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων όποιων χαρακτηριστικών στοχεύουν στην παροχή κινήτρων στους καταθέτες για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αποτελούν ζήτημα που άπτεται της εθνικής αρμοδιότητας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του ευρωσυστήματος». Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, «η εξαίρεση των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ενδέχεται, ανάλογα με το επίπεδο της εμπιστοσύνης των καταθετών, να δημιουργήσει κίνητρα για τον επαναπατρισμό τους. Εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές να αξιολογήσουν αν και πώς μπορεί να εφαρμοστεί η εξαίρεση αυτή».
Σήμερα η μάχη για το ύψος των περικοπών σε όλες τις συντάξεις
Το αν οι περικοπές στα εισοδήματα από συντάξεις θα ξεκινήσουν από τα 1.300 ευρώ ή ακόμα χαμηλότερα θα εξαρτηθεί από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης, το ύψος της εθνικής σύνταξη, η προσωπική διαφορά (δηλαδή πότε θα γίνουν οι περικοπές) και οι επικουρικές συντάξεις. Με δεδομένο ότι οι θεσμοί αρνούνται να δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για να αυξηθούν τα έσοδα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, αυξάνονται οι πιθανότητες να επανέλθει η συζήτηση για στοχευμένες περικοπές από 2% έως 30% «εδώ και τώρα» στις επικουρικές συντάξεις. Στόχος για τους δανειστές είναι να εξαλειφθεί έτσι το έλλειμμα ύψους 600.000.000 ευρώ, που προβλέπεται για το τρέχον έτος, στο ΕΤΕΑ.
Συνολικά όμως οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ότι από το 1,8 δισ. ευρώ, που είναι η μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά καλύπτουν μόνο τα μισά, δηλαδή τα 900.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με παρεμβάσεις στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις, παρότι η ελληνική πλευρά επιμένει για τη σχετική κόκκινη γραμμή. Ο κ. Κατρούγκαλος έχει έτσι κι αλλιώς οριοθετήσει τα 1.300 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, για να γίνουν περικοπές από αυτό το ύψος και άνω. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως θα προκληθούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις από περίπου 1.000 ευρώ και άνω. Για τον λόγο αυτόν η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πετύχει οι μειώσεις να περιοριστούν στο σκέλος του πλαφόν για μία ή για άθροισμα συντάξεων (2.000 και 2.500 ευρώ αντίστοιχα).
Συνεχίζονται στην Αθήνα οι κόντρες ΔΝΤ - Ευρωπαίων
Οι κόντρες μεταξύ του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών μας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι οποίες είχαν ξεκινήσει προτού οι επικεφαλής του κουαρτέτου επιστρέψουν στη χώρα μας, συνεχίζονται και στην Αθήνα.
Το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάλλακτο τόσο στο θέμα των πρόσθετων μέτρων που θεωρεί ότι θα απαιτηθούν την τριετία 2016-2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι (7,2-9 δισ. ευρώ), όσο και στα πεδία του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και η ομάδα της χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις ελληνικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό, ενώ ζητούν επίσης μεγαλύτερο «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου σε σχέση με τους Ευρωπαίους, αντί για την επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50%. Για τον συντελεστή αυτόν σκεπτικισμό εκφράζουν και οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας, αλλά μόνο το ΔΝΤ συσχετίζει το ύψος του ανώτατου συντελεστή με αυτό του αφορολογήτου, επικαλούμενο την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Βεβαίως, για τους τεχνοκράτες του Ταμείου, διευρυμένη φορολογική βάση σημαίνει επιβολή πρόσθετων βαρών στα χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία επλήγησαν περισσότερο από τη μνημονιακή συνταγή σκληρής λιτότητας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα, προτού οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναχωρήσουν από τη χώρα μας για το Καθολικό Πάσχα, που εορτάζεται στις 27 Μαρτίου. Ωστόσο, η στάση του ΔΝΤ και η μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία ως τις 27 Μαρτίου, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν τον Απρίλιο, με στόχο να κλείσουν ως το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Πηγή "Δημοκρατία"
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ρεπορτάζ: Μ. Ροζάκος, Β. Παπακωνσταντόπουλος
Στα χέρια των ξένων θα βρίσκεται ο έλεγχος του Κατοχικού Ταμείου, στο οποίο θα μεταβιβαστούν τα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας προς πώληση, μίσθωση, πώληση και επαναμίσθωση, τιτλοποίηση ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης, όπως αποδείχθηκε από τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών.
Το χθεσινό ραντεβού των δύο πλευρών απλώς πιστοποίησε ότι η έδρα του Ταμείου θα βρίσκεται τύποις στην Αθήνα, αλλά επί της ουσίας τα νήματα για τη λειτουργία του θα κινούνται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο νέος φορέας θα διοικείται από 5μελές συμβούλιο, που θα στελεχώνεται από τρεις Ελληνες και δύο ξένους. Ωστόσο, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όχι με απλή, αλλά με ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή θα απαιτούνται τέσσερις ψήφοι αντί για τρεις. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια πρόβλεψη υπέρ των συμφερόντων των πιστωτών μας, καθώς τουλάχιστον ένας από τους δύο εκπροσώπους τους θα πρέπει να συναινέσει προκειμένου να πάρει το συμβούλιο οποιαδήποτε απόφαση. Το άκρως πονηρό αυτό σχήμα διοίκησης είχε αναδείξει η «κυριακάτικη δημοκρατία» ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2016 με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της, που επιβεβαιώνεται πλήρως από τις χθεσινές εξελίξεις.
Πέρα από το Κατοχικό Ταμείο, το δεύτερο μεγάλο αγκάθι που βρέθηκε στο επίκεντρο των χθεσινών διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Η ελληνική πλευρά επιχειρηματολόγησε για άλλη μια φορά υπέρ της τριετούς εξαίρεσης από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.
Εξαιρέσεις
Επίσης, ζήτησε να εξαιρεθούν από την πώληση δάνεια ύψους έως 500.000 ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους έως 250.000 ευρώ προς ελεύθερους επαγγελματίες και καταναλωτικά δάνεια ύψους έως 20.000 ευρώ. Οι δανειστές εξαρχής εμμένουν στην απελευθέρωση της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν εγείρει την αξίωση να συμπεριληφθούν και «πράσινα» δάνεια στα πακέτα «κόκκινων» δανείων, τα οποία θα καταλήγουν στα χέρια ξένων funds. Πρόκειται για δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά, υπό την προϋπόθεση άλλα δάνεια του ίδιου οφειλέτη να έχουν «κοκκινίσει».
«Κόκκινα» δάνεια: Οι «γύπες» είναι εδώ
Φουντώνει η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, φουντώνει όμως και το ενδιαφέρον ξένων funds για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ολα και περισσότερα funds-γύπες... πετούν πάνω από την Αθήνα και ετοιμάζονται να ορμήσουν στα «κόκκινα» δάνεια υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και όχι μόνο. Οι επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζικών ομίλων είναι συνεχείς, με τους εκπροσώπους funds του εξωτερικού να βολιδοσκοπούν την αγορά, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες που θα τους αποφέρουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Sankaty, KKR, η Cerberus Appolo, το Oaktree, το York Capital, η Paulson Fund και αρκετές ακόμα εταιρίες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την αγορά «κόκκινων» δανείων. Τα αποκαλούμενα «κοράκια» των αγορών ενδιαφέρονται για τα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας των χαμηλών τιμών που αγοράζουν, θεωρώντας τα έναν αποδοτικό τρόπο επένδυσης στο real estate. Οι προσφορές που δίνονται για τα δάνεια από τις ξένες εταιρίες αρχίζουν από το 5% της αξίας τους, όταν πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια που δεν εξοφλούνται, και φτάνουν έως το 45%-50%, όταν πρόκειται για δάνεια με υποθήκη τα οποία είναι ενήμερα. Στο παιχνίδι για την πώληση των «κόκκινων» δανείων έχει μπει και το κουαρτέτο, πιέζοντας την κυβέρνηση να παραχωρήσει μέρος τους σε ξένα funds, προκειμένου να ανασάνουν λίγο οι τράπεζες και να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Ο Ν. Φίλης ζήτησε 20.000 διορισμούς
Τη μελέτη του υπουργείου Παιδείας για την ανάγκη 20.000 μόνιμων διορισμών την επόμενη τριετία ανακοίνωσε ότι κατέθεσε στους θεσμούς ο υπουργός Νίκος Φίλης. Τη μελέτη συνοδεύει αίτημα να αρθούν οι περιορισμοί στις προσλήψεις στην Παιδεία και να δοθεί το πράσινο φως, προκειμένου να διοριστούν διδάσκοντες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κατά την ομιλία του σε συνάντηση με τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης και τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανέλαβαν προσφάτως καθήκοντα, ο κ. Φίλης ανέφερε: «Επειτα από έξι χρόνια μνημονιακών πολιτικών και αδιοριστίας, πρέπει να υπάρξουν επιτέλους μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την αρχή ενός νέου κύκλου αποκατάστασης των προβλημάτων της εκπαίδευσης αλλά και των εκπαιδευτικών».
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι από το 2009 έως το 2015 μειώθηκαν οι δαπάνες για την εκπαίδευση κατά 35%, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μια τεράστια απώλεια για το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα». Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της μη αναπλήρωσής τους με νέους και οδήγησε σε σημαντική έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας «να αυξηθεί η γήρανση του εκπαιδευτικού δυναμικού, ιδιαίτερα στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Ντράγκι: Δεν είναι αρμοδιότητα μου η άρση των capital controls
Οι ελληνικές Αρχές είναι υπεύθυνες να διαχειριστούν τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και να κρίνουν αν και πώς θα προβλεφθεί εξαίρεση των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων από τους περιορισμούς αυτούς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ελιάς Εύας Καϊλή.
Ο κ. Ντράγκι στη γραπτή απάντησή του επιβεβαιώνει ότι η ευθύνη για την επιβολή των capital controls εναπόκειται στην κυβέρνηση και δεν αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων για όσους επιστρέφουν χρήματα στις ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό δεν απαγορεύεται από τους κανόνες του ευρωσυστήματος, αντιθέτως θα μπορούσε να θεσπιστεί ως κίνητρο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Ειδικότερα, στην απάντησή του ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισημαίνει πως «οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων όποιων χαρακτηριστικών στοχεύουν στην παροχή κινήτρων στους καταθέτες για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αποτελούν ζήτημα που άπτεται της εθνικής αρμοδιότητας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του ευρωσυστήματος». Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, «η εξαίρεση των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ενδέχεται, ανάλογα με το επίπεδο της εμπιστοσύνης των καταθετών, να δημιουργήσει κίνητρα για τον επαναπατρισμό τους. Εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές να αξιολογήσουν αν και πώς μπορεί να εφαρμοστεί η εξαίρεση αυτή».
Σήμερα η μάχη για το ύψος των περικοπών σε όλες τις συντάξεις
Το αν οι περικοπές στα εισοδήματα από συντάξεις θα ξεκινήσουν από τα 1.300 ευρώ ή ακόμα χαμηλότερα θα εξαρτηθεί από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης, το ύψος της εθνικής σύνταξη, η προσωπική διαφορά (δηλαδή πότε θα γίνουν οι περικοπές) και οι επικουρικές συντάξεις. Με δεδομένο ότι οι θεσμοί αρνούνται να δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για να αυξηθούν τα έσοδα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, αυξάνονται οι πιθανότητες να επανέλθει η συζήτηση για στοχευμένες περικοπές από 2% έως 30% «εδώ και τώρα» στις επικουρικές συντάξεις. Στόχος για τους δανειστές είναι να εξαλειφθεί έτσι το έλλειμμα ύψους 600.000.000 ευρώ, που προβλέπεται για το τρέχον έτος, στο ΕΤΕΑ.
Συνολικά όμως οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ότι από το 1,8 δισ. ευρώ, που είναι η μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά καλύπτουν μόνο τα μισά, δηλαδή τα 900.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με παρεμβάσεις στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις, παρότι η ελληνική πλευρά επιμένει για τη σχετική κόκκινη γραμμή. Ο κ. Κατρούγκαλος έχει έτσι κι αλλιώς οριοθετήσει τα 1.300 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, για να γίνουν περικοπές από αυτό το ύψος και άνω. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως θα προκληθούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις από περίπου 1.000 ευρώ και άνω. Για τον λόγο αυτόν η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πετύχει οι μειώσεις να περιοριστούν στο σκέλος του πλαφόν για μία ή για άθροισμα συντάξεων (2.000 και 2.500 ευρώ αντίστοιχα).
Συνεχίζονται στην Αθήνα οι κόντρες ΔΝΤ - Ευρωπαίων
Οι κόντρες μεταξύ του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών μας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι οποίες είχαν ξεκινήσει προτού οι επικεφαλής του κουαρτέτου επιστρέψουν στη χώρα μας, συνεχίζονται και στην Αθήνα.
Το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάλλακτο τόσο στο θέμα των πρόσθετων μέτρων που θεωρεί ότι θα απαιτηθούν την τριετία 2016-2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι (7,2-9 δισ. ευρώ), όσο και στα πεδία του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και η ομάδα της χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις ελληνικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό, ενώ ζητούν επίσης μεγαλύτερο «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου σε σχέση με τους Ευρωπαίους, αντί για την επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50%. Για τον συντελεστή αυτόν σκεπτικισμό εκφράζουν και οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας, αλλά μόνο το ΔΝΤ συσχετίζει το ύψος του ανώτατου συντελεστή με αυτό του αφορολογήτου, επικαλούμενο την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Βεβαίως, για τους τεχνοκράτες του Ταμείου, διευρυμένη φορολογική βάση σημαίνει επιβολή πρόσθετων βαρών στα χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία επλήγησαν περισσότερο από τη μνημονιακή συνταγή σκληρής λιτότητας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα, προτού οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναχωρήσουν από τη χώρα μας για το Καθολικό Πάσχα, που εορτάζεται στις 27 Μαρτίου. Ωστόσο, η στάση του ΔΝΤ και η μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία ως τις 27 Μαρτίου, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν τον Απρίλιο, με στόχο να κλείσουν ως το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Πηγή "Δημοκρατία"
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...