Η ΕΕ ομολογεί: “Πάνω από το 60% των λαθρομεταναστών δεν είναι πρόσφυγες”
Παρά την σύγχυση λόγω αντικρουόμενων στοιχείων, έκθεση της Frontex δείχνει ότι πάνω από το 60% των ατόμων που εισέρχονται δεν δικαιούνται άσυλο. Και όμως, για την ΕΕ, από τη στιγμή που εισέρχονται στην Ευρώπη, η απέλασή τους είναι σχεδόν αδύνατη.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ανάλυση: Deutsche Wirtschaftswoche
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"
Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η κοινή αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών που εισρέουν στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες, είναι εσφαλμένη. Στις Βρυξέλλες, μια εσωτερική έκθεση προκαλεί αίσθηση: Περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες που ήρθαν στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο, δεν δικαιούνται διεθνή ασυλία.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε σε μια συνέντευξη της ολλανδικής εφημερίδας Nos am Montag:
"Περισσότεροι από τους μισούς που φθάνουν σήμερα στην Ευρώπη προέρχονται από χώρες, από τις οποίες μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για υποβολή αίτησης για να υπαχθούν σε καθεστώς ασυλίας. Μιλάμε για πάνω από το 60%. Επομένως, αυτοί οι μετανάστες δεν είναι πρόσφυγες πολέμου, κατά την έννοια της Σύμβασης της Γενεύης.
Συνεπώς, η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να κρατήσει αυτό το 60 και κάτι τοις εκατό έξω από τα σύνορά της, αν μη τι άλλο προκειμένου να μπορέσουν οι πραγματικοί πρόσφυγες πολέμου να τύχουν μιας ταχύτερης διαδικασίας καταγραφής, όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Εάν η ΕΕ δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα – σήμερα και κατά πάσα πιθανότητα και στο εγγύς μέλλον – τότε η Γερμανία υποχρεούται, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο, να ελέγχει την είσοδό τους στα γερμανικά σύνορα. Αν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τους δοθεί άσυλο, η Γερμανία είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο, να αρνείται την είσοδο σε αυτούς τους μετανάστες, κρατώντας τους εκτός των συνόρων. Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απορρίπτει την περίπολο των συνόρων, διότι την θεωρεί δαπανηρό εγχείρημα", υπογράμμισε ο Τίμερμανς.
Τα αριθμητικά στοιχεία, στα οποία αναφέρεται ο Τίμερμανς, προέρχονται από μια ανέκδοτη έκθεση της Frontex. Το γεγονός ότι η ΕΕ αποφάσισε να δημοσιεύει πλέον τα στοιχεία αυτά υπονοεί μια πιθανή μεταστροφή στην πολιτική της για τους πρόσφυγες, όπως σχολίασε και ο παρατηρητής της ΕΕ.
Επικρατεί σύγχυση λόγω αντικρουόμενων στοιχείων. Μέχρι στιγμής, το κοινό είχε διαμορφώσει μια πολύ διαφορετική εικόνα. ΗΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2015, πάνω από το 75% των νέων αφίξεων στην Ευρώπη αφορούσε μετανάστες που διέφευγαν από συνθήκες στρατιωτικών συρράξεων στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Τα στατιστικά στοιχεία για τον Ιανουάριο δεν είναι διαθέσιμα. Ωστόσο, ο ελβετικός Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναφέρει ότι το 90% όλων των αφίξεων στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους προέρχεται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, γράφει η εφημερίδα EU Observer .
Εξ άλλου, από αποστολές του ΔΟΜ στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια προκύπτουν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, κατά τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου περίπου 47% λιγότεροι Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί διέσχισαν την ΠΓΔΜ, απ’ όσο τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.
Εκτιμάται, επίσης, ότι από την αρχή του έτους, πάνω από 45.000 άτομα έχουν φθάσει μέσω θαλασσίων συνόρων στην Ελλάδα και, συνεπώς, ο αριθμός αυτός είναι περισσότερο από τριακονταπλάσιος από εκείνον που κατέγραψε (1.472) η ελληνική ακτοφυλακή.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει καμία δικαιοδοσία να απελαύνει μετανάστες, από τη στιγμή που έχουν φθάσει στην Ευρώπη. Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με το Πακιστάν κατ’ επανάληψη. Αλλά όταν η Ελλάδα επιχείρησε τον περασμένο Δεκέμβριο να υποχρεώσει μερικές δεκάδες άτομα να επιστρέψουν, τα άτομα αυτά μπλοκαρίστηκαν από τις αρχές στο Ισλαμαμπάντ. Αμέσως μετά, το Πακιστάν ανακοίνωσε τις συμφωνίες επανεισδοχής με την ΕΕ (βλέπε άρθρο της Deutsche Wirtschaftsnachrichten: “Το Πακιστάν αρνείται να δεχθεί πίσω υπηκόους του που επέστρεψαν από την ΕΕ” ).
Παρόμοια προβλήματα υπήρξαν με την Τουρκία. Μόνο ένα μικρός αριθμός από εκείνους που πέρασαν στην Τουρκία επέστρεψε στην πραγματικότητα, εν μέρει επειδή κάποιοι πνίγηκαν, και εν μέρει επειδή οι τουρκικές αρχές κωλυσιεργούσαν όσον αφορά την απάντηση σε αιτήματα επανεισδοχής.
Η πίεση, να παραταθούν κατά δύο έτη οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της ζώνης Σένγκεν, εντείνεται. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Δευτέρα να εκπονήσει σχετικά σχέδια. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτώ, δήλωσε ότι μια παράταση είναι πιθανή, δεδομένου ότι αναμένονται πολλά περισσότερα άτομα κατά τους προσεχείς μήνες:
“Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, θα μπορούσε πραγματικά να υπάρξει μια δικαιολογία, στο πλαίσιο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, για διεξαγωγή εσωτερικών ελέγχων εντός των ορίων της Σένγκεν, εφ' όσον τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά”.
Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που αντέδρασε, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να απελάσει 80.000 μετανάστες με ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ.
Στη Γερμανία η κατάσταση είναι διαφορετική. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί υπό το φως των νέων δεδομένων που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η Μέρκελ είχε δικαιολογήσει το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι, αναφερόμενη σε μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη Γερμανία είναι πιθανό, κατά την άποψη εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφαλείας, να παραμείνουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες. Ακόμη και αν η αστυνομία τους συλλάβει, η απέλαση είναι δύσκολη. Όταν οι συλληφθέντες ισχυρίζονται ότι δεν έχουν διαβατήριο, είναι σχεδόν αδύνατο να απελαθούν, διότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει από ποια χώρα προέρχονται αυτοί οι μετανάστες.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...