Κατάσταση ειδικής ασφαλείας στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας. Ετοιμάζει κάτι ο Ερντογάν;
Σε κατάσταση ειδικής ασφάλειας κήρυξε ο κυβερνήτης της, την περιοχή Γκαζιαντέπ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, για 15 ημέρες.
Σκοπός είναι να υποβοηθηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.
Βάσει του καθεστώτος ειδικής ασφάλειας οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξημένα δικαιώματα ελέγχου σε όλη την επαρχία, ακόμα και δικαίωμα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Κυρίως τα μέτρα επικεντρώνονται στην περιοχή του Αντά, κοντά στην πόλη Καρκαμίς, όπου και το συνοριακό πέρασμα του Κιοπρουμπατί.
«Το μέτριο ελήφθη λόγω της ευαισθησίας της περιοχής», δήλωσε ο εμπνευστής του, πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. «Θα ισχύσει για 15 ημέρες. Οι εξελίξεις θα δείξουν τι θα έχει συμβεί μετά από 15 ημέρες», δήλωσε «προφητικά» (;) ο Ερντογάν.
Η Τουρκία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της, θεωρητικά κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά στην πραγματικότητα έναντι των Κούρδων της Συρίας, καθώς έχει διακηρύξει πως δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους να περάσουν δυτικά του ποταμού Ευφράτη.
Για την Τουρκία το PYD και η πολιτοφυλακή του YPG των Κούρδων της Συρίας είναι τρομοκρατική οργάνωση, όπως και τα ΡΚΚ.
Η κίνηση αυτή πάντως της Τουρκίας μπορεί να είναι προάγγελος πολλών και καθόλου ευχάριστων εξελίξεων στην περιοχή, ειδικά αν συνδυαστεί με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ίσως να προετοιμάζεται μια τουρκική εισβολή στην Συρία κατά των εκεί Κούρδων, με την ανοχή των Κούρδων του Ιράκ, ο ηγέτης των οποίων, Μπαρτζανί, επισκέφτηκε την Άγκυρα και στήριξε την Τουρκία.
Στο ΣΑ του ΟΗΕ καταφεύγει το Ιράκ κατά της Τουρκίας, για την εισβολή
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι έδωσε οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών να προσφύγει επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, ο Αμπάντι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατάξει την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από το Ιράκ.
Η Τουρκία δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στη Μοσούλη που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ωστόσο σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Βαγδάτης.
Οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί εκεί δεν είναι στρατεύματα μάχης, αλλά έχουν σταλεί για να προστατεύσουν τους στρατιώτες που παρέχουν εκπαίδευση στις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Η Τουρκία είναι “αποφασισμένη” να συνεχίσει την εκπαίδευση, πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε πως η Τουρκία αποφάσισε, σε συνομιλίες με ιρακινούς αξιωματούχους, να “αναδιοργανώσει” το στρατιωτικό προσωπικό της που βρίσκεται στο στρατόπεδο Μπασίκα κοντά στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.
Το Ιράκ απαίτησε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως εκατοντάδες στρατιώτες που στάλθηκαν πρόσφατα στο στρατόπεδο, λέγοντας ότι εισήλθαν στην ιρακινή επικράτεια χωρίς να το γνωρίζει η Βαγδάτη.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν επισκέφθηκαν χθες τη Βαγδάτη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι για το θέμα.
“Λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία της ιρακινής κυβέρνησης, ελήφθη η απόφαση να αναδιοργανώσουμε το στρατιωτικό προσωπικό στη δύναμη προστασίας στο στρατόπεδο Μπασίκα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τι θα περιλαμβάνει η αναδιοργάνωση των στρατευμάτων, αναφέρει όμως ότι συμφωνήθηκε να αρχίσει εργασία για τη δημιουργία μηχανισμών που θα εμβαθύνουν τη συνεργασία με την κυβέρνηση του Ιράκ σε θέματα ασφαλείας.
Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ανώτατος ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, ο αγιατολάχ Άλι Σιστάνι, καταδίκασε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης.
Καμία χώρα δεν πρέπει “να στέλνει τους στρατιώτες της στο έδαφος ενός άλλου κράτους με τη δικαιολογία ότι βοηθά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας χωρίς την ύπαρξη μιας συμφωνίας (…) μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών”, τόνισε, εκ μέρους του αγιατολάχ Σιστάνι, ένας από τους εκπροσώπους του στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.
Πληροφορίες Hurriyetdailynews, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βαγδάτη, Ιράκ
Πηγή MIgnatiou
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...