Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γόρδιος δεσμός για την Ελλάδα

  • 4.000.000 απελπισμένοι στα τουρκικά παράλια περιμένουν για να περάσουν 
  • «Όχι» από το Ισραήλ. Μόνο χριστιανούς ορθόδοξους(!) θα δέχεται η Κύπρος 

«Πάνω από 4.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες αυτή την ώρα στα τουρκικά παράλια περιμένουν να περάσουν απέναντι». Αυτή η αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το προσφυγικό, που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προφανώς πέρασε στα ψιλά στις συζητήσεις που γίνονται στα σαλόνια της Ε.Ε.
Την ώρα που τα ελληνικά νησιά βουλιάζουν από τους πρόσφυγες -μόνο στη Μυτιλήνη είναι πάνω από 20.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες-, οι εταίροι μας εκπονούν σχέδια επί χάρτου για τη «δίκαιη» ανακατανομή ψυχών που συρρέουν κατά χιλιάδες στην Ευρώπη από τη βομβαρδισμένη Συρία, το διαλυμένο Αφγανιστάν και πολλές άλλες χώρες.

Μόνο στην Ελλάδα, εισήλθαν από τον Ιανουάριο έως σήμερα 235.000 απελπισμένοι. Τουλάχιστον 124.000 είχαν φτάσει στην Ιταλία με τα πλοία «φαντάσματα». Δηλαδή σχεδόν 360.000 πρόσφυγες και μετανάστες πάτησαν ευρωπαϊκό έδαφος μέσα σε λίγους μήνες, με τους περισσότερους από αυτούς να προσπαθούν να φτάσουν σε κάποια πλούσια χώρα της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης.

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει την Τετάρτη ένα σχέδιο για την ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., χωρίς όμως να υπολογίζει τον πραγματικό αριθμό αυτών που έχουν ήδη φτάσει στη Μεσόγειο και αυτών που περιμένουν το σινιάλο των διακινητών για να φορτωθούν νύχτα στα φουσκωτά πλεούμενα. Η Ε.Ε. μιλά για ανακατανομή 120.000 προσφύγων, αφήνοντας εκτός τουλάχιστον άλλους 238.000, που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το σχέδιο ανακατανομής

Η Κομισιόν θα προτείνει στη Γερμανία και τη Γαλλία να υποδεχτούν 31.443 και 24.031 πρόσφυγες, αντίστοιχα, ώστε να ανακουφίσουν την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Μόνο στη Μυτιλήνη παραμένουν εγκλωβισμένοι 20.000 πρόσφυγες, δηλαδή περίπου όσους δηλώνει ότι συνολικά θα δεχτεί η Γαλλία δείχνοντας την... αλληλεγγύη της! Οσο για τη Γερμανία; Παρά το ξέσπασμα ανθρωπιάς της Ανγκελα Μέρκελ, οι κανόνες για την υποδοχή προσφύγων γίνονται πολύ πιο αυστηροί και υπό όρους που να εξυπηρετούν είτε την αγορά εργασίας -φθηνά εργατικά χέρια- είτε την ασφάλεια (σχεδόν αποκλειστικά Σύροι). Μάλιστα, κάποιοι μιλούν για ένα ιδιότυπο face control στο «ξεδιάλεγμα» των προσφύγων.

Η Βρετανία, από την πλευρά της, ξεκαθαρίζει ότι θα δεχτεί έως 20.000 Σύρους, και μάλιστα κατευθείαν από προσφυγικούς καταυλισμούς, κι αυτό έως το μακρινό 2020. Την ίδια ώρα, η Κύπρος δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει πρόσφυγες, οι οποίοι όμως θα είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Αλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, επιμένουν να αρνούνται να προσφέρουν καταφύγιο στους Σύρους, με το επιχείρημα ότι η χώρα είναι πολύ μικρή για να τους δεχτεί...

Ελεύθεροι πολιορκημένοι ζουν πλέον οι κάτοικοι της Λέσβου!

Σε κατάσταση «πολιορκίας» βρέθηκε και χθες η Μυτιλήνη, με τους μετανάστες να κλείνουν δρόμους και να βάζουν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και κοντέινερ, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία ταυτοποίησής τους. Νωρίς το πρωί, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι της πόλης, όπου και ενώθηκαν με εκατοντάδες άλλους αλλοδαπούς.

Ολοι μαζί ξεκίνησαν μαζί προς το δημαρχείο και το κτίριο της Περιφέρειας, ενώ κατέλαβαν την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, «κόβοντας» την πόλη στα δύο. Οι πρόσφυγες προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία και αρκετές φορές απειλήθηκαν επεισόδια, καθώς οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών προσπάθησαν να σπάσουν το ανθρώπινο τείχος. Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού, που συνόδευαν καθ' όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας το πλήθος, παρατάχθηκαν στην είσοδο της οδού Ερμού, εμποδίζοντας τους μετανάστες να φτάσουν στην κεντρική αγορά της πόλης. Οι μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες, έβαλαν φωτιές σε πολλά σημεία της διαδρομής από τον καταυλισμό στο Καρά Τεπέ μέχρι την πόλη, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε και στο αλσύλλιο Τσαμάκια. Οπως έγινε γνωστό, μία πρόσφυγας από τη Συρία κατήγγειλε ότι της επιτέθηκαν στο τελωνείο Μυτιλήνης δύο Αλγερινοί, οι οποίοι την πλησίασαν με μεταλλικό αντικείμενο, αποσπώντας της μία κάρτα κινητής τηλεφωνίας και μικρό χρηματικό ποσό.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε χθες το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.492 μετανάστες από τη Μυτιλήνη, ενώ διασώθηκαν 61 μετανάστες, που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο, τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάποιοι από τους διασωθέντες είχαν πέσει στη θάλασσα, καθώς η λέμβος έμπαζε νερά.

«Θα καταστρέψουμε το νησί!»

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και στην οποία φαίνεται ένα χαρτόνι με απειλητικό περιεχόμενο. Το χαρτόνι φέρεται ότι δημιούργησαν μετανάστες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη και πάνω του είναι γραμμένη, στα αγγλικά, η φράση «θα καταστρέψουμε το νησί» («We will destroy the island»). Η γνησιότητα του πλακάτ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και το περιστατικό ερευνά η Αστυνομία.

SOS για τα παιδιά από τη UNICEF!

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των παιδιών των των μεταναστών και των προσφύγων που καθημερινά διασχίζουν τα αφιλόξενα νερά του Αιγαίου κρούει εν όψει του χειμώνα η UNICEF. Σύμφωνα με την οργάνωση, πολλά παιδιά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους για το «ευρωπαϊκό όνειρο», διαβιούν σε ακατάλληλους χώρους και στο ύπαιθρο, και, καθώς βρισκόμαστε ήδη στις αρχές του φθινοπώρου, η υγεία τους διατρέχει ιδιαίτερους κινδύνους από ασθένειες όπως η πνευμονία.

Με τον αριθμό των παιδιών που διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα προκειμένου να φτάσουν στις χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης να αυξάνεται, ο διευθυντής της UNICEF Ελλάδας Ηλίας Λυμπέρης υπογραμμίζει: «Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα, γι' αυτό η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική προστασία τους πρέπει να είναι προτεραιότητα». Μάλιστα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της UNICEF, το 25% των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη είναι παιδιά.

Ομολογία-βόμβα: Kαι τζιχαντιστές στους «λαθραίους»
Τι είπε ο αν. υπουργός για το Μεταναστευτικό


Πακέτο μέτρων, προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμη η κατάσταση στη Μυτιλήνη, εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν δύο δρομολόγια πλοίων («Τέρα Τζετ» και «Πήγασος») από Μυτιλήνη για Πειραιά, ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις θα μπορεί να συνδράμει με δρομολόγια και το «Blue Star Patmos». Οπως ανακοινώθηκε, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης και θα αναχωρεί για Πειραιά εφόσον ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ταυτοποίηση 2.500 προσφύγων.
Επιπλέον, ενισχύονται οι δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας που βρίσκονται στο νησί, με την προσθήκη επιπλέον 60 ανδρών του Λιμενικού και της Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους λιμενικούς είναι και στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Σώματος.

1.500 κουραμάνες

Ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα διαδραματίσει και ο Στρατός, ο οποίος θα αναλάβει τη δημιουργία νέου χώρου υποδοχής στο παλιό στρατόπεδο, στη διασταύρωσης της Κάπης με την Κλείου, στη βορειοανατολική Λέσβο. Στα μέτρα, μάλιστα, υπάρχει και η πρόβλεψη να παράγει ο Στρατός καθημερινά 1.500 φραντζόλες ψωμί! Τέλος, δρομολογείται η κατασκευή νέου κέντρου ταυτοποίησης στη βόρεια είσοδο της πόλης, στο παλιό Στρατόπεδο Κουρτζή.

Τέλος ο κ. Μουζάλας προχώρησε στην παραδοχή ότι μαζί με τα κύματα προσφύγων έχουν εισέλθει τζιχαντιστές. «Θα ήταν ανόητο να πει κανείς ότι ''όχι, δεν έχουν μπει τζιχαντιστές''» δήλωσε και συμπλήρωσε «Νομίζω ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών κρατών επιβεβαιώνουν ότι ένας μικρός αριθμός είναι πιθανόν να έχει περάσει στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 60% των μεταναστών είναι Σύροι, μεσαίας τάξης, που φεύγουν από τη χώρα τους εξαιτίας των τζιχαντιστών.

3.000 θέσεις εργασίας από τη Γερμανία

«Η Γερμανία θα αλλάξει από τη μαζική εισροή των προσφύγων και εμείς θα εργαστούμε ώστε οι αλλαγές αυτές να είναι θετικές για τη ζωή των Γερμανών και τη χώρα». Αυτό δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ σε νέα παρέμβασή της για την προσφυγική κρίση. Κάνοντας λόγο για ένα «συγκινητικό» Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου περίπου 20.000 πρόσφυγες, πολλοί από τη Συρία, έφτασαν στη Γερμανία, η καγκελάριος παρουσίασε χθες το γερμανικό πακέτο μέτρων, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν μπορεί το βάρος να πέφτει μόνο σε λίγες χώρες». Το πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει τη διάθεση επιπλέον 6 δισ. ευρώ και νέους όρους διαχείρισης αιτημάτων ασύλου, που σε ορισμένα σημεία είναι αυστηρότεροι, ήταν απόρροια των εντατικών διαβουλεύσεων που είχαν οι ηγεσίες του κυβερνητικού συνασπισμού. Μεταξύ όσων αποφάσισε το Βερολίνο είναι επίσης και το να πιέσει για ένα ενιαίο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου και κατανομή προσφύγων και στους «28» της Ε.Ε. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν 3.000 νέες θέσεις εργασίας στην αστυνομία.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανοίγει τα σύνορα

Τα σύνορά της σε 24.000 πρόσφυγες -σταγόνα στον ωκεανό του προσφυγικού κύματος που σαρώνει την Ευρώπη- ανοίγει η Γαλλία. Η ανακοίνωση έγινε διά στόματος του ίδιου του Φρανσουά Ολάντ στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το Μεταναστευτικό. «Η Γαλλία είναι διαθέσιμη να αναλάβει το μερίδιό της. Η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει ανακατανομή 120.000 προσφύγων, από τους οποίους οι 24.000 προς τη Γαλλία, και θα το κάνουμε» είπε ο Ολάντ. Ανάμεσα στις «τόσες εικόνες που συγκλόνισαν συνειδήσεις», ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε την εικόνα «ενός νεκρού παιδιού, με το πρόσωπό του πάνω στην άμμο μιας τουρκικής παραλίας, σύμβολο των 3.000 ναυαγών από την αρχή του χρόνου». «Μαζί με τη Γερμανία έχουμε προτείνει έναν μόνιμο μηχανισμό ανακατανομής για τους πρόσφυγες» είπε ο Ολάντ και τόνισε: «Η λέξη-κλειδί είναι το "υποχρεωτικός", αυτή είναι η διαφορά με αυτό που γίνεται, ή καλύτερα δεν γίνεται, αυτούς τους τελευταίους μήνες».

«Το σχέδιο και τα κίνητρα του Βερολίνου»

Δεν μάσησε τα λόγια της η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου (F.N.) Μαρίν Λεπέν, όταν στο πλαίσιο συνέντευξής της στη «Suddeutsche Zeitung» αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση που έχει λάβει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Η Ευρώπη ευθύνεται για τους θανάτους μεταναστών, εκτίμησε η Γαλλίδα πολιτικός λέγοντας ακόμη ότι το πραγματικό κίνητρο της Γερμανίας για την υποδοχή μεταναστών είναι ότι υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα. Η κίνηση του Βερολίνου έχει «οικονομικά» και «δημογραφικά» κίνητρα, είπε χαρακτηριστικά η Λεπέν. «Με αυτόν τον τρόπο φτάνει στη χώρα μια ορδή εργατικού δυναμικού. Νομίζω ότι τα εργατικά σας συνδικάτα δεν θα είναι και τόσο ευχαριστημένα» σημείωσε η Γαλλίδα πολιτικός απευθυνόμενη στους Γερμανούς πολίτες. Παράλληλα τόνισε ότι η Γαλλία δέχεται τις τελευταίες δεκαετίες 200.000 μετανάστες ετησίως σημειώνοντας ότι η χώρα της «δεν αντέχει άλλους». Εξήγησε ακόμη ότι βάσει των υπολογισμών της η Γαλλία «τα τελευταία 40 χρόνια έχει δεχθεί σχεδόν 10.000.000 ανθρώπους». «Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα» τόνισε.

Συστράτευση από την Ε.Ε. ζήτησε ο Αβραμόπουλος

Εκκληση για συσπείρωση και συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ζήτημα, απηύθυνε σε αξιωματούχους της Αυστρίας ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κατά τις επαφές που είχε σε αυστριακό έδαφος, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η προσφυγική κρίση δεν είναι κάπου μακριά», ότι «χτυπά την πόρτα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. μετά το άλλο» και πως ο μόνος δρόμος για να ξεπεραστεί είναι «να δράσουμε ως μια πραγματική Ενωση, με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη». Ο Ελληνας επίτροπος συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη έχει καθήκον να προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη» και υπογράμμισε ότι (η Ευρώπη) «δεν μπορεί και δεν θα γυρίσει την πλάτη της στα κράτη-μέλη που έχουν ανάγκη στήριξης», καθώς «θα ήταν ανάξιο των αρχών και των αξιών στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρώπη». Καταλήγοντας ο κ. Αβραμόπουλος άφησε αιχμές κατά των «σκληρών» χειρισμών από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, τονίζοντας: «Εχουμε προσφέρει πολύπλευρη στήριξη στην Ουγγαρία και ελπίζουμε πως οι ουγγρικές Αρχές θα την αποδεχθούν σε πνεύμα συνεργασίας».

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]