«Ατζέντα Θράκης» βάζει η Τουρκία στην Ισλαμική Διάσκεψη
Ψήφισμα για την «τουρκική μειονότητα Θράκης» και τους «μουσουλμάνους της Δωδεκανήσου»
Στη «διεθνοποίηση» και προβολή στο εξωτερικό –σε κάθε μεγάλο φόρουμ- του ζητήματος «τουρκικής μειονότητας» εστιάζονται τώρα διάφορες μειονοτικές οργανώσεις, το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ αλλά και η ίδια η Τουρκία.
Στην τελευταία συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙC), που συγκεντρώνει περισσότερα από 50 κράτη, η Τουρκία κατόρθωσε ακόμη μία φορά να συμπεριλάβει στα κείμενα που ενέκρινε η υπουργική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τζέντα, 18-19 Ιουνίου, θέμα «τουρκικής μειονότητας Θράκης» και για πρώτη φορά να συνδέσει το ζήτημα αυτό και με τους μουσουλμάνους της Δωδεκανήσου.
Είναι πάντως σημαντικό ότι ο OIC δεν έχει αποδεχθεί την τουρκική απαίτηση και δεν αναφέρεται σε «τουρκική μειονότητα» στα Δωδεκάνησα, αλλά μόνο σε «μουσουλμανικό πληθυσμό των Δωδεκανήσων», αν και ζητά την αντιμετώπιση αυτών των πολιτών ως μειονότητας και αναγνώριση μειονοτικών δικαιωμάτων…
Στο ψήφισμα υιοθετείται όλη η ατζέντα της Άγκυρας και των ακραίων της μειονότητας, που αποκτά έτσι την έξωθεν καλή μαρτυρία με την καταγραφή της και υιοθέτησή της από ένα σημαντικό διεθνές φόρουμ όπως η OIC.
Καλείται η Ελλάδα να πάρει όλα τα μέτρα για τον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της «Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», όπως προβλέπονται από διμερείς και διεθνείς συμφωνίες, διατυπώνεται επίσης η απαίτηση για αναγνώριση των εκλεγμένων μουφτήδων της Κομοτηνής και της Ξάνθης ως επίσημων μουφτήδων, ενώ τίθεται και το θέμα των 24 ιεροδιδασκάλων, με την απαίτηση προς την Ελλάδα να αποσύρει τον σχετικό νόμο.
Ο OIC ζητά από την Ελλάδα επίσης να δρομολογήσει την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέων διοικήσεων των βακουφικών περιουσιών και να περιορίσει τη φορολόγησή τους, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της μειονότητας.
Εκφράζεται η λύπη του OIC για την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στη δραστηριότητα της παλαιότερης οργάνωσης της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας», της «τουρκικής ένωσης Ξάνθης» και καλείται η Ελλάδα να εφαρμόσει τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει των οποίων αίρονται οι απαγορεύσεις στη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» στις ονομασίες οργανώσεων.
Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά σε «υψηλά πρόστιμα» που επιβάλλονται στα μειονοτικά ΜΜΕ και λειτουργούν, όπως αναφέρεται, «εκφοβιστικά» και καλείται επίσης η Ελλάδα να αποκαταστήσει την ιθαγένεια των «δεκάδων χιλιάδων μελών της μειονότητας», που τη στερήθηκαν λόγω του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας…
Ο OIC ζητά επίσης από την Ελλάδα να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της μειονότητας της Θράκης και να διασφαλίσει την ίδια μεταχείριση και στους μουσουλμάνους της Δωδεκανήσου.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό ήταν το σημείο εκείνο του ψηφίσματος βάσει του οποίου οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν από τον Γενικό Γραμματέα του OIC να οργανώσει και να στείλει ερευνητική επιτροπή στη Θράκη και να υποβάλλει έκθεση σχετικά με τις καταγγελίες για βανδαλισμούς και επιθέσεις εναντίον τζαμιών και μουσουλμανικών νεκροταφείων…
Στην ίδια συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του OIC υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για την Κύπρο και το ψευδοκράτος, όπου γίνεται μία καταγραφή της τουρκικής θέσης για το Κυπριακό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καλούνται οι χώρες – μέλη της Διάσκεψης να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τα κατεχόμενα και να επιδείξουν αλληλεγγύη στο κατοχικό καθεστώς. Έχει ενδιαφέρον ακόμη ότι η Διακήρυξη για την Κύπρο κάνει λόγο για επίτευξη λύσης που θα στηρίζεται «στην πολιτική ισότητα των δύο συνιδιοκτητών του νησιού» και στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Καλούνται επίσης τα μέλη της Διάσκεψης να στείλουν επιχειρηματικές αποστολές στα κατεχόμενα, να εντείνουν τις σχέσεις τους με το ψευδοκράτος στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, να ανταλλάσουν υψηλού πολιτικού επιπέδου επισκέψεις με το κατοχικό καθεστώς και επίσης να ενισχύσουν τις σχέσεις και τις συναλλαγές φοιτητών και καθηγητών με τα πανεπιστήμια που λειτουργούν στο ψευδοκράτος.
Ο OIC αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη να εκπροσωπεί και να προβάλει τα «δίκαια» των τουρκοκυπρίων σε όλα τα διεθνή φόρα που το ψευδοκράτος δεν έχει πρόσβαση και δεν εκπροσωπείται.
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, στον οποίο μέχρι πρόσφατα ο γενικός γραμματέας ήταν τούρκος (ο νυν υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την Προεδρία της Τουρκίας κ. Ιχσάνογλου), έχει αποτελέσει προνομιακό πεδίο για την τουρκική εξωτερική πολιτική, η οποία μέσω του πολύ σημαντικού αυτού οργανισμού δεν πετυχαίνει απλώς να προβάλλει τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της σε θέματα όπως το Κυπριακή κι η Θράκη, αλλά να υιοθετούνται οι θέσεις αυτές και να εμφανίζονται ως κοινή θέση των 57 χωρών μελών του OIC.
Κωνσταντίνος Τσάκαλος
Πηγή εφημ. «Το Παρόν»
Πηγή εφημ. «Το Παρόν»
Σχόλιο ιστολογίου: Είναι προφανές πως η έννοια της «ελληνοτουρκικής φιλίας» αποδίδεται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία επιτίθεται στην Ελλάδα με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση για λόγους που αρνείται να εξηγήσει, ακολουθεί την οδό της υποχωρητικότητας με την πρόφαση της πολιτικής κατευνασμού…!
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...