Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γράφουν τις συστάσεις στα... παλιά τους τα παπούτσια!

Του Μπάμπη Μιχάλη 
H Γερμανία έχει εφαρμόσει πλήρως μόλις το 9% των οικονομικών συστάσεων της Κομισιόν για το 2011 και το 2012, η Γαλλία το 7%, ενώ το Βέλγιο μόλις το… 3%.

Στα παλιά τους τα παπούτσια έχουν γραμμένη την Κομισιόν και τις περιβόητες συστάσεις της για οικονομικές μεταρρυθμίσεις οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως αυτές των ισχυρών χωρών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (A «traffic-light approach» to the implementation of the 2011 and 2012 Country Specific Recommendations -CSRs) υπάρχει εκτεταμένη απροθυμία μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην εφαρμογή όσων η Επιτροπή τους προτείνει σε οικονομικό επίπεδο και οι ίδιες έχουν συμφωνήσει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών έχουν εφαρμόσει ώς σήμερα μόλις το 18% των οικονομικών συστάσεων της Επιτροπής στη διετία 2011, 2012. Αντίθετα το 43% των συστάσεων της Κομισιόν παραμένουν ανέγγιχτες, ενώ σοβαρή πρόοδος υπάρχει στην υλοποίηση του υπόλοιπου 39% αυτών.
Οι απείθαρχοι

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εκτός από τους «συνήθεις ύποπτους» (τις φτωχότερες δηλαδή χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και του Νότου) στους πιο απείθαρχους περιλαμβάνονται και χώρες οι οποίες διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε., στη λήψη των αποφάσεων και πιέζουν σφόδρα για την εφαρμογή τους. Ετσι, η Γερμανία έχει εφαρμόσει πλήρως μόλις το 9% των οικονομικών συστάσεων της Κομισιόν για το 2011 και το 2012, η Γαλλία το 7%, ενώ το Βέλγιο το… 3%. Αντίθετα πιο πειθαρχημένη χώρα είναι ένα από τα λεγόμενα «μαύρα πρόβατα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ισπανία, που υλοποίησε το 35% των συστάσεων της Κομισιόν στην εν λόγω διετία.

Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση γιατί στην περίοδο που εξετάζεται βρίσκονταν σε μνημόνιο. Αν υπήρχαν όμως συγκρίσιμα στοιχεία πιθανότατα θα ήταν και αυτές μεταξύ των πιο πιστών της Επιτροπής.

Από την άλλη πλευρά, η μη εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής μπορεί να αποβεί θετική για μια χώρα. Για παράδειγμα, η άρνηση του Βελγίου να καταργήσει την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών έσωσε αρκετούς εργαζόμενους από τη φτώχεια και την οικονομία της χώρας από τα χειρότερα. Ο Ούγγρος οικονομολόγος Zsolt Darvas του βελγικού think tank Bruegel υπογραμμίζει πάντως ότι η απειθαρχία του Βελγίου, της Γερμανίας και των άλλων πλουσίων χωρών της Ε.Ε. σημειώνεται παρά τις ηπιότερες συγκριτικά συστάσεις και πιέσεις της Κομισιόν προς αυτές σε σχέση με αυτές προς τις αδύναμες χώρες.

Η μελέτη βασίστηκε σε ντοκουμέντα του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Κομισιόν και εξέτασε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε 3 τομείς: τις δημοσιονομικές πολιτικές, τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και άλλες πολιτικές που έχουν να κάνουν με ζητήματα όπως η αγορά εργασίας ή η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.


Πηγή EfSyn

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]