"Ραντεβού αξίας 3 δισ. ευρώ πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός"
Περί τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ «αξίζουν» οι επισκέψεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ αυτή την εβδομάδα καθώς ο πρώτος δεν έχει ακόμα πληρώσει το λογαριασμό για το ΔΕΣΦΑ ενώ συμμετέχει και στον TAP ενώ ο δεύτερος κρατά τα κλειδιά για μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων και έργων όπως του ΟΛΠ, του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο και της αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ένα χρόνο μετά την επιλογή της αζέρικης Socar στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ τον διαχείριση του ελληνικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ η συναλλαγή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί εξαιτίας καθυστερήσεων στις απαραίτητες εγκρίσεις και ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το θέμα φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στην επίλυση του και θα απασχολήσει βέβαια τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στις συναντήσεις τους αυτές τις μέρες στην Αθήνα.
Ακόμα κρισιμότερη όμως είναι η κατάσταση στην προώθηση του έργου κατασκευής του αγωγού φυσικού αέριου TAP. Πρόκειται για μια ξένη επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η αζερικών συμφερόντων Socar συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό στην κοινοπραξία κατασκευής του και η επένδυση χαρακτηρίζεται ως μεγάλης αναπτυξιακής και στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.
Αντιμετωπίζει όμως προβλήματα στην βόρειο Ελλάδα που συνδέονται με την χάραξη της όδευσής του και τις τοπικές αντιδράσεις. Αν και γίνονται συνεχώς αλλαγές, το πρόβλημα πλέον έχει μετατοπιστεί στο κατά πόσον θα προλάβει η κοινοπραξία να έχει το έργο έτοιμο για να «βγουν» τα οικονομικά του. Οι πωλήσεις μεριδίων της κοινοπραξία από κάποιους βασικούς μετόχους όμως έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον είναι όλοι ακόμα αφοσιωμένοι στην προώθηση του έργου. Έτσι οι Αζέροι αθροιστικά ελέγχουν επενδύσεις ύψους 1.9 δις. ευρώ στην Ελλάδα χωρίς ακόμα να έχει μπει βέβαια φράγκο. Όμως τα 400 εκατ. για τον ΔΕΣΦΑ πρέπει να πάνε στα έσοδα φέτος (κάτι που μάλλον θα υλοποιηθεί πάντως) διαφορετικά θα πρέπει να βρεθούν… ισοδύναμα.
Και η Κίνα όμως κρατά το κλειδί για επενδύσεις άνω του ενός δις. Η κινεζική πλευρά, πολυμελής αντιπροσωπεία της οποίας ήταν εδώ από τα τέλη Μαΐου, συμμετέχει στον διαγωνισμό για την πώληση του 67% της ΟΛΠ ΑΕ κόντρα σε 4 διεθνείς ανταγωνιστές. Οι πληροφορίες την θέλουν διατεθειμένη να προσφέρει περί τα 400 εκατ. για τις μετοχές, άλλα 230 για την επένδυση στο δυτικό τμήμα του λιμανιού και συνολικά περί τα 400 εκατ. ακόμα για επενδύσεις σε ναυπηγοεπισκευή, κρουαζιέρα και άλλες δραστηριότητες του λιμανιού σε βάθος χρόνου. Το πακέτο αυτό θα πρέπει να «χτυπήσουν» οι συνυποψήφιοί της, όπως η APM Terminals και η Port America, κάτι που μπορεί να ανεβάσει τα έσοδα.
Όμως όλο αυτό το σκηνικό λαμβάνει χώρο σε ένα περιβάλλον εντόνων αντιδράσεων, τόσο της νέας δημοτικής αρχής όσο και παραγόντων του Πειραιά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπερ των επιμέρους παραχωρήσεων και κατά της πώλησης της εισηγμένης ΟΛΠ ΑΕ.
Το Πεκίνο όμως έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για το διαγωνισμό για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου -θέμα που ετέθη νωρίτερα φέτος και στον Έλληνα πρωθυπουργό από υψηλόβαθμα στελέχη της China State Construction Engineering Corporation- όσο και για την αγορά ακινήτων και τουρισμού. Επιδιώκει δε και την συμμετοχή της στα έργα αναβάθμισης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου όπως γνωστοποίησε η National Development and Reform Commission, ή Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας, στο υπουργείο Ανάπτυξης από τις αρχές Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική Fosun συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα που ανέλαβε την ανάπτυξη στο Ελληνικό ενώ κινεζικό ενδιαφέρον έχει διατυπωθεί και για την απόκτηση συμμετοχής στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" από την κοινοπραξία των Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management Limited.
Πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...