Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σαν να ζουν σε άλλη χώρα

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων έχει κατ' επανάληψιν τεθεί με διάφορες αφορμές. Ο τρόπος, όμως, που τώρα μοιράζεται το κρατικό χρήμα, εν μέσω κρίσης, δικαίως προκαλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Γιατί τα ποσά προέρχονται από την εφαρμογή ενός προγράμματος σκληρής λιτότητας και, πάνω απ' όλα, η όποια κατανομή πρέπει να είναι δίκαιη.

Το παράδοξο είναι ότι η διακομματική επιτροπή αποφάσισε, ακολουθώντας το ποσοστό των ψήφων που έλαβαν τα κόμματα στις ευρωεκλογές προ πενταετίας, σε μια κατανομή που βγάζει μάτι. Από εκείνη την εποχή μέχρι τώρα έχουν αλλάξει πολλά, εκτός από ένα: το υπερχρεωμένο ΠΑΣΟΚ θα λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο, αν και τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά του αποτελούν κακέκτυπο του παλιού εαυτού του.

Βεβαίως, η κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης στους κομματικούς σχηματισμούς δεν ακολουθεί τα δημοσκοπικά ευρήματα μιας περιόδου. Ωστόσο, από τις ευρωεκλογές του 2009 έχουν ακολουθήσει κι άλλες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, τρία χρόνια μετά, όταν και τα ποσοστά των κομμάτων μοιάζουν πιο κοντά στα σημερινά.

Μόλις σε ένα ποσοστό 10% λαμβάνονται υπ' όψιν οι ψήφοι στις βουλευτικές του 2012, ενώ για το υπόλοιπο 50% (της δόσης του 60% των χρημάτων που τους αναλογεί) δίδεται με βάση το εκλογικό τοπίο του 2009. Τότε, που επρόκειτο για μια άλλη χώρα, της οποίας ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα είναι τάχα ισχυρή απέναντι στην παγκόσμια κρίση...

Με την απόφαση αυτή η διακομματική επιχείρησε να δώσει ουσία στη ρήση, που θα ήθελε και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Και ακριβώς εδώ είναι η πρόκληση προς τους πολίτες: Στο βαθμό που αυτή η κατανομή δεν πείθει ότι είναι δίκαιη, πώς τα κόμματα μπορούν να ζητούν την ψήφο των πολιτών για να κυβερνήσουν στο όνομα των συμφερόντων του λαού;

Οι αποφάσεις που αφορούν σε κρατικό χρήμα δεν μπορεί να στέκονται μόνο στο γράμμα του νόμου. Οταν πρόκειται για τη χρηματοδότηση κομματικών μηχανισμών όχι μόνο δεν πρέπει να προκαλούν, αλλά καλούνται να συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτικού συστήματος. Σε μια εποχή, που ειδικά τα κόμματα εξουσίας λοιδορούνται για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα.

Πηγή: enet.gr

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Εσύ μάλλον αρθρογραφε ζεις σε άλλη χώρα .
    Αυτοι εδώ ζουν και έχουν διαταγές να μας βγάλουν στους δρόμους παση θυσία .
    Αν βγούμε στους δρόμους και ρίξουμε την κατοχικη τους κυβέρνηση τίποτα απο το παράνομο χρέος δεν θα μπορέσουμε να σβήσουμε .
    Βλέπεις , αυτοι ειναι οι νόμιμοι και εμείς οι παράνομοι .
    Με δυο λόγια , τίποτα δεν ειναι όπως φαίνεται .
    Ματριξ ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστος. Οι εξεγερσεις αναμενονται για να χρησιμοποιηθουν απο προδοτικες και εξωελληνικες δυναμεις για να μας βουλιαξουν πιο βαθια. Ο Ελληνικος λαος, σαν απο ενστικτο, σαν να τον φωτιζει ο Θεος, τις εχει αποφυγει γιατι ξερει οτι ειναι ΠΑΓΙΔΑ.....

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]