Τα πετροδολάρια του σαουδάραβα πρίγκηπα και η κυβέρνηση Σαμαρά
Γράφει ο Ανδρέας Μπανούτσος
Τις προηγούμενες ημέρες ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ- Ουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ (Al-Waleed bin Talal bin Abdulaziz al Saud) βρέθηκε στην Αθήνα και συμμετείχε ως ομιλητής στις εργασίες του συνεδρίου του Economist με τίτλο «Ευρώπη και Αραβικός Κόσμος: Ενδυναμώνοντας τους πολιτικούς, επιχειρηματικούς και επενδυτικούς δεσμούς».
Παράλληλα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουν για το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στο τουριστικό τομέα και ειδικότερα στον ξενοδοχειακό τομέα (Αστέρας Βουλιαγμένης, Lagonissi Grand Resort).
Ο Σαουδάραβας Κροίσος είναι ιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού Kingdom Holdings μέσω του οποίου επενδύει σε ακίνητα, ξενοδοχεία και μετοχές εταιρειών όπως η Citigroup, η Apple, η News Corporation του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ, το Twitter, η Four Seasons Hotels κ.α. Η περιουσία του σύμφωνα με το Bloomberg υπολογίζεται στα 30,9 δις δολάρια και είναι μεταξύ άλλων χορηγός φημισμένων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπως το Georgetown University και το Harvard University, έχοντας συνεισφέρει στην ίδρυση εδρών Ισλαμικών Σπουδών.
Φαινομενικά δεν υπάρχει πρόβλημα όταν κάποιος επενδυτής διεθνούς κύρους όπως ο εν λόγω Σαουδάραβας πρίγκιπας επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην Ελληνική αγορά. Ωστόσο, η διεθνής εμπειρία διδάσκει ότι ποτέ οι Σαουδάραβες δεν επένδυσαν σε Δυτικές χώρες χωρίς να έχουν εξασφαλίσει κάποια ανταλλάγματα πολιτικής και θρησκευτικής φύσεως.
Με άλλα λόγια οι Σαουδάραβες όταν επενδύουν σε μια αγορά επιθυμούν ταυτόχρονα να διαδώσουν τη δική τους ανελαστική και μισαλλόδοξη εκδοχή του Ισλάμ, τον Ουαχαμπισμό, με τους κινδύνους που αυτός συνεπάγεται για την ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση των Μουσουλμάνων που κατοικούν στις Δυτικές κοινωνίες και το συνεπακόλουθο ρίσκο για την εθνική ασφάλεια.
Επομένως εκεί που συζητάμε για τη σκοπιμότητα κατασκευής ενός Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα μπορεί, αν επιτευχθεί η οικονομική διείσδυση των Σαουδαράβων, να μιλάμε για τη κατασκευή πολύ περισσότερων τζαμιών, τα οποία θα προπαγανδίζουν τις αρετές του Ουαχαμπισμού.
Αξίζει επίσης στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες του RIMSE το βρώμικο ρόλο που έχει παίξει η Σαουδική Αραβία και οι μυστικές της υπηρεσίες στο Συριακό εμφύλιο, όπου χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί(;) του Τζιχαντιστές αντάρτες να διαπράξουν εγκλήματα κατά του Χριστιανικού πληθυσμού της Συρίας.
Πολύ φοβόμαστε ότι το άνοιγμα της κυβέρνησης Σαμαρά στο Σαουδάραβα μεγιστάνα έγινε χωρίς να υπολογιστούν οι παράμετροι που προαναφέρθηκαν και πως η πολιτική αυτή ενέχει κινδύνους για την Ελληνική κοινωνία, με την έννοια ότι δύναται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει στη διάδοση του Ουαχαμπισμού στην Ελλάδα, συμβάλλοντας περαιτέρω στην Ισλαμοποίηση της χώρας.
Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο και επειδή κάποιοι ενδεχομένως θα σπεύσουν να μας κατηγορήσουν ως φασίστες ή ακραίους να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι ο πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι είχε το πολιτικό θάρρος να επιστρέψει στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλ- Ουαλίντ μπιν Ταλάλ επιταγή ύψους 10 εκατ. δολαρίων που του είχε δώσει την επαύριον της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Αναμένουμε και από τη κυβέρνηση Σαμαρά να επιδείξει ανάλογο πολιτικό θάρρος.
Πηγή RIMSE
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...