Οι κινήσεις της Ελλάδας για «σταθερή» Μεσόγειο!
Γράφει ο Αλέξανδρος Τάρκας
Οι παράλληλες κρίσεις στην Ουκρανία, στη Συρία και τη Λιβύη και η μεγάλη ανησυχία για την ισλαμοποίηση της Τουρκίας, υπενθυμίζουν –ακόμα κα στον πιο εσωστρεφή εφησυχασμένο Έλληνα- ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ισχυρές συμμαχίες.
Όσες (δικαιολογημένες) επιφυλάξεις και αν έχει ο μέσος πολίτης για τον χαρακτήρα της σημερινής Ε.Ε. κα όσα (ιστορικά) παράπονα και αν υπήρχαν για τη σχέση Ελλάδας – ΝΑΤΟ, είναι σαφές ότι η συμμετοχή μας είναι συμφέρουσα. Ενδεχόμενος αυτοϋποβιβασμός ως μέλος δεύτερης ταχύτητας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, κατά το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπληττε την διπλωματική και αμυντική ισχύ μας σε μία κρίσιμη περίοδο.
Καθώς οι δομές των τελευταίων 25 ετών, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, αλλάζουν, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια αδράνειας απέναντι στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής της. Όσο μάλιστα (υπό την προϋπόθεση εσωτερικής ηρεμίας) προχωρούμε, σιγά – σιγά, μακριά από την οικονομική κρίση, είναι αυτονόητο ότι η εξωτερική πολιτική είναι επείγον να επιστρέψει στις κυβερνητικές προτεραιότητες. Γιατί, όσο και αν στην εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να πολυανακατεύεσαι στις διαφορές των «μεγάλων», είναι ασυγχώρητο η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. να είναι –επί πέντε μήνες- απούσα από τις διαβουλεύσεις για την Ουκρανία.
Η Ελληνική ανάμειξη δεν σημαίνει, βέβαια, παρουσία «τύπου Βενιζέλου». Ο υπουργός Εξωτερικών, χωρίς ίχνος διορατικότητας, είχε αναφέρει τον Οκτώβριο, στον ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ ότι «η ελληνική προεδρία θα σας είναι πιο φιλική συγκριτικά με τη λιθουανική» για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, δηλαδή για την Ουκρανία. Ο κ. Λαβρόφ δεν τον πίστεψε, ενώ Ε.Ε. και ΗΠΑ έκαναν τις αξιολογήσεις τους.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι ελπιδοφόρες οι διακριτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ισχυροποίηση των ελληνικών θέσεων στη ΝΑ Μεσόγειο και την ευρεία Μέση Ανατολή. Η αρχή έγινε με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, υπό τους Α. Σαμαρά και Μπ. Νετανιάχου, πέρυσι τον Οκτώβριο. Ακολούθησαν οι συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο μεταβατικό πρόεδρο δρ. Μανσούρ και τις τελευταίες ημέρες, συνεχίζονται τα θετικά βήματα με τις επισκέψεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλου στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Ειδικά, οι συζητήσεις του κ. Αβραμόπουλου με τον ισχυρό άνδρα του Καΐρου, τον στρατάρχη και υποψήφιο πρόεδρο Ελ Σίσι, ανοίγουν ελπιδοφόρες προοπτικές για τη σφυρηλάτηση ενός άξονα ειρήνης.
Η Ελλάδα στάθηκε, επί της ουσίας και χωρίς τυμπανοκρουσίες, δίπλα στην Αίγυπτο κατά την καθεστωτική αλλαγή του περσινού Ιουλίου και η Αθήνα έδειξε έγκαιρα στην Ε.Ε. ότι οι πρωτοβουλίες του Ε Σίσι ήταν χρήσιμες κατά του εφιάλτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Τους επόμενους μήνες, και υπό την προϋπόθεση πανηγυρικής εκλογής του στρατάρχη Ελ Σίσι στην προεδρία, η Αθήνα και το Κάιρο έχουν ευρύ πεδίο αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας με επίκεντρο τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Η Αιγυπτιακή ΑΟΖ εφάπτεται στις αντίστοιχες Ελλάδας και Κύπρου με προφανείς νομικές και πρακτικές συνέπειες, ενώ η Αθήνα, η Λευκωσία και το Κάιρο έχουν συμφέρον συντονισμού εν όψει της επόμενης ημέρας στην Τουρκία, όπου τον (διολισθαίνοντα στον αυταρχισμό) Τ. Ερντογάν ίσως διαδεχθούν πιο ακραίοι ισλαμιστές.
Πηγή «Δημοκρατία»
Σημ. Ο Αλέξανδρος Τάρκας είναι εκδότης του περιοδικού «Άμυνα και Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιρειών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ ευρώπη
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...