Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές, τα συμπεράσματα και οι απορίες
Ενώ έχει περάσει ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, βαδίζοντας προς την δεύτερη Κυριακή των εκλογών η οποία θα κρίνει τόσο τους τοπικούς άρχοντες σε επίπεδο Δήμων και Περιφέρειας, όσο και τους ευρωκοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της χώρας μας είναι απαραίτητο να σταχυολογήσουμε μέσα από μερικά υποκειμενικά –έστω- συμπεράσματα το τι συνέβη στις εκλογές που πέρασαν για να μπορέσουμε να δούμε καλύτερα προς τον κοντινό ορίζοντα των εκλογών που πλησιάζουν.
1. Οι ψηφοφόροι – πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ επιβεβαιώνοντας τη δημοσκόπηση που προηγήθηκε, σύμφωνα με την οποία το 80% των ψηφοφόρων συμφώνησε μ’ αυτή την άποψη.
2. Μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων υποστήριξε ανεξάρτητους, γυρίζοντας πλάτη στα κομματικά ψηφοδέλτια με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η δύναμή τους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.
3. Οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, πρώτευσαν σε Δήμους και Περιφέρειες. Οι πολίτες επέλεξαν και προσπάθησαν να ψηφίσουν ΕΝΤΙΜΟΥΣ, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ υποψηφίους αντί για τα στρατευμένα κομματικά στελέχη.
4. Βέβαια, δεν έλειψαν τα φαινόμενα α) διάθεσης τεράστιων ποσών χρημάτων για προβολή (δημοκρατικά και κοινωνικά άδικο), β) Προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις και δεσμεύσεις, γ) Πελατειακές σχέσεις και παρασχεθέντα ή υπεσχημένα ρουσφέτια, κ.ο.κ.
5. Παρά ταύτα ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ. Βρισκόμαστε ήδη στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής κατά την οποία θα συνηθίσουμε να ψηφίζουμε αλλά και να ελέγχουμε ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ με γνώμονα το κοινό συμφέρον που, σε τελευταία ανάλυση, είναι και το δικό μας συμφέρον. ΑΣ ΤΟ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ…
6. Για την αύξηση της δύναμης της Χρυσής Αυγής, επιδρούν άλλοι παράγοντες. Πολλοί ψηφοφόροι – πολίτες προφανώς αντιδρούν στα δεινά της κρίσης με λάθος τρόπο.
Είναι, όμως, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και πολιτικούς όρους. Σίγουρα, πέραν του κολασμού των ποινικών αδικημάτων, όχι θυματοποιώντας και ηρωοποιώντας φασιστικά αποβράσματα.
Αυτή είναι η ερμηνεία μου. Έχετε προφανώς και εσείς τη δική σας και θα ήθελα να την ακούσω.
Είναι, άραγε, δημοκρατία αυτό που ζούμε;
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ
Οι αρχηγοί των συνεργαζόμενων στη διακυβέρνηση, από έλλειψη πολιτικής γενναιότητας και για να αποφύγουν διαταράξεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους, συμφώνησαν να γίνουν οι Ευρωεκλογές με πανελλαδικό σταυρό προτίμησης.
Αυτό αποκλείει τους προερχόμενους από την περιφέρεια υποψηφίους και ΕΥΝΟΕΙ σκανδαλωδώς τους ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (κυρίως της Αττικής), όπου η ψήφος εξαρτάται, σε μέγιστο βαθμό, από την αναγνωρισιμότητα και όχι από τη γνώση των προσόντων και την πολιτική συμπεριφορά του υποψηφίου.
Ευνοεί όμως, κυρίως, τις επιλογές των επι-κυβερνώντων εκδοτικών συγκροτημάτων που προβάλλουν, κατά κόρον, τους δικούς τους ευνοούμενους.
ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΥΤΌ;
Νίκος Σκουλάς
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...