Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γεωπολιτικό θρίλερ

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

Το παρελθόν πάντοτε μας επηρεάζει καθοριστικά για το πώς σκεπτόμαστε το μέλλον, και η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται από την κρίση στην Ουκρανία: Ολοι όσοι μιλούν για κίνδυνο επιστροφής στον Ψυχρό Πόλεμο έχουν κατά νου τη συντεταγμένη σύγκρουση δύο μπλοκ, δύο ιδεολογιών και δύο μοντέλων που κυριάρχησε στη διεθνή σκηνή από το 1947 μέχρι το 1989-91.

Η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή, για να μην πούμε εφιαλτική: Στη σκιά μιας παρατεταμένης ψυχροπολεμικής σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας θα υπάρξει πολλαπλασιασμός της αστάθειας και της αβεβαιότητας αλλά και των ασύμμετρων απειλών σε παγκόσμια κλίμακα.

Πρώτον θα υπάρξει ιδανικό πεδίο ενίσχυσης της κάθε είδους θρησκευτικής και εθνικιστικής τρομοκρατίας από τον Καύκασο μέχρι την ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς η σημερινή συνεργασία Ουάσιγκτον-Μόσχας για τη Συρία και το Ιράν θα διακοπεί.

Σε όλες τις εστίες αστάθειας του πλανήτη θα αναπαραχθεί η λογική της διπολικής αντιπαράθεσης, με τους τοπικούς πρωταγωνιστές να συμμαχούν είτε με τη Δύση είτε με τη Ρωσία. Τα όσα καταγράφηκαν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με την επέκταση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-ΕΣΣΔ στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια στην Αφρική μάς προειδοποιούν για το τι μπορεί να επακολουθήσει.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι επιπτώσεις θα γίνουν άμεσα αισθητές καθώς μια από τις πρώτες περιοχές που θα πληγούν από μια νέα αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Μόσχας θα είναι τα Βαλκάνια:

• Στη Βοσνία και στο Κόσοβο, σερβικοί εθνικιστικοί κύκλοι θα αναζητήσουν ρωσική υποστήριξη και θα ενισχύσουν για τις ΗΠΑ την αξία του αλβανικού παράγοντα.
• Η Ρουμανία θα καταστεί χώρα πρώτης γραμμής στην πολιτική των ΗΠΑ για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής.
• Η Βουλγαρία θα πιεσθεί από ΗΠΑ, Ρωσία αλλά και από την Τουρκία, που θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει τη μέσω τουρκικής μειονότητας εκεί επιρροή της στις ισορροπίες που θα επιχειρήσει να κρατήσει ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Τέλος, ένα νέο κύμα προσφύγων-λαθρομεταναστών από την Ουκρανία και τη Μολδαβία θα φέρει σε οριακό σημείο τη δυνατότητα των χωρών-μελών της ΕΕ να αντιμετωπίσουν συντεταγμένα την πρόκληση.

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Το 50% των εξαγωγών της Ρωσίας γίνεται στην ευρώπη (ουσιαστικά ενέργεια).
    Η ευρώπη έτσι μέγιστος οικονομικός συνέταιρος.
    Επομένως.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η Ελλαδα δεν εχει εξωτερικη πολιτικηποιος ο λογος να ανησυχουμε;;;δεν εχουμε παραχωρισει εθνικη κυριαρχια;;;με ανταλλαγμα εθνικη ασφαλεια;;;τι διαολο ξεβρακωτοι ειμαστε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]