Λεπτές ισορροπίες για την Αθήνα
Μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου
Του Σπύρου Γκουτζάνη
«Όταν μαλώνουν τα βουβάλια στον βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια», λέει η γνωστή ρήση και η ουκρανική κρίση προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση, που κινδυνεύει να υποστεί τις παράπλευρες συνέπειες μίας αντιπαράθεσης που την υπερβαίνει.
Η κρίση συζητείται στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες των «28» θα κληθούν να αποφασίσουν την πολιτική τους και ενδεχομένως την επιβολή διπλωματικών και οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας, ιδιαίτερα αν οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, προοπτική που προσώρας φάνηκε να απομακρύνεται, μετά την ανάληψη πρωτοβουλίας από τη Γερμανίδα Καγκελάριο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Φυσικά, δεν μπορεί να κινηθεί εκτός του ευρωπαϊκού και του ευρύτερου συμμαχικού πλαισίου, καθώς η βασική αντιπαράθεση είναι μεταξύ ΗΠΑ /ΝΑΤΟ από τη μία πλευρά και Ρωσίας από την άλλη. Όμως, οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη Μόσχα έφτασαν στο ναδίρ την προηγούμενη χρονιά με το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και τώρα τείνουν να βελτιωθούν, μετά την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Οι ρώσοι παραμένουν πάντα δυνητικοί επενδυτές σε τομείς όπως οι σιδηρόδρομοι, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των ρώσων τουριστών που κατακλύζουν τη βόρειο Ελλάδα και τα νησιά το καλοκαίρι, δίνοντας ανάσες στον τουρισμό. Ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης, που δεν αποκλείεται ακόμη και από λανθασμένους χειρισμούς ή από κινήσεις γοήτρου των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, μπορεί να έχει οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα. Επιπλέον, όσο κι αν με την κυβέρνηση Σαμαρά οι σχέσεις περνούν διακυμάνσεις, υπάρχουν οι διαχρονικές γεωστρατηγικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.
Επικρίσεις
Στην ουκρανική κρίση υπάρχει η παράμετρος ότι έχει εμπλακεί ενεργά η Γερμανία, η οποία κινήθηκε στο κενό που άφησε η αμερικανική διπλωματία προωθώντας τα δικά της συμφέροντα. Η παρουσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεεστερβέλε στο Κίεβο και οι συναντήσεις που είχε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, έπαιξαν ρόλο στην πτώση του Γιανουκόβιτς. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόσφατη παρουσία του νυν υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας στο Κίεβο, μαζί με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Πολωνίας. Περαιτέρω ευθυγράμμισή της με τα γερμανικά συμφέροντα δεν είναι η πλέον επιθυμητή εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά. Ήδη δέχεται επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας ότι έχει προσδεθεί στο άρμα της Άγκελα Μέρκελ, ενώ εντυπώσεις δημιουργεί ότι ο πρωθυπουργός από κοινού με το γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα προτείνει τον (φιλέλληνα πάντως) κ. Γιούνκερ γα το χρίσμα του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν.
Με την ευρύτερη περιοχή από τη Συρία και την Τουρκία μέχρι και την Ουκρανία να είναι σε φάση ανακατατάξεων, η κυβέρνηση ήδη προβάλλει ότι η Ελλάδα παραμένει ο μόνος σταθερός πυλώνας και οι εταίροι έχουν κάθε λόγο να μην επιθυμούν την αποσταθεροποίησή της. Επιχειρεί δε να αξιοποιήσει το επιχείρημα αυτό και για να εξασφαλίσει ανοχή όσον αφορά στο οικονομικό ζήτημα αλλά και για να δικαιολογήσει την όποια διαφοροποίηση από ενδεχόμενη σκληρή στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας, υπό το πλαίσιο πάντα των ευρωατλαντικών δεσμεύσεων.
Η κυβέρνηση επικαλείται ως επιπρόσθετο επιχείρημα ότι στην Ουκρανία υπάρχει ομογενειακός πληθυσμός –ο αριθμός του προσεγγίζει τους 150.000 ανθρώπους- ο οποίος, μάλιστα, κατοικεί στις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται στην επιρροή της Ρωσίας.
«Πέρα από τα γεωστρατηγικά, υπάρχει και το ανθρώπινο στοιχείο που εμείς δεν μπορούμε να παραβλέψουμε», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου.
Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές επικρίσεις από την αντιπολίτευση, η οποία την κατηγορεί ότι δεν διαθέτει εξωτερική πολιτική και παραμένει απλός παρατηρητής στην κρίση, με τον κ. Βενιζέλο να… μιλά ακαταπαύστως χωρίς όμως να διαφαίνεται συγκεκριμένος εθνικός σχεδιασμός.
Πηγή περιοδ. «Επίκαιρα»
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...