Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αίγυπτος αγοράζει ρωσικά όπλα

Υπεγράφη η αμυντική συμφωνία Αιγύπτου –Ρωσίας για την αγορά πολεμικού οπλισμού αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με άρθρο στο ρωσικό τύπο εξετάζονται οι παράμετροι, καθώς και οι τυχόν δυσκολίες και φήμες που «σκεπάζουν» την συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας και του αιγυπτιακού στρατού, η οποία έχει και πολιτικές προεκτάσεις.

Η ρωσική ομοσπονδία και η Αίγυπτος συνήψαν μια μεγάλη αμυντική συμφωνία αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν από την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Masri al-Youm, η οποία επικαλείται ανώτερη επίσημη πηγή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι εν λόγω συμφωνίες υπογράφηκαν την περασμένη εβδομάδα και προβλέπουν την παράδοση αριθμού οπλικών συστημάτων με τις πληρωμές να πραγματοποιούνται σε δύο φάσεις με την πρώτη να υλοποιείται έως τα μέσα του 2014, αναφέρει και το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Προφανώς η ρωσική προμήθεια όπλων στην Αίγυπτο, πραγματοποιείται με σκοπό την εδραίωση στην εξουσία της νυν διοίκησης των στρατιωτικών. Ο ΑΓΕΕΔ στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι , κατά πάσα πιθανότητα θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του Απριλίου (πράγμα που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως). Επίσης δεν υφίσταται ακόμη επίσημη ανακοίνωση των λεπτομερειών της αμυντικής συμφωνίας από τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Αιγύπτου.

Ωστόσο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ, γίνεται λόγος σχετικά με την «πρόθεση» του αιγυπτιακού στρατού να προμηθευτεί ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Buk-M2 και S-300pmu1, μαχητικά ελικόπτερα mil mi-28N, μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 καθώς και αντιαρματικά συστήματα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ρωσικού πρακτορείου Interfax, ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις με την αιγυπτιακή πλευρά και επίκειται πιθανόν οι σχετικές ανακοινώσεις (εκτός απροόπτου).

Με τη σειρά του, ο διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών (RAS), καθηγητής Vitaly Naumkin σημειώνει ότι, σύμφωνα και με δυτικούς αναλυτές, «σήμερα η Ρωσία έχει μια χρυσή ευκαιρία για να επιστρέψει στην αγορά όπλων στην Αίγυπτο», αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αυτής είναι εξοπλισμένες ως επί το πλείστον με αμερικανικό οπλισμό και η χώρα δεν διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπενθυμίζουμε, ότι ήταν μεταξύ εκείνων των χωρών που υποστήριξαν τις ενέργειες του αιγυπτιακού στρατού, όταν εκδιώχθηκε από την εξουσία ο πρώην Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013.
Ωστόσο, πολλά κράτη του Κόλπου φέρονται να διαθέτουν προς την νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση το ποσό των 12.000.000.000 (δισ.) δολαρίων για την αγορά οπλικών συστημάτων, καταλήγει το δημοσίευμα. 

Σχόλιο: Στην προκειμένη περίπτωση όπως αναφέρεται, πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις Αιγύπτου-Ρωσίας μεταξύ ειδικών τεχνοκρατών και όχι πολιτικών, με καθορισμό «σφιχτών» χρονοδιαγραμμάτων, τόσο της προμήθειας όσο και την αποπληρωμής των οπλικών συστημάτων.
Επίσης διαφαίνεται καθαρά να υπήρξε πρόβλημα διασύνδεσης της λειτουργικότητας των ρωσικών συστημάτων με τα ήδη υπάρχοντα αμερικανικά του αιγυπτιακού στρατού και πιθανόν να συμφωνήθηκε πλήθος τροποποιήσεων στα συστήματα αυτά όπως ραντάρ κά.
Το σίγουρο όμως στην όλη υπόθεση όμως είναι το οικονομικό μέγεθος της αμυντικής συμφωνίας, η οποία με το πέρας της θα βρει το αιγυπτιακό στρατό να έχει εξοπλιστεί «έως τα δόντια». Άλλωστε «ο πόλεμος» των αγωγών τώρα αρχίζει στην ΝΑ Μεσόγειο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]