Τα ρουμανικά ΜΜΕ καλούν σε συναγερμό και πιθανή επέμβαση στην Ουκρανία!
Ρουμανικά ΜΜΕ:
«Η Ρουμανία πρέπει να προετοιμαστεί για μία πιθανή επέμβαση στην Ουκρανία και στην Υπερδνειστερία»
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης καλούν την πολιτική ηγεσία της χώρας να προετοιμαστεί για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί για να προστατεύσει "τα ρουμανικά εδάφη" (Βόρεια Μπουκοβίνα και την νότια Βεσσαραβία), αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων regnum.ru.
«Η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και δεν αποκλείεται διχοτόμηση της χώρας σε δυτικό μέρος (φιλοευρωπαϊστές) και ανατολικό (φιλορώσοι)», ανέφερε στις 26 του Ιανουαρίου η ρουμανική εφημερίδα Adevarul. «Υπάρχουν Ρουμάνοι εκεί και οφείλουμε να παρέμβουμε για την προστασία της Βόρειας Μπουκοβίνας και της Νότιας Βεσσαραβίας» ζητεί με άρθρο της η ρουμανική εφημερίδα.
«Η Ουκρανία αποτελεί ένα τεχνητό ανομοιογενές μόρφωμα που εμφανίστηκε πάνω από τα ερείπια της Σοβιετικής Ένωσης, με σχεδόν 24 χρόνια ιστορίας. Η Ρουμανία έχει τις μεγαλύτερες εδαφικές διεκδικήσεις αυτήν την στιγμή με την Ουκρανία να βρίσκεται σε μια πιθανή διαδικασία «διχοτόμησης» σε δύο κράτη στο εγγύς μέλλον», συνεχίζει η εφημερίδα Adevarul. «Η σύγκρουση της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, οδηγεί σε μια ολίσθηση ενός πραγματικού εμφύλιου πολέμου» υπογραμμίζει το άρθρο.
«Σε αυτήν την διαμορφωθείσα κατάσταση των βίαιων διαδηλώσεων, το ρουμανικό κράτος δεν οφείλει να παρέμβει, συμπεριλαμβανομένων των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων, για την προστασία των Ρουμάνων που ζουν στην επικράτεια της σημερινής Ουκρανίας;»
«Ακριβώς όπως η Ρωσία υπερασπίζεται τους συμπατριώτες της, στον Καύκασο για σχεδόν 20 χρόνια. Λογικό συμπέρασμα από την όλη κατάσταση είναι ότι η ρουμανική κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά θα πρέπει προσεκτικά να προετοιμαστεί για την περίπτωση ένοπλης επέμβασης στη Βόρεια Μπουκοβίνα, και στην βόρεια και νότια Βεσσαραβία (περιοχή Chernivtsi και το μεγαλύτερο μέρος της Οδησσού περιοχή της σημερινής Ουκρανίας), και, γιατί όχι, στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, όταν το ουκρανικό κράτος δεν θα είναι πλέον σε θέση να διατηρήσει τη δημόσια τάξη στα εδάφη που κατοικούνται από Ρουμάνους (σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2004, ζουν στην περιοχές αυτές διαβιούν πάνω από 177 χιλιάδες Μολδαβοί (τους θεωρούν Ρουμάνους, ποσοστό 31,9%), πάνω από 168 χιλιάδες ρώσους (30,4%) και πάνω από 160 χιλιάδες Ουκρανούς (28,8%), καταλήγει το ρουμανικό δημοσίευμα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την απογραφή του 2004, που κοινοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, 75,8% - 78,4% ανέφεραν ως μητρική τους γλώσσα την μολδαβική γλώσσα και 18,8 % τα Ρουμανικά.
Ωστόσο, τα γεγονότα της κατοχής των εδαφών αυτών στις περιόδους 1918-1940 και 1941-1944 από την Ρουμανία εξακολουθούν να χρησιμεύουν ως πρόσχημα για να θεωρούνται οι Μολδαβοί ως "Ρουμάνοι" και να διεκδικούν κάποιο βαθμό επιρροής και παρουσίας στην περιοχή, καταλήγει το ρωσικό πρακτορείο.
Σχόλιο: Το 1939 η Ρουμανία αναγκάστηκε να παραχωρήσει τη Βεσαραβία στη Σοβιετική Ένωση. Στην αρχή της παγκόσμιας σύρραξης η Ρουμανία διατήρησε την ουδετερότητά της, αν και τάχθηκε στο στρατόπεδο του Άξονα. Η Ρουμανία αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Σοβιετικής Ένωσης και συναίνεσε στην παραχώρηση της βόρειας Μπουκοβίνα, ενώ το ίδιο έγινε και με τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας για τη νότια Δοβρουτσά και της Ουγγαρίας για τη βόρεια Τρανσυλβανία, που υποστηρίχτηκαν από τη Γερμανία. Οι συνεχείς υποχωρήσεις προκάλεσαν την εξέγερση της Σιδηράς Φρουράς, που υποστήριξε το πραξικόπημα του στρατηγού Ίον Αντονέσκου (1940), που έγινε δικτάτορας, εκθρόνισε το βασιλιά Κάρολο Β' και επανέφερε το γιο του Μιχαήλ.
Ο Αντονέσκου, στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, οδήγησε τη χώρα στο γερμανικό στρατόπεδο. Η χώρα αποτέλεσε τη μοναδική πηγή καυσίμων για τη Ναζιστική Γερμανία. Η Ρουμανία συμμετείχε, επίσης, στη ρωσική εκστρατεία, αλλά το τέλος της εκστρατείας υπήρξε καταστροφικό για την χώρα, αφού, εκτός από τις βαριές απώλειες στις μάχες του Στάλινγκραντ, η Ρουμανία είδε να κατακλύζεται το έδαφός της από δύο ρωσικές στρατιές, που εισήλθαν από διαφορετικές διευθύνσεις. Έτσι, μετά την κατάληψη του Βουκουρεστίου από τους Σοβιετικούς, ο Μιχαήλ προχώρησε στην ανατροπή του Αντονέσκου και, τον Αύγουστο του 1944, η Ρουμανία άλλαξε στρατόπεδο και συμμάχησε με τη Σοβιετική Ένωση. Με τη συνθήκη ειρήνης (Παρίσι, 17 Ιανουαρίου 1947) η Ρουμανία απώλεσε τη Βεσσαραβία και τη βόρεια Μπουκοβίνα, που προσαρτήθηκαν στη Σοβιετική Ένωση, και τη νότια Δοβρουτσά, που ενσωματώθηκε στη Βουλγαρία, ενώ σε αντάλλαγμα ανέκτησε τη βόρεια Τρανσυλβανία από την Ουγγαρία.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...