Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εγκληματική οργάνωση η τρόικα

Ο τίτλος του παρόντος σημειώματος δεν είναι παραπειστικός. Χαρακτηρίζει ορθότατα την... ποιότητα και τα αποτελέσματα της δράσης των προσώπων που ήρθαν στην πατρίδα μας ως επικυρίαρχοι για να επιβάλουν την ύφεση, να εξαπλώσουν τη φτώχεια και να εμπεδώσουν ένα καθεστώς οικονομικού και πολιτικού τρόμου. 

Εγκληματική οργάνωση είναι η τρόικα. 
Τα ευρωντοκουμέντα για τα κακουργήματά της υπάρχουν στο προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο που έπαιξε η τρόικα στις χώρες-στόχους των διεθνών τοκογλύφων: Στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και την Κύπρο. 
Οσα αναφέρονται στο κείμενο είναι αρκετά ισχυρά και αποδεκτά ως τεκμήρια ενοχής για οποιοδήποτε διεθνές δικαστήριο συσταθεί (αναπόφευκτα, κάποια στιγμή) προκειμένου να δικάσει και να καταδικάσει εκείνους που μακέλεψαν λαούς δίχως να έχει προηγηθεί επίσημη κήρυξη πολέμου.

Η κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών και η επιβολή της δικτατορίας των δανειστών, η εσωτερική υποτίμηση στις χώρες-θύματα, που επιδίωκε το ΔΝΤ, τα εξωφρενικά «λάθη» με τους περιβόητους «πολλαπλασιαστές», που τίναξαν στον αέρα τις εθνικές οικονομίες, και η ραγδαία αύξηση του εξωτερικού χρέους είναι μερικές από τις κορυφές του παγόβουνου πάνω στο οποίο έπεσε ο Τιτανικός του Γιώργου Παπανδρέου και των διάδοχων κυβερνήσεων της χώρας μας.


Οι λέξεις του προσχεδίου της έκθεσης δεν μπορούν να ταΐσουν τους πεινασμένους, να ντύσουν τους γυμνούς και να στεγάσουν τους νεόπτωχους κλοσάρ. Ούτε μπορούν να αναστήσουν εκείνους που έθεσαν τέρμα στη ζωή τους εξαιτίας της αποκαρδίωσης που τους προκάλεσε το αδιέξοδο της ανέχειας.

Ωστόσο, η ύπαρξη ενός επίσημου εγγράφου με αυτές τις παραδοχές, που έχει εκδοθεί από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμικό όργανο, δύναται να αποτελέσει βάση διεκδίκησης αποζημιώσεων από την πλευρά της Ελλάδας και εξαιρετικό διαπραγματευτικό «χαρτί» για την υπόθεση των πολεμικών επανορθώσεων, που οπωσδήποτε μας οφείλει η Γερμανία.


Τα μόνα που απαιτούνται από την ελληνική πλευρά είναι μεθοδικότητα, προσεκτικός σχεδιασμός και -πάνω απ' όλα- πολιτική βούληση για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ολα τα άλλα θα ακολουθήσουν...


Όλα λάθος!

Ολα ήταν λάθος! Το Μνημόνιο βύθισε τη χώρα στη φτώχεια και τη δυστυχία, παραδέχεται έστω και με διπλωματική γλώσσα το προσχέδιο της έκθεσης για τη δράση των τροϊκανών στην Ελλάδα (αλλά και στις άλλες χώρες που εισήλθε η τρόικα), που συντάχθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα, ζητείται αναθεώρηση των Μνημονίων έπειτα από επαναϋπολογισμό των λανθασμένων πολλαπλασιαστών και προτείνεται η ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Η έκθεση, αν και δεν μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον ρου των γεγονότων, έχει αξία για όσα αναγνωρίζει και τα οποία λένε χείλη ανθρώπων που δεν αντιστρατεύονται την τρόικα. Το αντίθετο, μάλιστα: Υπηρετούν τους ίδιους υπερεθνικούς μηχανισμούς.

Οι παραδοχές της έκθεσης είναι κόλαφος για πολλούς εντός της χώρας, οι οποίοι έβλεπαν και βλέπουν το Μνημόνιο ως το μάννα εξ ουρανού που θα λύσει όλα τα προβλήματα.

Ειδικότερα, στις παραδοχές του προσχεδίου για τη χρήση των Μνημονίων περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

- Τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν δεν ήταν κατάλληλα για να διορθώσουν τις ανισορροπίες που είχαν δημιουργηθεί επί δεκαετίες.

- Ο μεσοπρόθεσμος στόχος των Μνημονίων (που δεν ομολογούνταν) ήταν να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα από τα δάνεια θα επιστραφούν, αποφεύγοντας έτσι μια μεγάλη οικονομική ζημία στους ώμους των φορολογουμένων των χωρών που παρέχουν τη βοήθεια και πετυχαίνοντας τη διασφάλιση των πόρων.

- Τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν δεν ήταν κατάλληλα για την πλήρη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών που είχαν συσσωρευτεί, έπειτα από δεκαετίες μερικές φορές.

- Τα προγράμματα ήταν βραχυπρόθεσμα πρωτίστως, ώστε να αποφευχθεί μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία και να σταματήσει η κερδοσκοπία στο δημόσιο χρέος.

Με την ίδια έκθεση, που θα παρουσιαστεί επίσημα στις 16 Ιανουαρίου, το Ευρωκοινοβούλιο προχωρεί σε μια σειρά από διαπιστώσεις αρνητικές «ελαφρά» για τον εν γένει μηχανισμό της τρόικας. Ειδικότερα:

- Αποδοκιμάζει το γεγονός ότι τα προγράμματα για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία περιλαμβάνουν εκτενείς παρεμβάσεις στα συστήματα υγείας και δεν δεσμεύονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις συνθήκες.

- Χαιρετίζει το τέλος του προγράμματος για την Ιρλανδία, το αναμενόμενο τέλος του προγράμματος για την Πορτογαλία και «εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη προόδου στην Ελλάδα, παρά τις πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί».

- Σημειώνει ότι η οικονομική βοήθεια και το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα δεν εμπόδισαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία ούτε τη μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη και αποδοκιμάζει την οικονομική και κοινωνική ύφεση που έγιναν εμφανείς, όταν οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές διορθώσεις τέθηκαν σε ισχύ.

- Αποδοκιμάζει το γεγονός ότι από το 2008 η εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί, ενώ επισημαίνει ιδιαίτερα την απότομη αύξηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα.

- Εκφράζει τη λύπη του για συστάσεις μακριά από τη λογική της στρατηγικής της Λισαβόνας και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

- Αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η μείωση των διαρθρωτικών ελλειμμάτων σε όλες τις χώρες του προγράμματος από την έναρξη των αντίστοιχων προγραμμάτων παροχής βοήθειας δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε μείωση των ποσοστών του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ και υπογραμμίζει ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, αντίθετα, έχει αυξηθεί πολύ.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Νομίζω οτι δεν είναι ένοχη η τρόικα ,αλλά η Έλληνική πολιτική βούληση ,που το 2009 αντί
    για εκλογές έπρεπε να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας απο ολα τα κόμματα της
    Βουλής με Πρωθυπουργό τον αρχηγό της ΝΔ και αντιπρόεδρο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
    και μοίρασμα των υπουργείων αναλογικά.Να παρθούν οικονομικά μέτρα αυστηρά ετσι ώστε
    να εχουμε έσοδα ,να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις ,τότε που η αξία τους ηταν μεγάλη και να μείνουμε
    στις αγορές .Το κέρδος θα ήταν και κοινωνικό και οικονομικό. Μεγαλύτερο δε κέρδος θα ήταν
    στο εκλογικό σώμα ,διότι δεν θα υπήρχε η εμφάνιση δεξιών και αριστερών τάσεων.Η στήριξη
    του πιστωτικού συστήματος θα ήταν ομαλή ,σωστή, σοβαρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]