Ελλάδα, η κρίση των κρίσεων
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος
Η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα στα τέλη του 2009 – όταν τοποθετήθηκε στο στόχαστρο αφενός μεν του ΔΝΤ, αφετέρου της Γερμανίας.
Ο στόχος του ΔΝΤ, κατ” επέκταση των Η.Π.Α., αφού το Ταμείο αποτελεί αναμφίβολα, μετά το 1990, όργανο της εξωτερικής πολιτικής της υπερδύναμης, ήταν η εισβολή του σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη: στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα το ΔΝΤ, ο εντολοδόχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχοντας ουσιαστικά απομείνει χωρίς μεγάλους πελάτες, μετά τις οδυνηρές εμπειρίες των λαών, στους οποίους είχε δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν, αναζητούσε νέες ευκαιρίες κερδοφορίας.
Ο στόχος της Γερμανίας ήταν, με τη βοήθεια της κρίσης, να αναδειχθεί στον ηγεμόνα της Ευρώπης. Στα πλαίσια αυτά, η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως το ιδανικό υποψήφιο θύμα για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων εταίρων της – έτσι ώστε να τους επιβληθεί εκείνη η πολιτική λιτότητας, η οποία θα εξέτρεφε τη γερμανική οικονομία. Στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα δεν ήταν ο αδύναμος, αλλά ο ανόητος κρίκος – λόγω του κομματικού πελατειακού κράτους, της πολιτικής διαφθοράς και της διαπλοκής της εγχώριας ελίτ, με τους ξένους διαφθορείς (κυρίως Γερμανούς).
Η Ελλάδα οδηγήθηκε στην παγίδα από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της η οποία, μεταξύ άλλων «αλχημειών», μετέφερε έσοδα στο επόμενο έτος και δαπάνες στο προηγούμενο – έτσι ώστε να υπερδιογκωθεί το έλλειμμα της και να γίνει αντιληπτό από τις αγορές, στερώντας της κάθε νέο δανεισμό. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνθηκαν τόσο η επέλαση του ΔΝΤ, όσο και τα σχέδια της Γερμανίας – ενώ διασώθηκαν παράλληλα αφενός μεν οι γερμανικές, αφετέρου οι γαλλικές τράπεζες, καταρχήν εις βάρος των Ελλήνων και στη συνέχεια εις βάρος των ευρωπαίων φορολογούμενων.
Το 2010 θα έπρεπε να είχε επιλεχθεί η αναβολή πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας, αντί να επιτραπεί η εισβολή του ΔΝΤ – μία οδυνηρή μεν, αλλά αποτελεσματική λύση. Η εναλλακτική δυνατότητα θα ήταν η συμφωνία των δανειστών της Ελλάδας, να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των χρεών της (καθυστέρηση εξόφλησης, με περισσότερες και μικρότερες δόσεις), με χαμηλά επιτόκια. Εάν η Ευρωζώνη ενέκρινε κάτι τέτοιο και βοηθούσε την Ελλάδα, τότε δεν θα ξεσπούσε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους – αφού οι αγορές θα διαπίστωναν ότι υπήρχε αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ένωσης, θα τις εμπιστεύονταν και θα συνέχιζαν να τις δανείζουν.
Στη συνέχεια, η Ελλάδα είχε πολλές φορές την ευκαιρία να λύσει τα προβλήματα της με διάφορους τρόπους – ακόμη και με την, τότε εφικτή, επιστροφή της στο εθνικό νόμισμα, αφού το δημόσιο χρέος της ήταν κατά 90% στο ελληνικό δίκαιο, οπότε μπορούσε να μετατραπεί σε δραχμές. Αρκεί βέβαια να υιοθετούσε τα σωστά διαρθρωτικά μέτρα – όπου τον πρώτο χρόνο επιβάλλονται όλα μαζί, το δεύτερο επιδρούν εξυγιαντικά στην οικονομία και τον τρίτο επανέρχεται η ανάπτυξη. Πόσο μάλλον όταν το συνολικό χρέος της, δημόσιο και ιδιωτικό, ήταν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη – επειδή ο ιδιωτικός τομέας της ήταν υγιέστατος, σε αντίθεση με όλες τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.
Έπαψε να έχει ευκαιρίες, εγκλωβίσθηκε δηλαδή, στα τέλη του 2011 – όπου υποχρεώθηκε στην υπογραφή του PSI (haircut). Εκείνη την εποχή, αφενός μεν τα περισσότερα δημόσια χρέη που διαγράφηκαν ήταν δικά της, αφετέρου υποχρέωσαν τον υγιέστατο τραπεζικό κλάδο της στη χρεοκοπία. Επί πλέον, έχασε την εθνική της κυριαρχία, τα δάνεια της μετατράπηκαν σε ενυπόθηκα, υπαγόμενα στο αγγλικό δίκαιο, ενώ έπαψε να έχει στη διάθεση της τη δυνατότητα επιστροφής στο εθνικό νόμισμα – αφού δεν μπορούσε πλέον να μετατρέψει το χρέος της σε δραχμές.
Έκτοτε, ευρίσκεται κυριολεκτικά στο έλεος των πιστωτών της, βιώνοντας, λόγω των μνημονίων που της έχουν επιβληθεί, για 6η συνεχή χρονιά μία δολοφονική ύφεση – η οποία έχει προκαλέσει μία ανεργία άνευ προηγουμένου, το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την πλήρη καταστροφή του παραγωγικού της δυναμικού, τη λεηλασία του ιδιωτικού της τομέα μέσω των υπερβολικών φόρων και χαρατσιών, την κατάρρευση του κοινωνικού της ιστού, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την εγκληματικότητα, την εύλογη άνοδο της ακροδεξιάς, χιλιάδες αυτοκτονίες κοκ.
Η οικονομική γενοκτονία που συντελείται στην Ελλάδα δεν πρόκειται δυστυχώς να έχει αίσιο τέλος, εάν δεν αλλάξει ριζικά ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, με τη βοήθεια αναπτυξιακών μέτρων – ενώ θα προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης, χάος και εμφυλίους πολέμους, με πιθανό ενδεχόμενο τη «μετάσταση» των προβλημάτων σε ολόκληρο των ευρωπαϊκό νότο.
Υστερόγραφο: Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της πατρίδας μας, σε μία μόνο σελίδα. Εν τούτοις, επειδή μας ζητήθηκε για τις ανάγκες παρουσίασης του έργου ενός φίλου, προσπαθήσαμε να το κάνουμε – με όλες τις παρανοήσεις, αλλά και τις παραλείψεις που θα μπορούσαν να προκύψουν.
Πηγή Analyst
Πολύ σωστό και σοβαρό άρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά οι Νεοέλληνες ........άσε..... άξιοι της τύχης τους είναι και μόνο.
" ακόμη και με την, τότε εφικτή, επιστροφή της στο εθνικό νόμισμα, αφού το δημόσιο χρέος της ήταν κατά 90% στο ελληνικό δίκαιο, οπότε μπορούσε να μετατραπεί σε δραχμές."
ΑπάντησηΔιαγραφή...Φαγώθηκαν τα παπαγαλάκια τότε, τα τριάκοντα αργύρια σε όλο τους το μεγαλείο (τί θα γίνει με την σύνταξη της Γερμανίδας νοικοκυράς, ερρέτω η Ελληνίδα νοικοκυρά που δεν έχει να ταίσει τα παιδιά της! ).
Αναγνώστες του Κω/νου, ας κρατηθή στο αρχείο αυτό το άρθρο του συντάκτη (εύγε για το απλό και ευαφομοίωτο της παρουσίασης) και αφού μελετηθή και γίνει κτήμα, ας αναλογισθούμε τι παιχνίδι παίχτηκε εις βάρος των συμφερόντων των κατοίκων αυτής της χώρας μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το τί προηγήθηκε για να φθάσουμε εκεί, πάλι είναι ένα ζητούμενο παρόμοιας εύληπτης παρουσίασης για χρηστική αρχειοθέτηση.
Ο ιδιωτικός τομέας είναι υγιής όταν πρώτον, στηρίζεται σε ισχυρά εγχώρια κεφάλαια και δεύτερον μπορεί να ελίσσεται στις αυξομοιώσεις της ζήτησης-ελαστικότητα (εάν αποκλείσουμε φυσικά τον εμπορικό τομέα που είναι καθαρά μεταπρατικός κυρίως ξένων προιόντων).
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι τράπεζες είχαν υποθήκες σε πραγματικές αξίες παγίων, η όποια υπερτίμηση αυτών (υπερδιπλάσια ίσως σε κάποιες περιπτώσεις του λογικού κόστους κατασκευής) υπολείπεται σαφέστατα άλλων επενδυτικών εναλλακτικών προτάσεων όπου και γίνεται το όργιο!
Η τεχνητή έλλειψη ρευστότητας δεν αλλοιώνει αυτό το γεγονός, απλά το μεταθέτει (χρηματικά) στο μέλλον... χοντρό παιχνίδι, ποιός θα πρωτοβάλει τρικλοποδιά σε ποιόν και με ποιούς μηχανισμούς!
Η λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ήσαν οι επενδύσεις στην τουριστική "βιομηχανία" και γενικώς στην στέγη, αυτή η πορεία, με τις βοηθητικές βιομηχανικές και επαγγελματικές δραστηριότητες είχε υψηλότατες προστιθέμενες εγχώριες αξίες (όλα σχεδόν τα είδη ήσαν ντόπιας παραγωγής, πλήν της εργασίας που δυστυχώς υπεκατεστάθη από ξένα χέρια), ποιά άλλη δραστηριότητα θα κινούσε τις αξίες εντός της χώρας σε τέτοιο βαθμό; Δεν είναι επομένως περίεργο που στοχοποιούνται τα πάγια στην χώρα με τους εξοντωτικούς όρους χρήσης τους για να αλλάξουν χέρια, εδώ είναι το ζουμί.
Γιατί όμως ένας τομέας θεωρείται υγιής σε σύγκριση με άλλους (άλλων χωρών);
Απλά γιατί έχει διαρκή ζήτηση λόγω θέσης και μικρή απόσβεση σε βάθος χρόνου, ασφαλέστερη επένδυση και διαρκής απολαβή.
Δεν είναι ας πούμε ένα μοντέλο αυτοκινήτου που λόγω κρίσης δεν ζητείται και σε τρία χρόνια θα καταρρεύσει η τιμή του και θα απολυθούν ένα σωρό εργαζόμενοι, ούτε τρακάρει για να απαξιωθή τελείως, τα πάγια είναι αλλιώς και τελικός στόχος των επενδυτών (ιδίως εάν είναι κρατικά μονοπώλια-ολιγοπώλια... σίγουρα λεφτά!), γιαυτό και η τεχνητή απαξίωσή τους για να τα πάρουν κάποιοι μπίρ παρά!
Με αυτήν τη έννοια, οι επενδύσεις που έγιναν σε πάγια στην χώρα και οι συναφείς δραστηριότητες μικρών και μεγάλων υπερδομών θεωρούνται υγιέστερες από αμφίβολα χρεογραφα που κατέρρευσαν απολύτως και έπαιζαν με αυτά κυρίως ξένες τράπεζες (αφού και αυτά με φοβερές μοχλεύσεις πάντα σε κάποιο πάγιο ή πρώτη ύλη κυρίως ακουμπάνε!).
Το άρθρο αυτό καλο θα ΄ηταν να μεταφραστεί σε πολλές Ευρωπαικές γλώσσες και να δημοσιευθεί σε μπλογκσ εκτος Ελλάδος με προτεραιότητα την ΕΕ. Τα συγχαρητήρια μου στον συγγραφέα Βιλιάρδό για την συνοπτική και ουσιαστική παρουσίαση του θέματος. Κατατοπιστικότατος. Ευχή μου είναι να τον βρούμε παρόντα στον πολιτική ζωή της χώρας στις επερχόμενες εκλογές. Τι άλλο να πώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή