Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελληνοαμερικανοί αναλυτές για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον

Του Δημήτρη Μάνη 

Η επικείμενη επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο Ομπάμα, παρότι πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που η αμερικανική πρωτεύουσα υπολειτουργεί, καθώς το Κογκρέσο είναι κλειστό λόγω καλοκαιρινών διακοπών, όπως επίσης και το ΔΝΤ, έχει δημιουργήσει προσδοκίες για μια πιο στενή συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για την ανάπτυξη μιας προσωπικής σχέσης μεταξύ των δύο ηγετών, αλλά και για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να παρέμβουν λίγο πιο δυναμικά στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην ΕΕ, ζητώντας να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και να περιοριστούν τα μέτρα λιτότητας που επιμένουν να προωθούν οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας.

Ελληνοαμερικανοί αναλυτές μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που θα πρέπει να εγερθούν στην σημαντική αυτή συνάντηση, τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει ο έλληνας Πρωθυπουργός, τις προτάσεις που θα καταθέσει και τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να παρουσιάσει τα θετικά στοιχεία που διαθέτει η χώρα, προκειμένου να εξασφαλίσει μια καλύτερη διαπραγμάτευση και το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την συνάντηση αυτή.

Ο Τζον Σιτιλίδης
Sitilidis01-24july2013«Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, καθώς επίσης ο εντοπισμός σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος και στη νότια Κρήτη δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ρυθμιστικό παράγοντα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας στην Ευρώπη», επισημαίνει ο Τζον Σιτιλίδης, διευθυντής της εταιρείας πολιτικών συμβούλων “Trilogy Advisors” με έδρα την Ουάσιγκτον και προσθέτει ότι «ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επισημάνει τα θέματα αυτά στην συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο Ομπάμα στις αρχές Αυγούστου».
 
Παράλληλα, ο κ. Σιτιλίδης τονίζει ότι «η επένδυση της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί η περιοχή ως το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου, αλλά και σε πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη».
 
Ωστόσο, ο Τζον Σιτιλίδης, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να κάνει στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, της ανταγωνιστικότητας και της καταπολέμηση της διαφθοράς, γιατί οι θετικές εξελίξεις θα μπορούσαν πολύ εύκολα να επισκιαστούν από τις αρνητικές συνέπειες που θα προκαλέσει η μη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.  
 
Ο κ. Σιτιλίδης επισημαίνει ότι τα θέματα που θα συζητήσουν ο έλληνας Πρωθυπουργός με τον αμερικανό Πρόεδρο θα έχουν στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε κάθε επίπεδο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αμερικανική στήριξη του δύσκολου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ελλάδα, την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την συμφωνία για δημιουργία Διατλαντικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων, την επίλυση του Κυπριακού και την σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
 
Σύμφωνα με τον Τζον Σιτιλίδη: «η ανάπτυξη μιας σχέσης στενής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να διατηρηθεί στο καλύτερο δυνατό επίπεδο τουλάχιστον μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών, καθώς είναι πολύ πιθανό τότε να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και η αμερικανική παρέμβαση στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν θα είναι καίριας σημασίας». «Η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» υποστηρίζει ο κ. Σιτιλίδης και προσθέτει ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επισημάνει στον Πρόεδρο Ομπάμα ότι «η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού πολιτικού συστήματος έχει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για την ευρωπαϊκή και κατά συνέπεια την παγκόσμια οικονομία, αλλά και τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε μια περιοχή με συνεχείς ανακατατάξεις και αλλαγές στις ισορροπίες των περιφερειακών δυνάμεων».
Παράλληλα, ο Τζον Σιτιλίδης, τονίζει ότι «η παραμονή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της Ελλάδας αποτρέπει το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από εξτρεμιστικά, ακροαριστερά κόμματα που ενδεχομένως να απορρίψουν την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην χώρα και να την οδηγήσουν στη χρεοκοπία, συμπαρασύροντας τις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία».

Ο Εντι Ζεμενίδης
Από την πλευρά του ο Έντι Ζεμενίδης, διευθύνων σύμβουλος του «Hellenic American Leadership Council» (HALC) και ειδικός σύμβουλος του πρώην Υπουργού Οικονομικών στην πολιτεία του Ιλινόις και πρώην υποψήφιου γερουσιαστή, Αλέξη Γιαννούλια, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα, όπως εμμέσως παραδέχθηκε πρόσφατα και το ΔΝΤ, «θυσιάστηκε για να μην εξαπλωθεί η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και κατά συνέπεια στην παγκόσμια οικονομία και για αυτό τώρα δικαιούται την στήριξη των ΗΠΑ. Η Αμερική» επισημαίνει ο κ. Ζεμενίδης «γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομική της σταθερότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και η Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι καθοριστικός παράγοντας για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις».   
 
Όπως ο ίδιος τονίζει αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ελλάδα είναι «να της δώσουν περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος και αυτό μπορούν να το πετύχουν μέσω της επιρροής που διαθέτουν στο ΔΝΤ», ενώ προσθέτει ότι «κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική η προσπάθεια αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τον συσχετισμό δυνάμεων που θα διαμορφωθούν τότε».       
 
Όσον αφορά στο πώς βλέπει η ελληνοαμερικανική κοινότητα τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας και την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ο Έντι Ζεμενίδης υποστηρίζει ότι οι απόψεις είναι διχασμένες. «Ένα ποσοστό ομογενών είναι πολύ δυσαρεστημένοι με την πολιτική Ομπάμα απέναντι στην Ελλάδα, τους χειρισμούς της στο θέμα της Κύπρου και κυρίως με την ένθερμη στάση του αμερικανού Προέδρου προς την Τουρκία».  Από την άλλη, τονίζει ο κ. Ζεμενίδης «η κυβέρνηση Ομπάμα στήριξε την ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ και τις προσπάθειες που κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, από κοινού με το Ισραήλ, για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πιστεύουμε ότι το μοντέλο της Κύπρου μπορεί να λειτουργήσει αντίστοιχα και στην περίπτωση της Ελλάδας και στην ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ».
 
«Είναι γεγονός» επισημαίνει ο κ. Ζεμενίδης «ότι τα τελευταία δύο χρόνια που η Ελλάδα βρισκόταν στο αποκορύφωμα των οικονομικών προβλημάτων της, οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα με το ρεπουμπλικανικό κόμμα να έχει κάνει σύνθημα του το “Να μην γίνουμε Ελλάδα” επομένως ήταν δύσκολο για τον Πρόεδρο Ομπάμα να μας υποστηρίξει ένθερμα στις δημόσιες εμφανίσεις του. Τώρα, φαίνεται να έχει αλλάξει κάπως η κατάσταση και είναι σημαντικό το ότι γίνονται αυτές οι επαφές και σε επίπεδο ηγετών, αλλά και ανώτατων αξιωματούχων, όπως η επίσκεψη του Τζέικομπ Λιου στην Αθήνα, αλλά και η επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό που μένει να δούμε» καταλήγει ο Έντι Ζεμενίδης «είναι το εάν οι επαφές αυτές φέρουν και την επιθυμητή στενή συνεργασία στην πολιτική των δύο χωρών».
Η συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον αμερικανό Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου στο Λευκό Οίκο, ενώ ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο για την ετήσια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]