Αναδιοργάνωση υπηρεσιών ασφαλείας σχεδιάζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα στο στόχαστρο
Την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της αστυνομίας με ενίσχυση των υπηρεσιών ασφάλειας και πιο ευέλικτη δομή προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια.
Σύμφωνα με Τα Νέα, μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου αναμένεται να αλλάξει ο χάρτης των αστυνομικών τμημάτων σε όλη τη χώρα, ενώ θα ιδρυθεί «υπερυπηρεσία» κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκήματος. Ο σχεδιασμός προβλέπει κατάργηση 6.700 κενών θέσεων και θέσπιση 200 θέσεων επιστημονικού προσωπικού.
Το νομοσχέδιο έχει δοθεί ήδη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια στις συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΔΗΜΑΡ προ της εξόδου της από την κυβέρνηση, ενώ στο προσεχές διάστημα θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπεται να ενταχθούν στην ίδια επιχειρησιακή ομπρέλα ειδικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως των εναέριων μέσων, της εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Η νέα αυτοτελής κεντρική υπηρεσία θα λάβει την επωνυμία Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.
Ακόμη, θα συγκροτηθεί μία αναβαθμισμένη υπερυπηρεσία με αποστολή την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (στη βάση της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων). Η υπηρεσία αυτή (επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης) θα έχει την επωνυμία Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας και θα εδρεύει στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ θα υπάρχει υποδιεύθυνση Βορείου Ελλάδας με έδρα στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση αυτόνομης Διεύθυνσης Πληροφοριών η οποία θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της Αστυνομίας. Όπως περιγράφεται, αποστολή της συγκεκριμένης διεύθυνσης θα είναι η συγκέντρωση, ιδίως μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών, η αξιολόγηση, η ταξινόμηση, η ανάλυση και η διάθεση επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών προς τον σκοπό της αντιμετώπισης κάθε μορφής εγκληματικότητας και ιδιαίτερα της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα τηρεί και θα ενημερώνει ειδικές βάσεις δεδομένων. Τέτοιες βάσεις δεδομένων λειτουργούν σε υπηρεσίες όπως το FBI ή η Σκότλαντ Γιάρντ.
Στην ίδια λογική, πάντως, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.) αναβαθμίζεται σε Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία και μία από τις αποστολές της είναι η τήρηση «των εθνικών αρχείων γενετικών τύπων (DNA) και δακτυλικών αποτυπωμάτων και η εξασφάλιση της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος».
Βασικός άξονας στο νέο διαρθρωτικό μοντέλο της Αστυνομίας, πάντως, είναι η άμεση σύνδεση των υπηρεσιών μεταξύ τους με στόχο να σπάσουν τα «στεγανά» και να οργανωθεί η «νέα ΕΛ.ΑΣ.» στη λογική της αλληλοσυμπλήρωσης και της διακλαδικής συνεργασίας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διοικητική διάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών και τις αρμοδιότητες των επικεφαλής τους. Ορίζεται ακόμη ότι ο αρχηγός του Σώματος θα εξακολουθεί να ορίζεται από το ΚΥΣΕΑ και θα έχει διετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσής της για έναν επιπλέον χρόνο.
Ποιο Υπουργειο ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ειμαστε υπο κατοχη ;