Bitcoin: Το νόμισμα του μέλλοντος ή μια νέα διαδικτυακή πυραμίδα;
Tι είναι το Bitcoin και πώς λετουργεί. Η εκτίναξή του μετά την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και η απήχησή του στην Ελλάδα
Tου Αλέξη Μητάκη
Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για το Bitcoin, το διαδικτυακό ανεξάρτητο νόμισμα, που έκανε την εμφάνισή του το 2009 και η αξία του ανέβηκε κατακόρυφα μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και τη γενικότερη αβεβαιότητα για το μέλλον του ευρώ, ενώ έχει αρχίσει να κάνει δειλά την εμφάνισή του και στην Ελλάδα.
Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν στο bitcoin το μέλλον των συναλλαγών, μακριά από τράπεζες και εποπτικές αρχές και χωρίς έλεγχο στις συναλλαγές. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η ίδια η σύσταση του bitcoin αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα πυραμίδας, ενώ η έλλειψη ελέγχου στις συναλλαγές μπορεί να προσφέρει έδαφος για διακίνηση μαύρου χρήματος και κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Βέβαια, όσοι ασχολούνται ήδη με το νόμισμα σπεύδουν να το διαψεύσουν κατηγορηματικά. «Το bitcoin σχεδιάστηκε αρχικά για μικροπληρωμές μέσω διαδικτύου, οι οποίες είναι αδύνατες ή κοστίζουν ακριβά μέσω των παραδοσιακών νομισμάτων. Σήμερα πολλοί σπεύδουν να το χαρακτηρίσουν ένα επενδυτικό προϊόν ή ένα αποθεματικό πλούτου, που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Είναι ένα πρόγραμμα καθαρά για συναλλαγές», τονίζει στη Voria.gr ο υπεύθυνος του bitcoinx.gr, Αντώνης Τσακούμης.
Πώς λειτουργεί
Τι είναι όμως το bitcoin; Toν Νοέμβριο του 2009 ένας Ιάπωνας, που υπέγραφε ως Σατόσι Νακαμότο, παρουσίασε στη διαδικτυακή κοινότητα ένα νέο, πρωτοποριακό σύστημα δημιουργίας, διαχείρισης και διακίνησης ψηφιακού χρήματος υπό τον τίτλο «Βitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System».
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα, που βασίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας και σε ένα ανοιχτού κώδικα, peer-to-peer πρωτόκολλο διαδικτύου. Το bitcoin ανταλάσσεται διαδικτυακά μέσω χρηστών που είναι εγεγγραμένοι στο πρόγραμμα, χωρίς καμία παρέμβαση τράπεζας ή άλλης ελεγκτικής Αρχής.
Για να κατεβάσει κάποιος το πρόγραμμα, απλώς μπαίνει στον επίσημο ιστότοπο, www.bitcoin.org και κατεβάζει τη δωρεάν εφαρμογή. Το πρόγραμμα δημιουργεί δύο ψηφιακά “κλειδιά”, ένα ιδιωτικό, το οποίο γνωρίζει μόνο ο χρήστης και ένα δημόσιο, το οποίο φαίνεται σε όλους. Ο χρήστης δεν καλείται να δώσει κανέναν προσωπικό του στοιχείο (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ κτλ), καθώς η “ταυτότητά” του σε όλες τις συναλλαγές με bitcoin είναι ο δημόσιος κωδικός του.
Καθώς δεν αποτελεί παραδοσιακό χρήμα, σημαίνει ότι δεν “κόβεται” σε κάποιο νομισματοκοπείο. Το bitcoin δημιουργείται από ισχυρούς υπολογιστές, μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται mining (εξόρυξη). Ωστόσο, το bitcoin είναι ένα απολύτως αποπληθωριστικό νόμισμα και έτσι υπάρχει ένας διαδικτυακός αλγόριθμος που βάζει ένα όριο στις “εξορύξεις” bitcoin. Σύμφωνα με αυτό η συνολική αξία των bitcoins παγκοσμίως δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 21 εκατ. Και σύμφωνα με αναλυτές, αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο μισό.
Οι συναλλαγές Bitcoin παγκοσμίως αφορούν πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να δέχονται το νέο νόμισμα, ενώ υπάρχουν και online καταστήματα που λειτουργούν αποκλειστικά με Bitcoin. (Δείτε εδώ λίστα με τα online καταστήματα που δέχονται Bitcoins).
Εκτός από την “εξόρυξη” και τις συναλλαγές, ο κάθε χρήστης μπορεί να μετατρέψει τα χρήματά του σε bitcoins και το αντίστροφο, μέσω διαφόρων ανταλακτηρίων που λειτουργούν στο διαδίκτυο (το επίσημο “χρηματιστήριο” αυτού του εικονικού νομίσματος είναι το Mt.Gox). Να σημειωθεί ωστόσο πως η ισοτιμία του bitcoin με τα παραδοσιακά νομίσματα παραμένει ιδιαίτερα ρευστή και σήμερα ανέρχεται σε περίπου 95 δολάρια.
Εκτίναξη μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και αντιδράσεις
Στο ιστορικό υψηλό των 147 δολαρίων έφθασε το bitcoin, μετά τα γεγονότα της Κύπρου, με τους αναλυτές να ερμηνεύουν την εκτίναξή του ως αντίδραση των καταθετών τόσο στην ευρωζώνη όσο και στη Ρωσία στην απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι πως δύο εβδομάδες νωρίτερα από την παραπάνω απόφαση, η αξία του ανερχόταν σε περίπου 47 δολάρια.
Η ρευστή ισοτιμία του επιβεβαιώθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν η αξία του εκτινάχθηκε και άγγιξε τα 266 δολάρια, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, για να υποχωρήσει ξαφνικά στα 55 δολάρια μέσα σε ένα διάστημα δύο ημερών. Τις τελευταίες ημέρες η ισοτιμία έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα των 70-80 δολαρίων.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Τσακούμη, το ενδιαφέρον για το Bitcoin, παρότι είναι αυξημένο, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, καθώς υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα και μια γενικότερη αρνητική εντύπωση.
Όπως εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές, ολοένα και περισσότεροι καταθέτες βλέπουν το διαδικτυακό νόμισμα ως ένα ασφαλές καταφύγιο, εν μέσω της τρικυμίας που ταλανίζει το ευρώ, ενώ αρκετοί το χαρακτηρίζουν ως το μέλλον των συναλλαγών. Αξιοσημείωτο είναι πως Καναδός επιχειρηματίας ανακοίνωσε προ ημερών τα σχέδιά του να φέρει στην Κύπρο τα πρώτα ATM του Bitcoin.
Στον αντίποδα βέβαια υπάρχουν και αυτοί που χαρακτηρίζουν το φαινόμενο bitcoin ως ακόμη μια φούσκα, που θα φέρει τεράστιο κέρδος στις τσέπες λίγων. Όπως υποστηρίζουν, το ράλι που πραγματοποιεί το bitcoin και οι αυστηροί πληθωριστικοί κανόνες που ισχύουν, το καθιστούν κάτι σαν μια πυραμίδα, όπου οι πρώτοι που μπήκαν στο παιχνίδι και “εξόρυξαν” τα πρώτα bitcoins γνωρίζουν σήμερα τρελά κέρδη, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.
Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η τεράστια επιτυχία που γνωρίζει το bitcoin θα είναι και ο λόγος αποτυχίας του, καθώς η συνεχής αύξηση της τιμής του οδηγεί τους κατόχους των διαδικτυακών νομισμάτων να τα κρατήσουν, προκειμένου να “βγουν” από το σύστημα με τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Έτσι, όσο αυξάνεται η αξία του bitcoin, τόσο μειώνεται η λειτουργία του ως νόμισμα συναλλαγών και μετατρέπεται σταδιακά σε μια νέα κερδοσκοπική φούσκα.
«Αν υποθέσουμε ότι όλοι κρατάμε τα νομίσματα που έχουμε και δεν τα κάνουμε τίποτα, τότε μόνοι μας έχουμε υπογράψει ότι αυτό το πράγμα δεν θα πετύχει ποτέ, γιατί δεν θα είναι χρήσιμο. Βέβαια υπάρχουν και οι κερδοσκόποι, που κρατάνε τα Bitcoins, με σκοπό να τα πουλήσουν σε μια πιο ακριβή τιμή. Ωστόσο αυτοί έχουν μπει αργά στο παιχνίδι και τα έχουν αγοράσει ήδη ακριβά», αναφέρει ο κ. Τσακούμης.
Παρά τις αντιδράσεις και τις αντίθετες απόψεις, το bitcoin έχει κάνει σημαντικά βήματα ως συναλλακτικό μέσο στο διαδίκτυο, με τους φανατικούς υποστηρικτές να υποστηρίζουν ότι, με την ολοένα αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου, θα καταφέρει να εκτοπίσει τα παραδοσιακά νομίσματα από την πρωτοκαθεδρία τους. Ο χρόνος θα δείξει...
Πηγή: Βόρεια
To ενδιάμεσο στάδιο για την αχρήματη κοινωνία; "Peer-to-peer πρωτόκολλο" Αντιχρίστου, να λέμε καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφή