Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θέλουν την Κύπρο "νεκρή"

Με την πλάτη στον τοίχο οδηγείται στη σημερινή συνεδρία του Eurogroup, η Κύπρος έχοντας μπροστά της μόνο δύο επιλογές. Υποταγή στις απαιτήσεις της τρόικας ή πτώχευση. Οι χθεσινές μαραθώνιες συσκέψεις στη Λευκωσία, επιβεβαίωσαν την υποψία ότι η τρόικα δεν επιθυμούσε συμφωνία, καθώς το ΔΝΤ όποτε υπήρχε προσέγγιση παρενέβαινε με νέες απαιτήσεις μεγεθύνοντας το χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών.

Του Μανώλη Καλατζή

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν τόσο οι εκπρόσωποι της τρόικας, όσο και οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι είναι πλήρως ενήμεροι για την κατάσταση και καλούνται να αναλάβουν το δικό τους
μερίδιο της ευθύνης για την όποια απόφαση ληφθεί. Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο «Enet», τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα ήθελε να καταλήξει σε οποιαδήποτε συμφωνία μόνος του χωρίς την εκ των προτέρων σύμφωνη γνώμη των κομμάτων, για να αποφευχθεί το φαινόμενο της προηγούμενης εβδομάδας όταν η Βουλή απέρριψε τη συμφωνία με το Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.
Για τον λόγο αυτό, οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου θα βρίσκονται σε συνεχή συνεδρία στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία και θα διαβουλεύονται με τον Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στις 7 το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Αναστασιάδης αναχώρησε το πρωί για την βελγική πρωτεύουσα με ειδική πτήση, συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες. Της συνόδου του Eurogroup θα προηγηθούν επαφές του με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τη θεσμική ηγεσία της Ε.Ε, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οι κύριοι Ρομπάι και Μπαρόζο ακύρωσαν δραστηριότητές τους στην Άπω Ανατολή (Ιαπωνία – Μογγολία) και παρέμειναν στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εξελίξεις και αν απαιτηθεί να παρέμβουν.

Εκβιασμοί
Όλες οι πληροφορίες χθες το βράδυ συνέτειναν στην επίτευξη συμφωνίας με κούρεμα ύψους 20% σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη Τράπεζα Κύπρου, ένα χαμηλό τέλος 1-2% στις υπόλοιπες καταθέσεις της ίδιας τράπεζας και «εισφορά» ύψους 4% σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλα τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Λίγο πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθεσε θέμα συγχώνευσης του υγιούς μέρους της Λαϊκής Τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου και ανάληψη εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου της υποχρέωσης αποπληρωμής των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που άντλησε τους τελευταίου μήνες από τον ELA (Emergency Liquidity Assistance) η Λαϊκή Τράπεζα για να διατηρήσει τη ρευστότητά της. Αυτό ο όρος θεωρήθηκε απαράδεκτος από την Λευκωσία, καθώς ισοδυναμεί με κατάρρευση της Τράπεζας Κύπρου και συνεπακόλουθη πτώχευση της Κύπρου.
Την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο εντείνονταν οι πιέσεις από τον Όλι Ρεν και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι έθεταν ωμά εκβιαστικά διλλήματα στη Λευκωσία.
Ο Όλι Ρεν δήλωσε πως « δυστυχώς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν άφησαν περιθώρια για καλύτερη λύση. Σήμερα υπάρχουν μόνο σκληρές επιλογές για την Κύπρο», η οποία «αντιμετωπίζει ένα δύσκολο και βραχυπρόθεσμο μέλλον και πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις, χωρίς να υπάρχει ιδεώδης λύση» . Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την επίτευξη λύσης και είναι απαραίτητο οι υπουργοί των κρατών μελών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία την Κυριακή το βράδυ για ένα πακέτο διάσωσης.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη σημερινή έκδοση της Die Welt, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για το σημερινό Eurogroup. «Δεν θα αφήσω κανένα και τίποτε να με εκβιάσει» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αύριο το πρωί εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματάει τη παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες, αφήνοντας την Κύπρο χωρίς ρευστό. Αυτό σημαίνει έξοδο από την ευρωζώνη και άτακτη χρεοκοπία. Ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμα ότι «η Κύπρος δεν έχει από το φθινόπωρο του 2011 πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες είναι αφερέγγυες» και πως «οι Κύπριοι δεν μπορούν να κατηγορούν τη Γερμανία και την Ε.Ε για την κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία του νησιού».

Δραματικές ώρες
Τα ξημερώματα, μετά την κοινή σύσκεψη Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς και το κλιμάκιο της τρόικας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης περιορίστηκε να δηλώσει πως «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».
Και ενώ η αβεβαιότητα παρατείνεται μέχρι τα μεσάνυχτα, η αγορά στη Κύπρο έχει στεγνώσει. Πραγματοποιούνται ελάχιστες συναλλαγές μόνο για είδη πρώτης ανάγκης και μόνο με μετρητά (όσα έχουν απομείνει). Ήδη πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν ζητήσει από τους υπαλλήλους τους να παραμείνουν στα σπίτια τους, μέχρι νεωτέρας ενώ βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ και περίπτερα κάνουν συναλλαγές μόνο με μετρητά.
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ραγδαία την Τρίτη, καθώς το πάγωμα όλων των λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις και θα εκτινάξει την ανεργία σε απροσδιόριστα επίπεδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των 11.000 καταθετών με λογαριασμούς άνω των 100.000 στη Λαϊκή Τράπεζα είναι κύπριοι επιχειρηματίες και τα χρήματα αποτελούσαν κεφάλαια των επιχειρήσεων τους. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (μισθοί, προμήθειες κλπ).

Και στο βάθος Τουρκία
Η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη την τραγική οικονομική κατάσταση της Κύπρου, έθεσε δια του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θέμα «νομιμότητας» για το Ταμείο Εθνικής Αλληλεγγύης που δημιούργησε η Λευκωσία με σκοπό να εκδώσει ομόλογα συνδεδεμένα με τα αναμενόμενα έσοδα από το φυσικό αέριο. Ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε την γνωστή του θέση ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει και στους Τουρκοκύπριους και συνεπώς οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να δημιουργούν «τετελεσμένα». Παράλληλα, από τις ΗΠΑ διαφαίνεται μία προσπάθεια να συνδεθεί η οικονομική κρίση, με τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου και την επίλυση του Κυπριακού, με την ανάληψη πρωτοβουλιών. Οι τοποθετήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την προσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ μετά την απολογία του Τελ Αβίβ στην Άγκυρα για την αιματηρή επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για πολυεπίπεδες πιέσεις στη Λευκωσία σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Πηγή  enet.gr

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]