Όταν η Μέρκελ πήρε την κατάσταση στα χέρια της...
Πάνω στις πλάτες των υπερχρεωμένων χωρών –με παράδειγμα την Ελλάδα– στήνεται το νέο σκηνικό πολιτικής κυριαρχίας και διαμορφώνονται οι νέες ισορροπίες μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ. Τράπεζες, επενδυτές, πολιτικοί και οι κερδοσκόποι που χειραγωγούν τις εξελίξεις διαμορφώνουν τη ροή των πραγμάτων κατά το δοκούν.
Ωστόσο, η Αγκελα Μέρκελ αποφάσισε να πάρει την κατάσταση της κρίσης χρέους στα χέρια της και να διαμορφώνει –επιτυχώς μέχρι τώρα για τα συμφέροντα της Γερμανίας– σφαίρες επιρροής, εξαναγκάζοντας την Κριστίν Λαγκάρντ να παραδώσει πρόσκαιρα τα όπλα. Οταν η Λαγκάρντ έθεσε με δημόσια δήλωσή της επί τάπητος το θέμα του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι επίσημοι φορείς της Ε.Ε. –η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα κράτη-μέλη που από το 2010 μετέχουν στα Μνημόνια της Ελλάδας– πυροδότησε την ακαριαία αντίδραση της Μέρκελ. Η επιθετική προσέγγιση της Λαγκάρντ προκάλεσε αρχικώς τις γερμανικές αντιδράσεις διά στόματος Σόιμπλε. Η αύξηση, όμως, της έντασης και η κλιμάκωση των κινήσεων του ΔΝΤ στη σκακιέρα της κρίσης εξανάγκασαν τη Μέρκελ να πάρει τα ηνία.
Με συνέπεια η Κριστίν Λαγκάρντ να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με την Αγκελα Μέρκελ. Τελικά, δεν υιοθετήθηκε η πρόταση του ΔΝΤ για διαγραφή μέρους του χρέους που κατείχε ο επίσημος τομέας, αλλά «ένα έξυπνο μαστόρεμα που διασφαλίζει την επίτευξη του στόχου μείωσης και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών». «Ενα μαστόρεμα σωτήριο για τους Ελληνες, που το αξίζουν, καθώς έχουν διανύσει με πόνο μέρος του δρόμου», σημειώνει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα Monde.
Σήμερα διεξάγεται η ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας του Εurogroup της Δευτέρας. Αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα είναι θετικό με ευρεία πλειοψηφία το αποτέλεσμα.
Πάντως, το ΔΝΤ δεν πτοείται. Η κρίση της Ευρωζώνης απαιτεί βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος, δήλωσε χθες ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Γιόχαν Πράντερ. Χωρίς μια «βιώσιμη λύση για το χρέος» της Ελλάδας –στην οποία, όπως λέει, εξακολουθεί να επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο– είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, επισημαίνει ο Πράντερ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».
Οπως ο ίδιος αναφέρει, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα συμβάλλει μεν σε στιγμιαία εκτόνωση της κρίσης του ευρώ, αποτελεί όμως μόνο έναν ακόμη συμβιβασμό που θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να συνιστά μια λύση. Στο ερώτημα αν «βιώσιμη λύση για το χρέος» σημαίνει διαγραφή χρέους με τη συμμετοχή επίσημων πιστωτών –κατά της οποίας τάσσονται η Γερμανία και η Αυστρία– αναφέρει πως δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο «διαγραφή χρέους», γεγονός όμως είναι ότι το ΔΝΤ και οι ηγέτες στην Ευρωζώνη εκπροσωπούν τελείως διαφορετικές απόψεις ως προς τη λύση της κρίσης, που αφορούν κυρίως την ταχύτητα των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Γιόχαν Πράντερ –ο οποίος εκπροσωπούσε επί 25 χρόνια την Αυστρία στο ΔΝΤ και από την 1η Δεκεμβρίου συμμετέχει στο 24μελές διευθυντήριό του– ο κόσμος δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να επιδείξει υπομονή για τα πολύ αργά και διστακτικά βήματα εξυγίανσης. Είναι σε όλους σαφές ότι μια βιώσιμη λύση προσκρούει σε εμπόδια «μη οικονομικής φύσης», όπως για παράδειγμα, εκλογικές αναμετρήσεις, προσθέτει, υπονοώντας προφανώς –όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα– τις εκτιμήσεις ότι μια διαγραφή χρέους για την Ελλάδα θα αναβάλλεται για μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013. Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξουν νωρίτερα τολμηρότερα βήματα, διότι διαφορετικά, όπως επισημαίνει, θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει η κατάσταση για τους εμπλεκομένους, καθώς υπάρχει μια επιμονή των αγορών και των αναλυτών για την Ελλάδα, που μπορεί να έχει γρήγορα αρνητικές επιπτώσεις αν το θέμα καθυστερεί για πολύ ακόμη χρόνο.
Σαφές είναι, πάντως, πως αν το ΔΝΤ και μετά τη διαδικασία επαναγοράς δεν πειστεί να χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο και αρνηθεί να χορηγήσει την επόμενη δόση, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο πιστωτικό γεγονός. Αλλά δεν θα το κάνει.
Οντως, το Spiegel με δημοσίευμά του αποκαλύπτει πως ο μόνος λόγος που Μέρκελ και Σόιμπλε αρνήθηκαν την πρόταση του ΔΝΤ για «κούρεμα» του δημόσιου τομέα είναι η προεκλογική περίοδος. Η τοποθέτηση του Spiegel φωτίζει τη μικροπολιτική πλευρά των πραγμάτων η οποία συνεζητείτο στα παρασκήνια και στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά δεν είχε περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με το περιοδικό, η χρεοκοπία της Ελλάδας θεωρείται αναπόφευκτη και το μόνο που επετεύχθη στο Eurogroup ήταν να αναβληθεί για... λίγο, καθώς το θέμα θα επιστρέψει επιτακτικά και ίσως ανεξέλεγκτα προκαλώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Τέλος.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...