Περιοδεία των κατακτητών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξένων "εξεγερμένων"
Ρεπορτάζ και στιγμιότυπα από τον εμπαιγμό...
Μήνυμα (!;) προς τη γείτονα από τη Θράκη έστειλε η Ευρωπαία επίτροπος
"Η Τουρκία «κλειδί» στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης"
Θα συνυπάρχουν, όπως όλα δείχνουν, μετανάστες και δόκιμοι αστυφύλακες, αφού η εκπαίδευση ξεκινάει μεθαύριο Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και στο τμήμα της Κομοτηνής κατατάσσονται μόνο άνδρες δόκιμοι
Συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές και ξέρουμε ότι δουλεύουν πολύ σκληρά,
είπε Σεσίλια Μάλμστρομ μετά τη συνομιλία της με μετανάστες στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής
Χαρακτήρισε την Τουρκία «κλειδί» για την συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, μεταφέροντας παράλληλα τα εύσημα στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η Θράκη βρέθηκε χθες στο επίκεντρο του φαινομένου της μετανάστευσης που ταλανίζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, εξαιτίας της επίσκεψης της Ευρωπαίας Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδιας για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραδέχτηκε τη μεγάλη πίεση που δέχεται η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα σύνορα αυτής από το κύμα μετανάστευσης και μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται να δοθεί στους παράνομους μετανάστες η απαραίτητη βοήθεια. Συγκεκριμένα έδωσε τα εύσημα στις ελληνικές Αρχές για την πολιτική αντιμετώπισης και διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης, παρά τη μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα από τις εισροές.
Η Ευρωπαία επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ έφτασε στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, όπου σήμερα φιλοξενούνται 600 περίπου παράνομοι μετανάστες, λίγο μετά τις 11 το πρωί, μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια. Η επίσκεψή της αυτή στη Ροδόπη εντάσσεται στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων κατά την πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και της Επιτρόπου, στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Ιούλιο, σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών ασύλου.
[Απόμακρη στάση τήρησε ο υπουργός Νίκος Δένδιας αποφεύγοντας τις δηλώσεις, αλλά δίνοντας την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει σύντομα στη Θράκη]
ΦΩΝΑΖΑΝ ΡΥΘΜΙΚΑ «ΣΥΡΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Η έλευση της Ευρωπαίας Επιτρόπου στην Κομοτηνή συνοδεύτηκε από την έλευση ξένων τηλεοπτικών συνεργασιών από την Γαλλία, τις Βρυξέλλες, όπου εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για το μεταναστευτικό στη χώρα μας. Κρεμασμένοι σε παράθυρο και πίσω από σύρματα φωνάζοντας ρυθμικά τη λέξη Συρία και υψώνοντας χάρτινα πλακάτ που έγραφαν «ελευθερία» οι μετανάστες θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Η Σεσίλια Μάλμστρομ συνομίλησε για αρκετή ώρα μαζί τους, λίγο πριν αναχωρήσει για το κέντρο φύλαξης μεταναστών στη Βέννα Ν. Ροδόπης. Όπως επισήμανε, είναι όντως μια πολύ δύσκολη κατάσταση που μας επηρεάζει όλους. «Πρέπει να είσαι από πέτρα για να μην επηρεαστείς», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μάλμστρομ.
[Για την ελευθερία τους φώναζαν οι μετανάστες υψώνοντας χάρτινα πλακάτ]
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ
Η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε, πάντως, ότι πρέπει να λειτουργήσει υπηρεσία ασύλου για όσους μετανάστες θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη. Σχολιάζοντας την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» για τη μετανάστευση, η επίτροπος είπε ότι, λόγω της μη συμφωνίας άλλων κρατών-μελών, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση. Γίνονται όμως συζητήσεις προκειμένου να δίδεται βοήθεια σε όποια χώρα έχει πρόβλημα, ώστε το όλο ζήτημα να αντιμετωπίζεται εκ των προτέρων. Χαρακτήρισε δε την Τουρκία «κλειδί» για την συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.
[Τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από Αθήνα, Γαλλία και Βρυξέλλες μετέδωσαν σε Ελλάδα και Ευρώπη την επίσκεψη Σ. Μάλμστρομ στη Ροδόπη]
Την επίτροπο συνόδευσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ. Ο κ. Δένδιας πάντως περιορίστηκε απλά στο να συνοδεύει την ευρωπαία επίτροπο, αφού δεν πλησίασε τους μετανάστες, απέφυγε να κάνει δηλώσεις και απλά αρκέστηκε να πει «θα ξαναέρθω στη Θράκη», κάνοντας όμως γνωστό ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα, ακόμα και εντός των επόμενων ημερών.
Με την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου στην Κομοτηνή συνέπεσε η ανακοίνωση εκ μέρους του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την κατάταξη των νέων δοκίμων αστυφυλάκων στα τμήματα Κομοτηνής και Διδυμοτείχου. Μία ανακοίνωση που βάζει σε σκέψεις και προβληματίζει, αφού όπως όλα δείχνουν μετανάστες και δόκιμοι αστυφύλακες θα συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο. Συγκεκριμένα όπως γίνεται γνωστό μέσω της ανακοίνωση αύριο Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προγραμματίσθηκε η κατάταξη 500 δοκίμων αστυφυλάκων, εκπαιδευτικής σειράς 2012-2014, στα Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και Κομοτηνής. Συγκεκριμένα: Στο Τ.Δ.Α. Διδυμοτείχου 200 δόκιμοι αστυφύλακες 95 άνδρες και 105 γυναίκες. Στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής 300 δόκιμοι αστυφύλακες άνδρες.
Οι νεοκαταταγέντες δόκιμοι αστυφύλακες θα υποβληθούν σε βασική εκπαίδευση που το κύριο μέρος αυτής, έχει ως στόχο την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον και την εισαγωγή τους στα βασικά θέματα της αστυνομικής εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στα εν λόγω τμήματα από την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 έως και την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 και μετά το πέρας αυτής, θα δώσουν τον προβλεπόμενο όρκο.
Το κέντρο μεταναστών Βέννας όπου σήμερα φιλοξενούνται 108 μετανάστες από πολλές και διαφορετικές χώρες, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων προέρχονται από το Πακιστάν αλλά και από Ιράκ, Μπασγκλαντές, Ιράν, Ερυθραία, Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτο, Μαρόκο, Λίβανο με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη, επισκέφτηκε αμέσως μετά το τμήμα δοκίμων αστυφυλάκων η Ευρωπαία Επίτροπος. Από εκεί η κ. Μάλμστρομ έκανε γνωστό, ότι «αυτό το συγκεκριμένο μέρος θα κλείσει πολύ σύντομα και στη θέση θα ανεγερθεί κάτι καινούργιο», προαναγγέλλοντας στην ουσία την άφιξη περισσότερων μεταναστών στην περιοχή μας. Κάνοντας μία περιοδεία στους χώρους όπου κρατούνται η μετανάστες, τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν μιλάει με αυτούς τους ανθρώπους και ακούει για τις ελπίδες, τα όνειρα τους, τη διαμονή τους εδώ». Επισήμανε όμως ότι η μετανάστευση είναι υπόθεση ευρωπαϊκή και παραδέχθηκε πως η Ελλάδα έχει υποδεχθεί πολύ κόσμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι η μόνη χώρα, αφού οι λαθρομετανάστες απευθύνονται σε άλλες χώρες επίσης, δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, προσπαθεί να βοηθήσει να ενισχύσει με χρήματα, ειδικούς, με τεχνολογία. Βοηθούμε και εργαζόμαστε μαζί με τις ελληνικές αρχές για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα να γίνουν». Όσον αφορά στην Τουρκία είπε ως «η Τουρκία είναι μέρος αυτού του προβλήματος, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έρχονται από τη Τουρκία αλλά μέσω της Τουρκίας. Έχουμε από την ευρωπαϊκή πλευρά διάλογο με την Τουρκία, ξέρω πως και η Ελλάδα κάνει διάλογο και πρέπει φυσικά να συνεχιστεί, γιατί η Τουρκία είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», κατέληξε λέγοντας η Ευρωπαία Επίτροπος.
Υπάρχουν τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία τα οποία χρηματοδοτούν τη Ελλάδα για το άσυλο, τις συνθήκες διαβίωσης, τη φύλαξη των συνόρων και τον επαναπατρισμό. Από το 2007 έως σήμερα, τα κονδύλια έχουν ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ. Αυτό τουλάχιστον έκανε γνωστό ο Πάνος Καρβούνης επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σημειώνοντας τα εξής, «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός του ότι υποχρεώνει την Ελλάδα να φυλάει τα εξωτερικά σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ένωσης, δίνει μεγάλη στήριξη, τόσο τεχνική όσο και χρηματική ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη κρίση την οποία περνάει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας οι οποίες οφείλονται στο ότι η Ευρώπη είναι πολύ ελκυστική αλλά η χώρα μας έχει μία μεγάλη κρίση και πρέπει να βοηθηθεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις μεταναστευτικές ροές. Αλλά αυτή η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται με ανθρωπιστικούς όρους, με σεβασμό της αξιοπρέπειες των λαθρομεταναστών και νομίζω εκεί καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και από την μεριά της Ελλάδα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όσον αφορά στην οικονομική στήριξη, υπάρχουν τέσσερα μεγάλα ταμεία τα οποία χρηματοδοτούν την Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων, για το άσυλο, τις συνθήκες διαβίωσης και τον επαναπατρισμό. Συνεπώς, είπε ο κ. Καρβούνης, «είναι πολύ μεγάλο ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ από το 2007 μέχρι τώρα και φυσικά αυτό είναι ένα μεγάλο στήριγμα για τη Ελλάδα και μία καλή ευκαιρία για να μπουν τα χρήματα αυτά στην οικονομία, διότι αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις, φαγητό, περίθαλψη. Συνεπώς η ΕΕ βοηθάει οικονομικά και πολιτικά την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τις άλλες χώρες στην Ελλάδα».
Η περιοδεία της κ. Μάλμστρομ στη Θράκη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο σταθμό Συνοριοφυλακής και στο επιχειρησιακό κέντρο του Frontex, στις Φέρες και στον Πόρο. Την ημέρα της επισκέψεως δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν στην επιχείρηση Ξένιος Ζευς. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η εισροή παράνομων μεταναστών έχει μειωθεί κατά 91% στην περιοχή του Έβρου. Από τις 4 Αυγούστου έως 6 Οκτωβρίου, με την εφαρμογή της επιχείρησης «Ασπίδα», έχουν συλληφθεί 1.338 αλλοδαποί, έναντι 14.724 το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Από τις 4 Αυγούστου έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, οι οποίοι αποσπάστηκαν από τον Έβρο και άλλες περιοχές για να λάβουν μέρος στην επιχείρηση «Ασπίδα». Στην προσπάθειά τους συνεπικουρούνται από περίπου 80 αξιωματούχους και στελέχη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (FRONTEX), που έχουν το επιχειρησιακό τους κέντρο στην περιοχή των Φερών. Τα συμπεράσματα της επίσκεψης της επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ αναμένεται να συζητηθούν σήμερα το πρωί σε σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στις 11 π.μ. η κ. Μάλμστρομ θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, στην οποία θα παρευρεθεί και ο κ. Δένδιας.
Μήνυμα (!;) προς τη γείτονα από τη Θράκη έστειλε η Ευρωπαία επίτροπος
"Η Τουρκία «κλειδί» στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης"
Θα συνυπάρχουν, όπως όλα δείχνουν, μετανάστες και δόκιμοι αστυφύλακες, αφού η εκπαίδευση ξεκινάει μεθαύριο Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και στο τμήμα της Κομοτηνής κατατάσσονται μόνο άνδρες δόκιμοι
Συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές και ξέρουμε ότι δουλεύουν πολύ σκληρά,
είπε Σεσίλια Μάλμστρομ μετά τη συνομιλία της με μετανάστες στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής
Συνομιλία για τις συνθήκες εγκλεισμού είχε με τους μετανάστες η Ευρωπαία Επίτροπος
Χαρακτήρισε την Τουρκία «κλειδί» για την συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, μεταφέροντας παράλληλα τα εύσημα στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η Θράκη βρέθηκε χθες στο επίκεντρο του φαινομένου της μετανάστευσης που ταλανίζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, εξαιτίας της επίσκεψης της Ευρωπαίας Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδιας για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραδέχτηκε τη μεγάλη πίεση που δέχεται η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα σύνορα αυτής από το κύμα μετανάστευσης και μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται να δοθεί στους παράνομους μετανάστες η απαραίτητη βοήθεια. Συγκεκριμένα έδωσε τα εύσημα στις ελληνικές Αρχές για την πολιτική αντιμετώπισης και διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης, παρά τη μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα από τις εισροές.
Η Ευρωπαία επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ έφτασε στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, όπου σήμερα φιλοξενούνται 600 περίπου παράνομοι μετανάστες, λίγο μετά τις 11 το πρωί, μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια. Η επίσκεψή της αυτή στη Ροδόπη εντάσσεται στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων κατά την πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και της Επιτρόπου, στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Ιούλιο, σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών ασύλου.
[Απόμακρη στάση τήρησε ο υπουργός Νίκος Δένδιας αποφεύγοντας τις δηλώσεις, αλλά δίνοντας την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει σύντομα στη Θράκη]
ΦΩΝΑΖΑΝ ΡΥΘΜΙΚΑ «ΣΥΡΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Η έλευση της Ευρωπαίας Επιτρόπου στην Κομοτηνή συνοδεύτηκε από την έλευση ξένων τηλεοπτικών συνεργασιών από την Γαλλία, τις Βρυξέλλες, όπου εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για το μεταναστευτικό στη χώρα μας. Κρεμασμένοι σε παράθυρο και πίσω από σύρματα φωνάζοντας ρυθμικά τη λέξη Συρία και υψώνοντας χάρτινα πλακάτ που έγραφαν «ελευθερία» οι μετανάστες θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Η Σεσίλια Μάλμστρομ συνομίλησε για αρκετή ώρα μαζί τους, λίγο πριν αναχωρήσει για το κέντρο φύλαξης μεταναστών στη Βέννα Ν. Ροδόπης. Όπως επισήμανε, είναι όντως μια πολύ δύσκολη κατάσταση που μας επηρεάζει όλους. «Πρέπει να είσαι από πέτρα για να μην επηρεαστείς», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μάλμστρομ.
[Για την ελευθερία τους φώναζαν οι μετανάστες υψώνοντας χάρτινα πλακάτ]
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ
Η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε, πάντως, ότι πρέπει να λειτουργήσει υπηρεσία ασύλου για όσους μετανάστες θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη. Σχολιάζοντας την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» για τη μετανάστευση, η επίτροπος είπε ότι, λόγω της μη συμφωνίας άλλων κρατών-μελών, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση. Γίνονται όμως συζητήσεις προκειμένου να δίδεται βοήθεια σε όποια χώρα έχει πρόβλημα, ώστε το όλο ζήτημα να αντιμετωπίζεται εκ των προτέρων. Χαρακτήρισε δε την Τουρκία «κλειδί» για την συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.
[Τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από Αθήνα, Γαλλία και Βρυξέλλες μετέδωσαν σε Ελλάδα και Ευρώπη την επίσκεψη Σ. Μάλμστρομ στη Ροδόπη]
Την επίτροπο συνόδευσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ. Ο κ. Δένδιας πάντως περιορίστηκε απλά στο να συνοδεύει την ευρωπαία επίτροπο, αφού δεν πλησίασε τους μετανάστες, απέφυγε να κάνει δηλώσεις και απλά αρκέστηκε να πει «θα ξαναέρθω στη Θράκη», κάνοντας όμως γνωστό ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα, ακόμα και εντός των επόμενων ημερών.
ΑΥΡΙΟ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΟΚΙΜΟΙ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΕΣ
Με την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου στην Κομοτηνή συνέπεσε η ανακοίνωση εκ μέρους του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την κατάταξη των νέων δοκίμων αστυφυλάκων στα τμήματα Κομοτηνής και Διδυμοτείχου. Μία ανακοίνωση που βάζει σε σκέψεις και προβληματίζει, αφού όπως όλα δείχνουν μετανάστες και δόκιμοι αστυφύλακες θα συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο. Συγκεκριμένα όπως γίνεται γνωστό μέσω της ανακοίνωση αύριο Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προγραμματίσθηκε η κατάταξη 500 δοκίμων αστυφυλάκων, εκπαιδευτικής σειράς 2012-2014, στα Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και Κομοτηνής. Συγκεκριμένα: Στο Τ.Δ.Α. Διδυμοτείχου 200 δόκιμοι αστυφύλακες 95 άνδρες και 105 γυναίκες. Στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής 300 δόκιμοι αστυφύλακες άνδρες.
Οι νεοκαταταγέντες δόκιμοι αστυφύλακες θα υποβληθούν σε βασική εκπαίδευση που το κύριο μέρος αυτής, έχει ως στόχο την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον και την εισαγωγή τους στα βασικά θέματα της αστυνομικής εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στα εν λόγω τμήματα από την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 έως και την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 και μετά το πέρας αυτής, θα δώσουν τον προβλεπόμενο όρκο.
Ευρωπαία Επίτροπος:
Προανήγγειλε καινούργιο κέντρο μεταναστών στη Βέννα
Προανήγγειλε καινούργιο κέντρο μεταναστών στη Βέννα
Το κέντρο μεταναστών Βέννας όπου σήμερα φιλοξενούνται 108 μετανάστες από πολλές και διαφορετικές χώρες, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων προέρχονται από το Πακιστάν αλλά και από Ιράκ, Μπασγκλαντές, Ιράν, Ερυθραία, Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτο, Μαρόκο, Λίβανο με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη, επισκέφτηκε αμέσως μετά το τμήμα δοκίμων αστυφυλάκων η Ευρωπαία Επίτροπος. Από εκεί η κ. Μάλμστρομ έκανε γνωστό, ότι «αυτό το συγκεκριμένο μέρος θα κλείσει πολύ σύντομα και στη θέση θα ανεγερθεί κάτι καινούργιο», προαναγγέλλοντας στην ουσία την άφιξη περισσότερων μεταναστών στην περιοχή μας. Κάνοντας μία περιοδεία στους χώρους όπου κρατούνται η μετανάστες, τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν μιλάει με αυτούς τους ανθρώπους και ακούει για τις ελπίδες, τα όνειρα τους, τη διαμονή τους εδώ». Επισήμανε όμως ότι η μετανάστευση είναι υπόθεση ευρωπαϊκή και παραδέχθηκε πως η Ελλάδα έχει υποδεχθεί πολύ κόσμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι η μόνη χώρα, αφού οι λαθρομετανάστες απευθύνονται σε άλλες χώρες επίσης, δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, προσπαθεί να βοηθήσει να ενισχύσει με χρήματα, ειδικούς, με τεχνολογία. Βοηθούμε και εργαζόμαστε μαζί με τις ελληνικές αρχές για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα να γίνουν». Όσον αφορά στην Τουρκία είπε ως «η Τουρκία είναι μέρος αυτού του προβλήματος, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έρχονται από τη Τουρκία αλλά μέσω της Τουρκίας. Έχουμε από την ευρωπαϊκή πλευρά διάλογο με την Τουρκία, ξέρω πως και η Ελλάδα κάνει διάλογο και πρέπει φυσικά να συνεχιστεί, γιατί η Τουρκία είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», κατέληξε λέγοντας η Ευρωπαία Επίτροπος.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ (!!!) ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Υπάρχουν τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία τα οποία χρηματοδοτούν τη Ελλάδα για το άσυλο, τις συνθήκες διαβίωσης, τη φύλαξη των συνόρων και τον επαναπατρισμό. Από το 2007 έως σήμερα, τα κονδύλια έχουν ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ. Αυτό τουλάχιστον έκανε γνωστό ο Πάνος Καρβούνης επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σημειώνοντας τα εξής, «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός του ότι υποχρεώνει την Ελλάδα να φυλάει τα εξωτερικά σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ένωσης, δίνει μεγάλη στήριξη, τόσο τεχνική όσο και χρηματική ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη κρίση την οποία περνάει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας οι οποίες οφείλονται στο ότι η Ευρώπη είναι πολύ ελκυστική αλλά η χώρα μας έχει μία μεγάλη κρίση και πρέπει να βοηθηθεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις μεταναστευτικές ροές. Αλλά αυτή η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται με ανθρωπιστικούς όρους, με σεβασμό της αξιοπρέπειες των λαθρομεταναστών και νομίζω εκεί καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και από την μεριά της Ελλάδα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όσον αφορά στην οικονομική στήριξη, υπάρχουν τέσσερα μεγάλα ταμεία τα οποία χρηματοδοτούν την Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων, για το άσυλο, τις συνθήκες διαβίωσης και τον επαναπατρισμό. Συνεπώς, είπε ο κ. Καρβούνης, «είναι πολύ μεγάλο ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ από το 2007 μέχρι τώρα και φυσικά αυτό είναι ένα μεγάλο στήριγμα για τη Ελλάδα και μία καλή ευκαιρία για να μπουν τα χρήματα αυτά στην οικονομία, διότι αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις, φαγητό, περίθαλψη. Συνεπώς η ΕΕ βοηθάει οικονομικά και πολιτικά την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τις άλλες χώρες στην Ελλάδα».
Η περιοδεία της κ. Μάλμστρομ στη Θράκη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο σταθμό Συνοριοφυλακής και στο επιχειρησιακό κέντρο του Frontex, στις Φέρες και στον Πόρο. Την ημέρα της επισκέψεως δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν στην επιχείρηση Ξένιος Ζευς. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η εισροή παράνομων μεταναστών έχει μειωθεί κατά 91% στην περιοχή του Έβρου. Από τις 4 Αυγούστου έως 6 Οκτωβρίου, με την εφαρμογή της επιχείρησης «Ασπίδα», έχουν συλληφθεί 1.338 αλλοδαποί, έναντι 14.724 το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Από τις 4 Αυγούστου έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, οι οποίοι αποσπάστηκαν από τον Έβρο και άλλες περιοχές για να λάβουν μέρος στην επιχείρηση «Ασπίδα». Στην προσπάθειά τους συνεπικουρούνται από περίπου 80 αξιωματούχους και στελέχη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (FRONTEX), που έχουν το επιχειρησιακό τους κέντρο στην περιοχή των Φερών. Τα συμπεράσματα της επίσκεψης της επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ αναμένεται να συζητηθούν σήμερα το πρωί σε σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στις 11 π.μ. η κ. Μάλμστρομ θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, στην οποία θα παρευρεθεί και ο κ. Δένδιας.
Mε πληροφορίες από την εφημερίδα Χρόνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...