Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επίσκεψη Νταβούτογλου «βρωμάει» πολύ…


Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό. Αμέσως μετά το «ήλθα, είδα, επέβαλα και απήλθα» της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και για την ακρίβεια, την επόμενη ημέρα, στην Ελλάδα ήρθε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης, όπως δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Κατά την επίσκεψή του στην γερμανοκρατούμενη λαθρο-αποικία (γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;) ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον φερόμενο ως πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά. Και αυτές οι συναντήσεις όχι μόνο δείχνουν αλλά και είναι αρκετά ύποπτες ως προς τον χρόνο που γίνονται, αλλά και πρόκειται να λειτουργήσουν ως πυλώνες πολλών και σοβαρών εξελίξεων για την χώρα μας στο άμεσο μέλλον.

Τι έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Επειδή αυτές οι συναντήσεις – συζητήσεις μεταξύ δύο υπουργών δεν γίνονται χωρίς προεργασία κι επειδή πριν από την συνάντηση δύο (οποιονδήποτε) υπουργών διάφορες επιτροπές από τις δύο (οποιεσδήποτε) χώρες συναντιούνται και συζητούν επί ειδικών θεμάτων, προετοιμάζοντας σειρά συμφωνιών, πιστεύουμε πως και στην συγκεκριμένη συνάντηση ακολουθήθηκε η διεθνής οδός και υλοποιήθηκαν επαφές ειδικών επιτροπών, που ασχολήθηκαν με συγκεκριμένα θέματα και κατέληξαν σε μία σειρά από συμφωνίες οι οποίες και θα οριστικοποιηθούν στην επίσκεψη Νταβούτογλου (εκτός και εάν υπήρξαν κάποιες μικρο-διαφορές, για να λυθούν στη συνάντηση κορυφής των δύο υπουργών).
Το ζητούμενο είναι, τι συζητήθηκε και τι έχει προσυμφωνηθεί από τις επιτροπές αυτές. Η εφ’ όλης της ύλης συζήτηση -είτε μας αρέσει είτε όχι- δυστυχώς ή ευτυχώς συμπεριλαμβάνει σειρά από ζητήματα μείζονος ενδιαφέροντος για την Ελλάδα (και την Τουρκία φυσικά), όπως είναι η «τουρκική μειονότητα» της Θράκης, ο ρόλος της Άγκυρας (μέσω του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής) στην περιοχή, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ, το θέμα γκρίζων ζωνών – περιοχών – νησιών του Ανατολικού (και όχι μόνο) Αιγαίου, το θέμα του Καστελλόριζου (που επιπλέει σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του τούρκου υπουργών Εξωτερικών), καθώς και ένας μεγάλος αριθμός νησίδων του Αιγαίου (αλλά και της Γαύδου) των οποίων η Ελληνικότητα αμφισβητείται επισήμως από την τουρκική πλευρά.

Λαμβανομένων υπόψιν των συγκεκριμένων δεδομένων, αλλά και της πάγιας διεθνούς ακολουθούμενης τακτικής στον χώρο της διπλωματίας, μπορεί ο κ. Αβραμόπουλος να δημοσιοποιήσει τα (ηχητικά) πρακτικά της ιδιαίτερης συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του; Επειδή είναι προφανές πως "για λόγους εθνικής σκοπιμότητας", αλλά και για λόγους που εμπίπτουν στο «άκρως απόρρητο» των συζητήσεων αυτών, ο κ. Αβραμόπουλος δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει ούτε μία αλήθεια από αυτή την συνάντηση, εμείς θα τον παραπέμψουμε ως πιθανό συνένοχο διαμοιρασμού του Αιγαίου, απώλειας της εθνικής κυριαρχίας σε σειρά νησίδων και βραχονησίδων του ανατολικού Αιγαίου, σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της περιοχής νοτίως του Καστελλόριζου, σε σιωπηλή αποδοχή της παρεμβατικής εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας στην Θράκη και σε αποδοχή των τουρκικών θέσεων για την Ελληνική ΑΟΖ…

Η παράξενη συνάντηση με τον Σαμαρά

Όμως, εάν είναι φυσιολογικό ότι ο κ. Νταβούτογλου συνάντησε τον Έλληνα ομόλογό του, απολύτως παράδοξο αποτελεί η συνάντησή του με τον φερόμενο ως πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά. Κι αυτό, επειδή η συνάντηση αυτή δεν μπορούσε να περιέχει καμία ανταλλαγή απόψεων –πέραν του πόσο καλό είναι το ελληνικό τσάι-, επειδή δεν υπάρχει ομοτιμία μεταξύ των θεσμικών ρόλων των δύο ανδρών.
Αυτή η συνάντηση -αν δεν πρόκειται για γκάφα ολκής της Ελληνικής διπλωματίας ή εάν δεν έγινε κατόπιν άνωθεν (βλ. Ομπάμα και Μέρκελ) πιέσεων- αποτελεί κόλαφο για τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φαίνεται να συζητά με έναν κατώτερό του στην πολιτική ηγεσία… και ως εκ τούτου ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός αυτοϋποβιβάστηκε, για άγνωστους σε όλους εμάς λόγους.
Και το θέμα είναι: γιατί δέχθηκε αυτή τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς; Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με έναν μη ομόλογό του; Τι ήταν αυτό το τόσο επείγον που δεν μπορούσε να κάνει τον Αχμέτ Νταβούτογλου (ή τον Αντώνη Σαμαρά) να περιμένει; Το θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο δημοσιοποιήθηκε πως συζητήθηκε, το χειρίζεται ο κ. Δένδιας. Δεν μπορούσε ο κ. Σαμαράς να ρωτήσει τον υπουργό του και συναντήθηκε με τον κ. Νταβούτογλου για να ενημερωθεί; Μήπως ήθελε να μειώσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο; Είναι προφανές, πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Είναι σαφές πως η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών περιείχε κάποιο άλλο, σοβαρότερο θέμα, το οποίο ίσως θα μάθουμε μετά από πολύ καιρό, όταν δηλαδή θεωρηθεί πολιτικά ασφαλές να μάθουν οι Έλληνες την αλήθεια (ή όπως συνήθως συμβαίνει ένα μέρος της αλήθειας…)

Ρωσία προς Ελλάδα και Κύπρο: Με την Τουρκία τι έχετε κάνει για τον ενεργειακό σχεδιασμό;

«Ακούσαμε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς για το μέλλον στην περιοχή από πλευράς Κύπρου, Ελλάδας και ΕΕ, αλλά δεν ακούσαμε από κανέναν να μας λέει τι θα κάνουν με την Τουρκία, αν την υπολόγισαν ή όχι», είπε ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πρέσβης Βλαντιμίρ Τζιζόφ στο συνέδριο του Economist σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ρώτησα να μάθω, συνέχισε, αν έχουν υπολογίσει το γεγονός ότι αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα σε περίπτωση λύσης (του Κυπριακού), αφού δεν θα υπάρχει ανάγκη για μεγάλου μήκους, τεχνικά δύσκολους και πολυδάπανους αγωγούς.

«Σε περίπτωση μη λύσης, η Τουρκία προφανώς δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, εμπορικά και όχι μόνο, γι αυτό ρώτησα να δω αν το υπολογίζουν και πώς» εξήγησε ο Ρώσος πρέσβης.

Εμείς υπενθυμίζουμε πως το συνέδριο είχε θέμα «Η διαμόρφωση του νέου ενεργειακού τοπίου και η γεωστρατηγική σημασία του για την περιοχή».

Γιατί ήρθε ο Νταβούτογλου στην Αθήνα

Ο κ. Νταβούτογλου, ήρθε στην Ελλάδα για να κλείσει θέματα μεταξύ των δύο χωρών. Θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Εμείς θα ρωτήσουμε ένα μόνο πράγμα στον κ. Σαμαρά και στον κ. Αβραμόπουλο: Πόσο από το Αιγαίο έχει παραμείνει αμιγώς Ελληνικό; Να προσέξουν μόνο στην απάντηση, γιατί ενδέχεται να τους οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που σήμερα δείχνουν να αντιμετωπίζουν.

“Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα. Και αυτή ακριβώς η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, τα λέει όλα. Και εάν δεν καταλαβαίνουν (ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν) οι φερόμενοι ως διακυβερνώντες την Ελλάδα, τότε έχουν να επιλέξουν μεταξύ της παραίτησής τους ή της άμεσης σκληρής απάντησής τους στην συγκεκριμένη δήλωση που βάζει ολόκληρο το Αιγαίο σε καθεστώς «διαμοιρασμού»…

Εκτός και εάν ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Σαμαράς θέλουν να μας πείσουν ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε να έρθει στην Ελλάδα να πιεί ένα τσάι μαζί τους και είπε και μερικά ανέκδοτα για να περάσει η ώρα…


ΥΓ: Ίσως ο κ. Αβραμόπουλος ή ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να θυμίσουν στον κ. Νταβούτογλου τα σχετικά με την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο, αλλά και σχετικά με τις γενοκτονίες που προκάλεσε η Τουρκία.
Εμείς, παραθέτουμε την παρακάτω επιστολή, έτσι, για να μην ξεχνάμε...

Διαμαρτυρία Ποντίων για την επίσκεψη του Νταβούτογλου

Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα καλεί σήμερα στις 19:30 σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών (Βασ. Σοφίας 1)
Η ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στον Τούρκο Πρέσβη
Ανοιχτή επιστολή προς τον Τούρκο πρέσβη κ. Κerim Uras.

Κύριε Πρέσβη,

Σχετικά με την επίσκεψη του Υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα.
Η ιστορικά τεκμηριωμένη γενοκτονία που διέπραξε η Τουρκία κατά την περίοδο 1914-1923 σε Αρμένιους, Ασσύριους και Έλληνες είναι μια γενοκτονία που αναγνωρίζουν κοινοβούλια και επιστημονικοί οργανισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Τουρκία δεν μεταμελείται για τα εγκλήματά έναντι των αυτοχθόνων χριστιανικών λαών, δικαιώνοντας το γενοκτόνο οθωμανικό και νεοτουρκικό παρελθόν της.
Αρνούμενη την αναγνώριση της γενοκτονίας συνεχίζει να δικαιώνει έτσι αντίστοιχες λογικές βίας και φυλετικών διακρίσεων.
Υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία που διέπραξε.
Υπενθυμίζουμε την άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί θεμελιώδεις ελευθερίες, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Αθήνα 10 -10-2012
Υπογράφοντες:
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΣΣΥΡΙΩΝ

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. Μπράβο Κωνσταντίνε, εξαιρετικό το άρθρο σου.
    Μήπως και επαναπροβληματίσεις κανένα Νεοέλληνα που λέει ο λόγος , αλλά.......
    Η απάντηση σε όλα κρίσιμα Εθνικά θέματα αυτά είναι πολύ απλή......
    Με τέτοια άτομα υψίστου πολιτικού αναστήματος όπως ο Αντωνάκης και ο Δημητράκης,(ο Πανούλης συμμετείχε σε κάποια συζήτηση ?) με σιελογόνους αδένες ανεξαντλήτου παραγωγής (ακόμη δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν από την χθεσινή επίσκεψη της Ουννομουλάρας) τι απάντηση σου έρχεται αυτόματα στο μυαλό ???
    Δυστυχώς η αναμενόμενη .......
    Δεν μπορώ να καταλάβω πως τόσα χρόνια παράγονται συνεχώς ανίκανες και χαμερπείς πολιτικές μαριονέττες....
    Νομίζω ότι είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που συμβαίνει αυτό, άρα και ....καταδικασμένη.
    Καληνύχτα Νεοέλληνες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική η προσέγγισή σου, Κωνσταντίνε, αλλά φοβάμαι πως το Αιγαίο έχει ξεπουληθεί από το Γιωργάκη. Ίσως ο Αχμέτ ήρθε να ζητήσει άλλα τρομερά ενόψει της επίθεσης στη Συρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την ''απορία'' μόνον ο Μίκης μπορει να μας την λύσει...αν μας πει τι είχε συζητήσει τοτε οταν τον επισκεπτικαν βραδιάτικα με τις πυτζάμες...Δεν μπορεί να μην ξερει ...σε ολα μέσα ειναι ....ας ελπίσουμε να του ξεφύγει παλι κάτι του γερολιμεντου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι ακριβώς, Κωνσταντίνε. Αυτά που μας έλεγε το ένστικτό μας χτες είναι τα ίδια που βλέπουν τα μάτια μας σήμερα. Τίποτε δεν συμβαίνει ανεξάρτητα με κάτι άλλο. Εν αρχή ην ο δορυφόρος των Αμερικάνων που κατέγραψε τα κοιτάσματα Αιγαίου και Κύπρου. Και μετά έχουμε και λέμε... Σύμβαση Κούπερ. 7χρονη δικτατορία. Αττίλας '74 (καπάκι). Συνθήκες Μάαστριχτ (εκχώρηση της οικονομικής πολιτικής στις Βρυξέλλες) και Λισσαβώνας (κατάργηση του Ελληνικού Συντάγματος και υπαγωγή του στο έκτρωμα που λέγεται Ευρωπαϊκό Σύνταγμα). Συμφωνία Μαδρίτης (συνεκμετάλλευση Αιγαίου με τους Τούρκους). Μνημόνια 1 και 2. Και αναρωτιόμαστε ακόμα τι γυρεύει αυτός ο κακομούτσουνος εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν ενα κρατος παρακμαζει, παρακμαζει σε ολους τους τομεις.Εσωτερικο, εξωτερικο, πολιτικοι, λαος.
    Ας ετοιμαζομαστε για δραματικα γεγονοτα, ο Θεος να βαλει το χερι Του.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...η ΑΟΖ Κώστα... η ΑΟΖ... αυτή συζητήθηκε... ο Σαμαράς αναμένεται με τα καινούρια μέτρα ν'ανακοινώσει "κάτι" και για την περίφημη ΑΟΖ... για να χρυσωθεί το χάπι... το καλέσαμε εδώ λοιπόν για να βολιδοσκοπήσουμε τις αντιδράσεις σε περίπτωση ανακήρυξης διαπραγματεύσεων για την ΑΟΖ... η μυστική διπλωματία καλά κρατεί... αυτό που μάλλον δεν κρατεί καλά είναι ότι ανέκαθεν αδυνατούσαμε να κατανοήσουμε τον τρόπο που η γείτονα χώρα μεταφράζει συνθήκες, διαπραγματεύσεις & εν τέλη υπογραφές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Τουρκία δεν προκειται να διατηρηθεί ώς έχει. Αν τα συμφέροντα το επιθυμούν θα χωριστεί έτσι ώστε ένα μερος της θα μπεί στην Ευρωπαική ένωση. Μάλλον αυτό που θα μπεί θα είναι συνέχεια της Ευρωπαικής Τουρκίας για αυτό και υφίσταται ο όρος "Ευρωπαική Τουρκία".

    Εξ' άλλου ζούμε στα απόνερα της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. βλ: http://www.euratlas.net/history/europe/index.html και βγάλτε συμπερασματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]