Το Άγιον Όρος απειλεί να παγώσει τις σχέσεις του με την πολιτεία
Του Σταύρου Τζίμα
Η υποβόσκουσα ένταση στις σχέσεις Αγίου Ορους και πολιτείας έφτασε προχθές στα πρόθυρα ανοιχτής ρήξης, με αφορμή τη φορολόγηση των εκτός χερσονήσου Αθω ακινήτων των μοναστηριών.
Σε μια φορτισμένη συνεδρίαση η Διπλή Σύναξη της Ιεράς Κοινότητος, στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι αλλά και οι ηγούμενοι των είκοσι μονών, καταγράφηκε τη Δευτέρα η πρόθεση του σώματος να κηρύξει υπό διωγμό το Αγιον Ορος και να παγώσει τις σχέσεις με την ελληνική πολιτεία.
Το ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής κοινότητας εμφανίστηκε αποφασισμένο να προσφύγει προς αναζήτηση ηθικής και υλικής βοήθειας σε ομόδοξες χώρες (σλαβικές), με πρώτες εκείνες που έχουν μοναστηριακή παρουσία στον Αθω, δηλαδή Ρωσία, Σερβία, Βουλγαρία.
Διορία έως τις 15 Μαΐου
Η Διπλή Σύναξη κατηγορεί την ελληνική πολιτεία για εμπαιγμό και παλινωδίες και απευθύνει τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο n βούλησή της να παγώσει τις σχέσεις και να κηρύξει υπό διωγμό το Ορος θα τεθεί σε ισχύ αυτομάτως ως απόφαση της Ιεράς Κοινότητος αμέσως μετά τη 15η Μαΐου, οπότε υπολογίζουν ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, εάν δεν έχει λάβει απάντηση επί των αιτημάτων της.
Τη ρήξη προκάλεσε η φορολόγηση των εκτός Αγίου Ορους ακινήτων των μοναστηριών.Οι αγιορείτες ζητούν από την πολιτεία να μην καταβάλλουν φόρους για τα διαμερίσματα, καταστήματα κ.λπ που κατέχουν οι μονές από δωρεές ή αγορές εκτός του Αθω, με το αιτιολογικό ότι από αυτά αντλούν πόρους για τη συντήρη σή τους και για τη φιλοξενία χιλιάδων προσκυνητών κάθε χρόνο.
Η προηγούμενη κυβέρνηση συμπεριέλαβε τα ακίνητα στα υπό φορολόγηση, αλλά ταυτόχρονα, όπως λένε στις Καρυές, καλλιεργούσε στους μοναχούς προσδοκίες ότι θα τακτοποιήσει το θέμα με νομοθετική ρύθμιση, χωρίς ωστόσο να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Επί τρία χρόνια μας εμπαίζουν. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Στις επιτροπές μας που πηγαινοέρχονταν στην Αθήνα και συναντούσαν υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους έλεγαν να μην ανησυχούμε και πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την εξαιρεσή μας. Δεν έγινε τίποτα. Περιμένουμε μέχρι και τις εκλογές και n απόφασή μας μετά θα είναι σκληρή τόνιζε αγιορείτικη πηγή.
Παρακράτηση ενοικίων
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα όχι μόνο δεν τακτοποιήθηκε, αλλά ήδη σε τουλάχιστον μία μονή του Αγίου Ορους έγινε παρακράτηση ενοικίων από γραφεία που στεγάζονταν υπηρεσίες του Δημοσίου λόγω μη καταβολής του ΕΤΑΚ. Η αντίδραση της Ιεράς Κοινότητος ήταν αναμενόμενη.
Σύννεφα στις σχέσεις της με την πολιτεία συσσωρεύονταν διαρκώς τα τελευταία χρόνια πάνω από τον Αθω, με αφορμή τη διακοπή των κονδυλίων για την ψηφιοποίηση των κειμηλίων, την υπόθεση Βατοπεδίου κ.ά., όμως το ποτήρι ξεχείλισε η φορολόγηση των ακινήτων.
Πέρυσι, την ύστατη ώρα, αποσοβήθηκε η λήψη απόφασης της Ιεράς Κοινότητος, αν και συζητήθηκε και καταγράφηκε και τότε σχετική βούληση να στραφεί προς τη Μόσχα για υποστήριξη, εξέλιξη που θα ενέπλεκε τον ρωσικό παράγοντα στις σχέσεις Αγιορειτών και ελληνικής πολιτείας. Και ήταν αυτός ακριβώς o λόγος για τον οποίο στην τότε κυβέρνηση Παπανδρέου προκλήθηκε πανικός και κάποιοι εμπλεκόμενοι παράγοντές της έφτασαν να μιλήσουν για προδοσία.
Τελικά έπειτα από έντονο παρασκήνιο και υποσχέσεις για τακτοποίηση η ρήξη αποσοβήθηκε, αλλά μάλλον προσωρινά καθώς εκδηλώνεται δριμύτερη τώρα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψη του στις Καρυές για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, είχε διαβεβαιώσει την Κοινότητα πως θα έκανε ό,τι μπορούσε για να βρεθεί λύση.
Τα ίδια είχε πει νωρίτερα στο δικό του προσκύνημα και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, ο οποίος είχε συγκαλέσει και την επί των αγιορείτικων ζητημάτων διυπουργική στην Αθήνα, χωρίς αποτέλεσμα.
Βυζαντινή διπλωματία
Οι μοναχοί θεωρούν τώρα ότι ο χρόνος και n υπομονή τους εξαντλήθηκαν και στη Διπλή Σύναξη της Δευτέρας κατέθεσαν τη βούλησή τους, διατυπωμένη με βυζαντινή διπλωματία, να έχει δηλαδή τη μορφή μη απόφασης μέχρι την 15η Μαΐου και εφόσον δεν ικανοποιηθεί το αί τημά τους να μετατραπεί αυτομάτως αμέσως μετά σε απόφαση!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινότητα εξουσιοδότησε τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους και εκπρόσωπο της πολιτείας, κ. Αρίστο Κασμίρογλου, να διαβουλευθεί με τους αρμοδίους. Ο ίδιος ο κ. Κασμίρογλου, πάντως, ερωτηθείς από την "Κ" απέφυγε να σχολιάσει τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση. Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα απόφασή της η Διπλή Σύναξη αποφάσισε να σταλεί στη Βουλγαρία για μόνιμη εγκατάσταση πιστό αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας του Αξιον Εστί.
Σχόλιο ιστολογίου: Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως η Ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί και προσπαθεί να μεταβάλλει το καθεστώς αυτόνομης λειτουργίας του Αγίου Όρους. Δυστυχώς για τους κυβερνώντες, ούτε οι Μωαμεθανοί προσπάθησαν κάτι τέτοιο και η συγκεκριμένη τάση της κυβέρνησης Παπαδήμα (και της συγκυβέρνησης Βενιζέλου - Σαμαρά) καταδεικνύει όχι μόνο την έλλειψη σεβασμού προς την Ορθοδοξία, αλλά την τάση άλωσης του Αγίου Όρους. Ίσως να έχουν "δει" οι υπάλληλοι της τρόικας μεγάλες οικονομικές προσόδους από μία πιθανή οικοπεδοποίηση και πώληση υπό την μορφή "φιλέτων" του Αγίου Όρους. Άλλωστε, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε ομολογήσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως η Ελλάδα είναι ένα "οικόπεδο φιλέτο"...
Εάν το Άγιον όρος αντί για "κράτος εν κράτει" έγινε "κρατούμενο εν κράτει" τότε οι Έλληνες τι είναι..δεσμώτες εν κράτει; και ποίου κράτους ποίων και πώς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆργησε πολύ, αλλά δεν είναι αργά, οι ΕΛΛΗΝΕΣ να κάνουν το δικό τους κράτος μέσα στο Ελληνικό κράτος.