Ελληνοτουρκική κοινοπραξία αναλαμβάνει τη μαρίνα Μυτιλήνης
Ετήσιο αρχικό μίσθωμα στα 235.000 ευρώ πέτυχε η μαρίνα Μυτιλήνης, επιβεβαιώνοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί στις 20 Ιανουαρίου, όταν και η επιτροπή του διαγωνισμού για την ανάθεσή της διαπίστωσε ότι υπήρξε έστω και μία προσφορά. Το Ελληνικό Δημόσιο, εκτός του ετήσιου μισθώματος που θα αναπροσαρμόζεται και το οποίο θα εισπράττει, «γλυτώνει» και τις 300.000 ευρώ που τα δύο τελευταία χρόνια τού κόστιζε ετησίως η λειτουργία της μαρίνας απ’ την ΕΤΑ Α.Ε.. Ο μεγάλος, όμως, ωφελημένος του έργου θα είναι η τοπική οικονομία, αφού το αργότερο σε τέσσερα χρόνια, όπως εξήγησαν στελέχη της ελληνοτουρκικής κοινοπραξίας που αναλαμβάνει τον τουριστικό λιμένα, η μαρίνα Μυτιλήνης θα δουλεύει με πληρότητα πάνω από 90%, φιλοξενώντας 200 σκάφη.
Νέα εποχή ξεκίνησε για την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου με την ολοκλήρωση, χθες, των διαπραγματεύσεων που αφορούσαν στην οικονομική προσφορά μίσθωσης της μαρίνας Μυτιλήνης. Όπως είχε γράψει το «Ε», στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διεξήγαγε η Γενική Γραμματεία Τουρισμού για την ανάθεση της διαχείρισης της μαρίνας, υπήρξε μόνο μία προσφορά, η οποία και εξετάστηκε κατ’ αρχήν για το αν πληροί τις προϋποθέσεις της προκήρυξης και τις τεχνικές προδιαγραφές.
Σκληρό παζάρι
Χθες, η επιτροπή του διαγωνισμού, υπό την προεδρία της γενικής γραμματέα Κωνσταντίνας Μπέη, επρόκειτο να ανοίξει την οικονομική προσφορά απ’ την οποία και θα κρινόταν αν η μαρίνα βρήκε ή όχι ανάδοχο. Υπήρχε, άλλωστε, και το αρνητικό προηγούμενο του 2008, οπότε ο πρώτος σχετικός διαγωνισμός, παρά και τις ευνοϊκές οικονομικές συγκυρίες, απέβη άγονος.
Η προσφορά ανοίχτηκε παρουσία τριών εκπροσώπων της κοινοπραξίας που την είχε υποβάλει, δύο Ελλήνων και ενός Τούρκου, και ξεκινούσε με ετήσιο μίσθωμα τις 215.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο βάσει του πληθωρισμού για τα επόμενα 40 χρόνια.
Αν και η προσφορά χαρακτηρίστηκε από παρισταμένους, δεδομένων των συνθηκών και της παγκόσμιας κρίσης, κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, η γενική γραμματέας, όπως θεώρησε ότι όφειλε και συνηθίζεται σε ανάλογους διαγωνισμούς, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες άρχισαν στις 10:15 το πρωί και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, στην προσπάθεια της κ. Μπέη να αυξήσει το μίσθωμα.
Η «συμφωνία κυρίων και κυρίας» που έκλεισε προφορικώς και μέλλει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες μέρες, οπότε θα γίνει και η υπογραφή της συμφωνίας απ’ τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, ή τον υφυπουργό Πέτρο Αλιβιζάτο, ορίζει το ετήσιο μίσθωμα να ξεκινά απ’ τις 235.000 ευρώ. Όπως μας είπε σχετικά ο συνεργάτης της κ. Μπέη Μάκης Λαχανάς, βάσει της προκήρυξης του διαγωνισμού προβλέπεται να αναπροσαρμόζεται το μίσθωμα με τον πληθωρισμό, ενώ όταν υπάρξει αύξηση του τζίρου πάνω από συγκεκριμένο όριο, θα καταβάλλεται και αντιστοίχως αυξημένο μίσθωμα.
Το σχήμα
Όπως είχαμε προβλέψει πριν δύο βδομάδες, το γεγονός ότι υπήρξε ενδιαφέρον από άλλους ομίλους – που τελικά δεν υπέβαλαν προσφορά – θα συγκρατούσε το ύψος του μισθώματος, όπως και τελικά έγινε. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι το μίσθωμα μαρινών με ανάλογες ή και περισσότερες θέσεις απ’ αυτές της μαρίνας Μυτιλήνης δεν ξεπερνά στο Αιγαίο τις 200.000 ευρώ, παρ’ ότι οι συμφωνίες κλείστηκαν σε πολύ καλύτερες περιόδους.
Όλα αυτά ενισχύουν και την άποψη ότι το σχήμα που «χτύπησε» και παίρνει τη μαρίνα, πραγματικά ενδιαφερόταν να αναπτύξει τη δραστηριότητά του στον τουρισμό της Λέσβου.
Προς επιβεβαίωση και των πληροφοριών που είχαμε δημοσιοποιήσει, τη μαρίνα Μυτιλήνης αναλαμβάνει κοινοπραξία αποτελούμενη σε ποσοστό 51% απ’ τις ελληνικές εταιρείες «Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών – ΚΑΕ» και Folli Follie Group και κατά 49% από τουρκικές εταιρείες. Ειδικότερα, κατά 36% απ’ την τουρκική εταιρεία Setur Service του Ομίλου Κοτς και κατά 13% από θυγατρικές της. Η Setur, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει την ευθύνη και διαχειρίζεται εννέα συνολικά μαρίνες στα απέναντι παράλια.
Θέσεις εργασίας
Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός απέβαινε άγονος, η μαρίνα θα περνούσε στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ παράλληλα η χώρα μας θα ήταν υπόχρεη κοντά έξι εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού το έργο της μαρίνας Μυτιλήνης συγχρηματοδοτήθηκε από δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.
Μερικά απ’ τα στοιχεία που αφορούν στη μίσθωση κι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική οικονομία, είναι ότι η κοινοπραξία θα απασχολεί στη μαρίνα ντόπιο προσωπικό, συνολικά 12 άτομα, συν τους υπαλλήλους που θα χρειαστούν στα καταστήματα, τα οποία και θα λειτουργήσουν σταδιακά. Σύμφωνα με μελέτη τής ΕΤΑ Α.Ε., το έργο της μαρίνας θα έχει κερδοφόρα λειτουργία μετά από εξαετή λειτουργία, ενώ σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας που την ανέλαβε, εκτιμούν πως αυτό θα γίνει πιο γρήγορα, στα τέσσερα χρόνια, αφού προσδοκούν πολύ σύντομα η μαρίνα να έχει πληρότητα 90%.
Ως εγγύηση στο Ελληνικό Δημόσιο, η κοινοπραξία μαζί με το μίσθωμα για το 2012 θα καταβάλει και ένα επιπλέον ποσό ίσο του ετήσιου μισθώματος, δηλαδή συνολικά 470.000 ευρώ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...