Ο Παπανδρέου έριξε τη χώρα σε κενό τεσσάρων μηνών
Κυβέρνηση συνεργασίας σήμερα
Κυβέρνηση εργασίας τον... Μάρτιο!
Στη συνέχεια, βλέπουμε...
Σε μια εκβιασμένη συμφωνία που αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή με συγκρατημένη αισιοδοξία κατέληξε η επί μία εβδομάδα διελκυστίνδα τόσο στο εσωτερικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όσο (κυρίως) στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Η προσπάθεια «αξιοπρεπούς» αποχώρησης του Γ. Παπανδρέου από τον πρωθυπουργικό θώκο – που φαίνεται ότι θεωρήθηκε σοβαρότερη υπόθεση από την σωτηρία της χώρας – οδήγησε σε μια λύση της τελευταίας στιγμής, χωρίς ονόματα και κυρίως χωρίς το όνομα του μεταβατικού πρωθυπουργού, που, αν ανακοινωνόταν από την πρώτη στιγμή, θα βοηθούσε στην εμπέδωση μιας εικόνας σιγουριάς και θα εξέπεμπε το ανάλογο μήνυμα προς την ΕΕ και τις αγορές.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων – μετά από δηλώσεις, αντιδηλώσεις, υπουργικό συμβούλιο, την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από την οποία επέμεινε για την ανάγκη να ακουστεί από τα χείλη του κ. Παπανδρέου η λέξη «παραίτηση» - συνίσταται στη συγκρότηση μιας άλλης κυβέρνησης, που στην ουσία θα αποτελέσει το κέλυφος προστασίας του κ. Παπανδρέου.
Το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί σήμερα, μετά από συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών και την νυχτερινή σύσκεψη των πολιτικών τους επιτελείων.
Η κυβέρνηση αυτή, όπως συμφωνήθηκε, θα οδηγήσει «άμεσα» σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.
Το «άμεσα» τοποθετήθηκε για το τέλος του Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαΐου.
Ουσιαστικά, ο κ. Παπανδρέου, με την επιμονή του να μην αποδεχθεί την πρόταση Σαμαρά (βραχύβια μεταβατική κυβέρνηση που θα επικύρωνε τη δανειακή σύμβαση και θα οδηγούσε την χώρα σε εκλογές), έριξε για άλλη μια φορά την Ελλάδα σε ένα κενό τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, με μια κυβέρνηση υπό προθεσμία της οποίας τα μέλη – με πρώτον τον πρωθυπουργό – δεν θα είναι σε θέση (ούτε θα έχουν τη διάθεση) να σχεδιάσουν ούτε καν με ορίζοντα έτους!
Διότι, τέσσερις μήνες είναι λίγοι για να δουλέψεις για μια χώρα, αλλά πολλοί για μια κυβέρνηση χωρίς λαϊκή εντολή, προϊόν της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.
Ο Α. Σαμαράς, μπροστά στον κίνδυνο η εμμονή Παπανδρέου να τινάξει (για άλλη μια φορά) τα πάντα στον αέρα - καθώς τα πήγαινε όλα πίσω παραπίσω - δέχθηκε να μην οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.
Πολύ περισσότερο που οι κωλυσιεργίες της τελευταίας εβδομάδας, οι οποίες είχαν ως αποκορύφωμα μια τριήμερη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε… ανύπαρκτη κυβέρνηση, οδήγησαν σε σοβαρές προειδοποιήσεις από τους εταίρους, με κορυφαία την παρέμβαση του Επιτρόπου Όλι Ρεν.
Δυστυχώς, το γινάτι βγάζει μάτι. Το είπε κάποιος κυβερνητικός για τον Α. Σαμαρά που ζητούσε παραίτηση Παπανδρέου και εκλογές, αλλά ισχύει αντιστρόφως.
Η προπαγάνδα παρουσιάζει ήδη τον κ. Παπανδρέου ως… πολιτικό γίγαντα, που εγκατέλειψε τον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ στην πραγματικότητα εκβίασε για άλλη μια φορά, υπονομεύοντας κάθε πρόταση που θα οδηγούσε άμεσα σε κυβέρνηση με λαϊκή εντολή και ευθύνες όχι μόνο για την εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου, αλλά και την ανάπτυξη της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε μεν, αλλά ετοιμάζεται να πάρει και τη χώρα μαζί του, αφού δύσκολα θα σταθεί μια κυβέρνηση χωρίς λαϊκή εντολή για τόσο μεγάλο διάστημα.
Εδώ βρισκόταν άλλωστε και η ουσία της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές μέσα σε έναν μήνα, ακριβώς για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.
Αδύνατον δε να φανταστεί κανείς πώς μια τέτοια κυβέρνηση, με ημερομηνία λήξης, θα μπορέσει να πράξει οτιδήποτε άλλο, κυρίως στον τομέα της ανάπτυξης της χώρας, εκτός από την διεκπεραίωση μιας συμφωνίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη δημιουργία προϋποθέσεων για δημιουργία εσόδων.
Διότι άλλο «κυβέρνηση συνεργασίας» και άλλο κυβέρνηση… εργασίας. Κυβέρνηση εργασίας προκύπτει μόνο μετά από εκλογές.
Επιπλέον, μόνο κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή μπορεί να εφαρμόσει μέτρα. Αλλά και μόνο κυβέρνηση που μόλις έχει εκλεγεί μπορεί να σχεδιάζει με ορίζοντα τετραετίας.
Επομένως, η χώρα θα αποκτήσει μια βραχύβια και συγχρόνως μακρόβια κυβέρνηση χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, οι αποφάσεις της οποίας θα πυροδοτήσουν νέο κύκλο αντιδράσεων, με κίνδυνο, στο τέλος αυτής της περιόδου των τεσσάρων μηνών, να έχει εφαρμοστεί μεν η σύμβαση, αλλά η χώρα να πέσει στο χάος και η οικονομία να απορρυθμιστεί πλήρως.
Το (χτεσινό) λάθος
Η ακύρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα και είχε μάλιστα συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν, δείχνει ότι παραμένει η λογική του «λογαριάζω χωρίς τον ξενοδόχο».
Ήταν, όμως, βέβαιο (και έπρεπε να προβλεφθεί) ότι όταν κάποιους δεν τους καλείς στο τραπέζι, δύσκολα θα δεχθούν να περάσουν για έναν καφέ.
Τι θα μπορούσε να γίνει; Το απλό: Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αντί της τριμερούς, και εκεί ερώτημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με το ποιοι δέχονται να λάβουν μέρος στην κοινή προσπάθεια.
Όσοι δέχονταν θα έμεναν, οι υπόλοιποι θα αποχωρούσαν. Ήδη ο Φ. Κουβέλης δήλωσε πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κάτι για το οποίο δεν ζητήθηκε η γνώμη του από την αρχή.
Τώρα, θα σχηματιστεί – έχει ήδη σχηματιστεί – ένα μέτωπο απέναντι στη νέα κυβέρνηση, πριν ακόμη αυτή ορκιστεί.
Και από τις πρώτες αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων δόθηκε ήδη ο χαρακτηρισμός «κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας».
Η προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να παραμείνει ρυθμιστής, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας, κινώντας παρασκηνιακά τα νήματα, αποδεικνύει ότι ενδιαφέρθηκε μόνο για την προσωπική του διάσωση εντός του κόμματός του.
Συμπέρασμα: Ο κ. Σαμαράς κράτησε (προς το παρόν) τη χώρα στο ευρώ και ο κ. Παπανδρέου – αφού δεν κατάφερε να την βγάλει από το ευρώ - κράτησε για τον εαυτό του το ΠΑΣΟΚ.
Ναι τωρα σε πιστεψαμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχιες ειστε και ως τετοιες σας βλεπει ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ που καταλαβε πια και δεν μασαει ταραμα.
Μεχρι σημερα πολλοι(εγω οχι) νομιζαν οτι ειχαμε μονο μια πρασινη λαιλαπα.Σημερα,δοξα τω Θεω,ΟΛΟΙ ξερουν οτι εχουμε και μια γαλαζια.
Μωραινει Κυριος.....
Δεν μπορουσε να κανει διαφορετικα ο γαλαζιος προδοτης και εβγαλε την μασκα του αρνιου και ειδαμε ισως εναν πιο αγριο και υπουλο καθαρμα.
Αντωνη Σαμαρα εισαι και εσυ μεσα στα σκατα οπως και ο φιλος σου απο το αμερικα!
ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ,καθαρματα.
Οσο για εσας που δηδεν ο γαπ προδοσε και ο Σαμαρας εσωσε....πισω εχει η αχλαδα την ουρα.
Ηλθε η ωρα της τελικης μαχης και ο καθενας μας διαλεγη μετεριζι.
Εσυ κυρα Σοφια εχεις παρει το μερος αυτων.Των προδοτων και η Πατριδα δεν ΞΕΧΝΑ.
Όχι κ.Βούλτεψη...δεν τα λέτε καθόλου καλά....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Σαμαράς δεν κράτησε τη χώρα στο Ευρώ γιατί απλούστατα ποτέ δεν υπήρχε περίπτωση να βγει !!! Κι αυτό το επιβεβαίωσε χθες ο Άκερμαν λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό και για την Ευρώπη ! Επιπλέον, αν δεν είχε κανείς στον πλανήτη πρόβλημα να βγούμε εκτός Ευρώ και ήταν τόσο απλό δε θα είχαν κατοικοεδρεύσει εδώ όλα τα ΜΜΕ του κόσμου, ούτε θα προέβαιναν σε πιεστικές δηλώσεις ο Πρωθυπουργός του Καναδά, η Πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ο Υπ.Οικονομικών της Νοτίου Αφρικής ! εκτός από τους "συμμάχους" Ευρωπαίους και Αμερικανούς ! Αντίθετα, καιγόταν ο κώλος τους !!!
Για αυτό και εκβίασαν και πίεσαν ώστε να τρομοκρατηθεί ο απλός ΈΛλην πολίτης και να καταπιεί αμάσητο τον εκβιασμό που δέχτηκαν με θεατρινισμούς αλλά αγόγγιστα οι ΔΥΟ ΠΛΕΟΝ δοσίλογοι !
Σταματήστε λοιπόν την προπαγάνδα υπέρ του Σαμαρά γιατί όπως κι ο ίδιος ομολόγησε: "Οι Μάσκες έπεσαν!"
Ο ΠΑΠΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΜΩΣ ΕΣΠΕΥΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΡΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ.ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΙΑ Σ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ.Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ.ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΥΡΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ Η ΕΜΜΟΝΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ Ν.Δ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ.ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΕΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ,ΤΙΜΩΡΟΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΕΔΩ.ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΜΠΛΟΥΖΑ ΘΑ ΦΟΡΑΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ,ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόσο καιρό "κυρία" Σοφία μας παρίστανες την αντιμνημονιακή, τρομάρα σου. Τώρα υποστηρίζεις το κόμμα σου. Ποιά η διαφορά λοιπόν από τους πασόκους που δύο χρόνια ξεφώνιζες, γαλάζια ξεπουπουλιασμένη παπαγαλίνα; Άσε λοιπόν τα σάπια, γιατί θα βρεθείς προ μεγάλων εκπλήξεων........
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε 3:59 μ.μ.... Συμφωνώ. Αλλά Την "κυρία" Σοφία την καταλαβαίνεις πιο καλά όταν βγαίνει στα παράθυρα και δεν έχει και τόσο καλό αυτοέλεγχο. Εκεί να δεις αμεροληψία δημοσιογράφου και κατατρεγμό οποιουδήποτε κόμματος της φαίνεται ότι μπορεί να απειλήσει το δικό της. Όταν κρατάει την πένα της και ασχολείται μονίμως με αυτό το ένα θέμα που την απασχολεί κάθε μέρα, καλά πάει και διαβάζοντάς την ούτε υποψία δεν έχεις για το ποιόν της. Εγώ πάντως την βλέπω σε κανένα ψηφοδέλτιο τον Φεβρουάριο. Μόνο για πολιτικάντισσα κάνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην χαλαρὼνετε,Ἒλληνες,ΤΩΡΑ εὶναι το λεπτὸ σημεὶο ὸπου μπορεὶ να επιβληθεὶ ἢ να αποτραπεὶ η ὰλωση της Χὼρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λὺκος στην αναμπουμποὺλα χαὶρεται,και αυτὴν την στιγμὴ,ο λὺκος,δλδ το κατεστημὲνο πὶσω απο τους Σαμαρὰδες και ΓΑΠὰδες,προσπαθεὶ να δημιουργὴσει ακριβὼς αυτὸ:αναμπουμποὺλα,ὼστε να θὲσουν τον λαὸ στο περιθὼριο,να ρυθμὶσουν το θὲμα του ξεπουλὴματος,και μὸνον τὸτε,θα επιτρεψουν στον λαὸ να ''επανὲλθει'',ὸταν η συμμετοχὴ του στο πολιτικὸ γὶγνεσθαι ξαναγὶνει αυτὸ που επιτρὲπεται απὸ το σὺστημα,δλδ διακοσμητικὴ.
Καμμὶα ανοχὴ στην εκτροπὴ,η μεταβατικὴ κυβὲρνηση εὶναι δοὺρειος ὶππος του κατεστημὲνου,το οποὶο,μετὰ την ψυχρολουσὶα της Θεσσαλονὶκης,αναζητεὶ αγωνιωδὼς νὲο προσωπεὶο.
Ανὲνδοτος αγὼνας μὲχρι οριστικὴς ανατροπὴς της ψευδομεταπολιτεὺσεως,ὲως ὸτου προσπαθὴσουν να αποδρὰσουν με τα ελικὸπτερα,οπὸτε χρὲος μας θα εὶναι να τους στεὶλουμε στον Γουδὴ.
Μη αναγνὼριση της προηγοὺμενης δανειακὴς ως στεροὺμενης νομιμοποιὴσεως,και,ὸσο για το ευρὼ,ΔΕΝ εὶναι σε θὲση να μας απειλοὺν.Το δεὶχνει η πρὸσφατη απὸφαση της ΕΚΤ,ἂν και καμουφλαρισμὲνη βεβαὶως,να τυπωθεὶ νὲο χρὴμα.
Ο νοὼν,νοεὶτω.