Christine Lagarde (ΔΝΤ): "Πώς θα σωθεί η παγκόσμια οικονομία"
- Συνέντευξη της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde στον γνωστό δημοσιογράφο του CNN, Fareed Zakaria
Υou Tube
31/08/2011
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Fareed Zakaria (CNN): Ας πάμε στο θέμα της κρίσης του ελληνικού χρέους, η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η στρατηγική που υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια για τις χώρες που έχουν τεράστια προβλήματα χρέους και ελλείμματος είναι η διαμόρφωση των ισολογισμών τους, μέσω μιας αύξησης των φορολογικών συντελεστών και περικοπών των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής που βλέπουμε σε όλες σχεδόν αυτές τις χώρες είναι η οικονομική ύφεση, αφού ουσιαστικά δέχεται πλήγμα η οικονομία τους, λόγω των κρατικών περικοπών που οδηγούν σε ύφεση της οικονομίας, λόγω των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής δραστηριότητας. Μήπως η νοοτροπία που υιοθέτησε το ΔΝΤ διαχρονικά είναι κάπως λανθασμένη; Δηλαδή, ενώ επικρατούν συνθήκες αποπληθωρισμού, κρίση ρευστοποίησης, ή όπως άλλως το ονομάζουν οι οικονομολόγοι, και οδηγείται μια χώρα σε ύφεση, μήπως δεν θα πρέπει οι συγκεκριμένες χώρες να εξαναγκάζονται σε αλλεπάλληλες περικοπές;
Christine Lagarde (επικεφαλής του ΔΝΤ): Υπάρχει η βραχυπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη φάση και δυστυχώς από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Στην μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη φάση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, η μείωση του ελλείμματος και η επαναφορά του χρέους σε φυσιολογικά επίπεδα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία. Στο άμεσο βραχυπρόθεσμο διάστημα, ωστόσο, - και δεν κρύβομαι πίσω από αριθμούς - υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις. Ωστόσο είναι κάποια μέτρα που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν. Το ζήτημα είναι η όλη διαδικασία να γίνει σταδιακά, προσέχοντας ώστε οι λιγότερο προνομιούχες και περισσότερο ευάλωτες τάξεις να μην δέχονται μεγάλο πλήγμα, να μην υποφέρουν πιο πολύ από όλους. Αλλά αν δεν αρχίσει κανείς από κάπου, η εξυγίανση αυτή δεν θα γίνει ποτέ. Είναι το απαραίτητο βήμα για την εξισορρόπηση.
Fareed Zakaria: Η περιγραφή σας μου θυμίζει το σχέδιο του Ομπάμα, ένα σχέδιο που εφαρμόζεται σε στάδια ώστε να μην πλήξει τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Christine Lagarde: Θα πρέπει να εφαρμόζεται σταδιακά, αλλά με συνέπεια. Είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να επιτευχθούν οι στόχοι. Γιατί οι χώρες που έχουν τεράστιο χρέος είναι απλά αδύνατο να λειτουργήσουν.
Fareed Zakaria: Μήπως θα πρέπει να μιλάμε για μια ευρείας κλίμακας κρίση, ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και γενικά στον υπόλοιπο κόσμο; Αν δούμε το επίπεδο του ΑΕΠ που είχε αναλάβει το γαλλικό δημόσιο το 1950, ήταν στο 30% και τώρα είναι στο 55%. Τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί στις χώρες της Δύσης με την αύξηση των παροχών του κράτους πρόνοιας. Αλλά ενώ κανείς δεν αμφισβητεί ότι αυτού του είδους η κοινωνική πολιτική είναι κάτι υπέροχο, μήπως υπάρχουν και κάποιες επιπλοκές που καθιστούν την ανάπτυξη μιας χώρας απαγορευτική, τουλάχιστον με τους ρυθμούς που είδαμε κάποτε, αν το δημόσιο αναλαμβάνει ένα τέτοιο ρόλο;
Christine Lagarde: Υπάρχουν αναμφίβολα κάποια πράγματα που κάποτε δεν ήταν δεδομένα, αλλά σήμερα είναι. Για παράδειγμα η κοινωνική ασφάλιση, οι συντάξεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι απαιτήσεις από το σύστημα υγείας, και τα λοιπά. Όλα αυτά έχουν ένα κάποιο κόστος. Το ζήτημα είναι αν οι παροχές αυτές γίνονται με τον σωστό τρόπο όταν η διαχείριση των πόρων γίνεται από το κράτος και τις τοπικές αρχές, σε επίπεδο κεντρικό ή περιφερειακό. Είναι σαφές ότι οι δημόσιες αυτές αρχές θα πρέπει όχι μόνο να εξακολουθήσουν να κάνουν αυτό που έμαθαν να κάνουν, αλλά επίσης να κάνουν σωστή και αποτελεσματική χρήση του δημόσιου χρήματος.
Fareed Zakaria: Το ΔΝΤ έχει εκδώσει μια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το κινεζικό νόμισμα είναι υποτιμημένο, κάπου μεταξύ 3 και 23%. Θεωρείτε ότι η Κίνα θα πρέπει να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση;
Christine Lagarde: Γνωρίζεις καλά, Fareed, ότι στην οικονομία όλα είναι μια συνεχής εξέλιξη. Για πρώτη φορά στην ιστορία έχει δεχθεί η Κίνα να δημοσιοποιηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός της και να γνωστοποιηθεί στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι μια σημαντική αλλαγή. Και μην ξεχνάμε ότι είμαστε όλοι συγκοινωνούντα δοχεία. Ο,τιδήποτε συμβεί στην Κίνα θα έχει επιπτώσεις στις ΗΠΑ και το αντίστροφο. Ο,τιδήποτε συμβεί στις οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες θα έχει επιπτώσεις στις αναπτυγμένες χώρες. Η Κίνα πάντα θα έχει ανάγκη από καλούς και σταθερούς πελάτες. Δεν είναι μια χώρα με εξαγωγές στη μέση του πουθενά. Όλοι εξαρτώμαστε ο ένας από τον άλλο.
Fareed Zakaria: Ο Μίλτον Κέινς είχε αναφέρει το ΔΝΤ σε μια ομιλία του. Είχε πει ότι ο (ή η) επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να φοράει ένα ένδυμα πολύχρωμο, που θα αντιστοιχεί στις διαφορετικές χώρες που καλείται να εκπροσωπεί. Αλλά κοιτάζοντας αυτό το συντηρητικό γκρι που εσείς φοράτε σήμερα, μπαίνω στον πειρασμό να σας ρωτήσω: Έχετε σκοπό να αγοράσετε ένα άλλο;
Christine Lagarde: Είναι επειδή δεν πρόλαβα. Μόλις έφθασα στη Νέα Υόρκη. Αλλά έβαλα μια καρφίτσα φανταιζί, με ζωηρά χρώματα, για να τονίσω αυτή την παραδοσιακή πολυχρωμία.
Fareed Zakaria: Κυρία Λαγκάρντ, ήταν χαρά μας που σας φιλοξενήσαμε.
Christine Lagarde: Σας ευχαριστώ.
Διαβολογυναίκα. Η θέση της ήρθε κουτί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως είναι ειλικρινής και δεν μας κρύβει κάτι. "Η κοινωνική ασφάλιση, οι συντάξεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι απαιτήσεις από το σύστημα υγείας και τα λοιπά, όλα αυτά έχουν ένα κάποιο κόστος".
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσα έχεις στην Ελβετία κυρία ΔΝΤ και βγήκες να μας πεις πως να σωθούμε;
ΑπάντησηΔιαγραφή