Στον Γιώργο αρέσει το ομαδικό... παιχνίδι
Διαβάζουμε στο Έθνος» το εξής εκπληκτικό κείμενο.
«Για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου τα τελευταία κρούσματα ασυνεννοησίας που ήρθαν να προστεθούν στην κρίση με την τρόικα αναδεικνύουν και τα κενά στην επικοινωνιακή πολιτική. Αλλά και στη συνοχή της κυβέρνησης, καθώς οι περισσότεροι υπουργοί συμπεριφέρονται περισσότερο ως μονάδες παρά ως «παίχτες μια ομάδας που δίνει έναν κρίσιμο αγώνα».
Για το δεύτερο ο Γ. Παπανδρέου θα κάνει σε όλους για ακόμη μία φορά συστάσεις. Δεν αποκλείει και αλλαγές προσώπων που έχουν δείξει αδυναμία συνεργασίας. Για το πρώτο, όμως, είναι υποχρεωμένος να βρει μια πρακτική λύση, ώστε η κυβέρνηση να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.
Το πολυπρόσωπο επιτελείο του πρωθυπουργού λειτουργεί παραλυτικά, αφού κάθε δράση ή αντίδραση πρέπει να περάσει από πολλά στάδια μέχρι να φτάσει στα χέρια του Γ. Παπανδρέου και περισσότερο στη δημοσιότητα. Και την ίδια ώρα «φεύγουν» από τα υπουργικά γραφεία δράσεις για τις οποίες δεν έχει υπάρξει συνεννόηση, ούτε προετοιμασία για τον χειρισμό τους έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και της κοινής γνώμης.
Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συνεργασιών του πρωθυπουργού με συνεργάτες του αμέσως μόλις επιστρέψει από τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Αναβολή δεν μπορεί να πάρει, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τις θετικές ή αρνητικές εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου και, το κυριότερο, στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο. Γιατί η τέταρτη δόση ίσως αποδειχθεί παιχνιδάκι μπροστά στην πέμπτη, που είναι κρίσιμη, έστω και αν αφορά σε μικρότερο ποσό».
Τη λύση στο πρόβλημα θα δώσει αυτός που το δημιούργησε. Εντοπίζεται λοιπόν το ζήτημα στο πολυπρόσωπο επιτελείο του Πρωθυπουργού, το οποίο έχει τη δική του ιεραρχία, ως παραπυραμίδα στην ιεραρχία της κυβέρνησης.
Είκοσι χρόνια στην εξουσία, στο ΠΑΣΟΚ τώρα αναζητούν τους τρόπους συνεννόησης του πρωθυπουργικού γραφείου με την Κυβέρνηση.
Και δεν τους πειράζει το πρόβλημα αυτό καθ’ αυτό, αλλά το γεγονός ότι βγήκε στην επιφάνεια. Όσο κρύβονται τα προβλήματα κάτω από τα χαλιά δεν υπάρχει θέμα. Μετά το μπαράζ κυβερνητικών αστοχιών (συνέντευξη τρόικας, ημιυπαίθριοι, κλειστά επαγγέλματα κτλ) της τελευταίας εβδομάδας, το Μαξίμου θέλει «ομαδικό παιχνίδι». Τι σημαίνει αυτό;
Υποτελείς κυβερνητικοί παράγοντες στα στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου;
Συνυπευθυνότητα και άρα μη καταλογισμός ευθυνών;
Άμεση ενημέρωση της τρόικας για όλα τα θέματα;
Άγνωστο. Μάλλον η διαχείριση των εντυπώσεων τους ενδιαφέρει και μόνο αυτή.
Τους δίνουμε την πρακτική λύση: υπάρχει ένα νομοσχέδιο πχ που προτείνει κάποιος Υπουργός. Εγκρίνεται από το πρωθυπουργικό γραφείο, στη συνέχεια από την Κοινοβουλευτική Ομάδα , το Υπουργικό Συμβούλιο, το Πολιτικό Γραφείο, τις νομαρχιακές επιτροπές και τον γραμματέα του κόμματος , περνά στην Τρόικα που το ξαναγράφει όπως θέλει και επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για την τελικά έγκριση του από τον prime minister, ο οποίος έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των κοινωνικών φορέων μέσω της διαβούλευσης. Με αυτή την απλή διαδικασία θα κυβερνηθεί η χώρα. Αν παρατηρηθούν δυσλειτουργίες θα δημιουργήσουμε μια επιτροπή που θα επεξεργασθεί τη δουλειά 90 ομάδων εργασίας και θα εισηγηθεί τη λύση στο αρμόδιο Ινστιτούτο. Τελικά θα χρηματοδοτήσουμε μια ΜΚΟ και θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα.
Ποιο ομαδικό παιχνίδι; Έχει εκχωρηθεί η διακυβέρνηση της χώρας, τουλάχιστον όσον αφορά την οικονομική, εξωτερική, αναπτυξιακή πολιτική και εδώ τσακώνονται για αρμοδιότητες νομάρχη, που ούτε αυτές δεν έχουν. Τώρα αν η ποινή για τη μη ακύρωση εισιτηρίου, θα είναι πταίσμα ή πλημμέλημα είναι αρμοδιότητα της εθνικής μας κυβέρνησης. Μεγαλεία.
Αλλά ξέχασα. Ο ρόλος της τρόικας είναι συμβουλευτικός. Απλά, αν δεν κάνεις αυτός που θέλουν επακριβώς δεν βλέπεις το ευρώ τους ούτε ζωγραφιστό…
Αν του αρέσει λέει; Μόνο που τέτοιες ανεπανάληπτες στιγμές ομαδικής έκστασης είναι μάλλον απίθανο να τις ξαναζήσει. Ντοκουμέντο, Οκτώβρης 2009... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.athensnews.gr/sites/athensnews/files/articles/issue_articles/13359/pasok-6klk.jpg