Γερμανικά κέρδη 87 δις + κατάρρευση CDS + εκτόξευση ΓΔ = όχι πτώχευση
- Από την ώρα της διαρροής στα ΜΜΕ της είδησης ότι το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 120 δις, τα ασφάλιστρα ελληνικού χρέους από την περίπτωση ελληνικής πτώχευσης (CDS) κατέρρευσαν, καταγράφοντας την 1η ουσιαστική πτώση τους από την αρχή της κρίσης
Την κατάρρευση των ελληνικών CDS ακολούθησε αυτή των CDS της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, με τους κερδοσκόπους να κλείνουν τις θέσεις τους και εκεί, προκαλώντας απώλειες μεγαλύτερες του 12%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και τα CDS της Ισπανίας και της Ιταλίας. Την 5η μεγαλύτερη πτώση στον κόσμο κατέγραψαν τα CDS του ΟΤΕ, με τη μετοχή της εταιρίας να ενισχύεται κατά 5,25% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιανουάριο.
Ο ΓΔ στο ΧΑ απογειώθηκε κατά 7,14%, ημερήσια άνοδος που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 5 μηνών και η 2η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2008. Η άνοδος αυτή ήρθε αφότου ο βραχυπρόθεσμος τεχνικός δείκτης ΕΚΤΑ 600 μέτρησε την πιο ακραία πτωτική κατάσταση στο ΓΔ, από το Νοέμβριο του 2008, ενώ πέρασε κάτω από το ακραίο επίπεδο 2ου βαθμού για πρώτη φορά από το χαμηλό του Μαρτίου του 2009. Η μηχανική τεχνική ανάλυση του 3F2010 έδωσε την πρώτη θετική βαθμολογία της βραχυπρόθεσμης τάσης μετά από ένα σερί 9 διαδοχικών αρνητικών βαθμολογιών, που ήταν το μεγαλύτερο από τον περασμένο Νοέμβριο.
Η ΕΤΕ κατέγραψε ημερήσια άνοδο της τάξης του 17,64% που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της, αφού πρώτα ο βραχυπρόθεσμος ΕΚΤΑ 600 είχε μετρήσει την πιο υποτιμημένη, στατιστικά, κατάσταση της μετοχής από το χαμηλό του Μαρτίου του 2009.
Οι 9 μετοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΓΔ απογειώθηκαν, με την Eurobank να κερδίζει 14,31%, την ALPHA 10,19%, την Πειραιώς 8,63% και την ΚΥΠΡΟΥ 8,15%, ενώ μετά το κλείσιμο της Πέμπτης, 5 από αυτές βρίσκονται πάνω από την τιμή που είχαν στο χαμηλό τους του Φεβρουαρίου, με το ΓΔ να το έχει ξεπεράσει κατά 1,27%. Στο δρόμο της ανόδου κινήθηκαν και τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ αντέδρασε ανοδικά, βάζοντας παύση στο πτωτικό του σερί.
Όλα αυτά έλαβαν χώρα στον απόηχο της παραδοχής της Γερμανίας ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή, κάτι που ήρθε με καθυστέρηση 7 μηνών και αφού πρώτα η Ελλάδα έχασε περί τα 10% δις από επιπλέον κόστη δανεισμού και οδηγήθηκε στην χρηματοπιστωτική πτώχευση, γινόμενη η ʽγέφυραʼ για τη μεταφορά της χρηματιστηριακής επίθεσης στην Πορτογαλία και την Ισπανία.
Στο μεσοδιάστημα, η Γερμανία εκμεταλλεύτηκε την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποκομίζοντας, από τη μία πλευρά, οφέλη της τάξης των 30,78 δις δολαρίων, από την πτώση των επιτοκίων δανεισμού της, καθώς τα ομόλογα της έγιναν ανάρπαστα αφού θεωρήθηκαν ασφαλέστερη ευρωπαϊκή επιλογή, και από την άλλη εξασφαλίζοντας κέρδη της τάξης των 56 δις δολαρίων (με βάση τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς) από την αύξηση του ΑΕΠ της στα δύο τελευταία τετράμηνα χάρη στην πτώση του ευρώ κατά 12,5% και ενώ νωρίτερα έβλεπε το ΑΕΠ της να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 40 ετών.
Μόνο όταν η χρηματοπιστωτική φωτιά έφτασε να απειλήσει να κάψει ολόκληρη την Ευρώπη, η Γερμανία προέβη σε ρεαλιστικές δηλώσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, αφού πρώτα έβαλε την οικονομία της στο δρόμο της ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μέλλον της.
Πάνος Παναγιώτου - διευθυντής ΕΚΤΑ
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...