Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ενοχλεί τη Βουλγαρία ο ψευτομακεδονισμός

Φραστικό επεισόδιο μεταξύ

των προέδρων των δύο χωρών


Βαριά τη σκιά τους στις σχέσεις Σόφιας - Σκοπίων αρχίζουν να ρίχνουν σταδιακά οι προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας της ΠΓΔΜ από τη μια να κατοχυρώσει διεθνώς ότι η πλειοψηφία του γειτονικού λαού ανήκει στο δήθεν μακεδονικό έθνος και από την άλλη να πείσει ότι υπάρχουν εθνικές μειονότητες σε γειτονικές χώρες.
Η συνάντηση των προέδρων της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στη Σόφια, μπορεί να έληξε με χαμόγελα και τυπικές διαβεβαιώσεις ότι οι διμερείς σχέσεις των χωρών τους είναι άριστες, όμως στην κοινή συνέντευξη Τύπου διαφάνηκαν μεγάλες διαφορές. Κυριότερη αυτή της νομιμοποίησης της οργάνωσης “Ομο Ίλιντεν - Πιρίν”, τα μέλη της οποίας, όπως υποστηρίζουν τα Σκόπια, ανήκουν στη “μακεδονική” μειονότητα που διαβιώνει στη Βουλγαρία.
Οι δύο πρόεδροι είχαν έντονο φραστικό επεισόδιο με αφορμή μια ερώτηση δημοσιογράφου από τα Σκόπια. Αρχικά να υπενθυμίσουμε ότι το “Όμο Ίλιντεν - Πιρίν” είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Βουλγαρίας, καταγγέλλοντας ότι τα συνταγματικά δικαστήρια της χώρας δεν αναγνωρίζουν τη μετεξέλιξή του σε κόμμα. Αν και η οργάνωση δικαιώθηκε, το συνταγματικό δικαστήριο της Βουλγαρίας δεν άλλαξε την απόφασή του και αυτό εξόργισε ιδιαιτέρως τα μέλη του, ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια επικρίνουν έντονα τη Βουλγαρία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της “μακεδονικής” της μειονότητας.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ
Όταν ο σκοπιανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Γκεόργκι Παρβάνοφ τι σκοπεύει να κάνει με την “Ομο Ίλιντεν - Πιρίν”, εκείνος απάντησε ότι “υπάρχει σχετική απόφαση από συνταγματικό δικαστήριο της Σόφιας, την οποία δεν σχολιάζω” και πρόσθεσε ότι “από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν προκύπτουν αυτόματα υποχρεωτικές ενέργειες της βουλγαρικής κυβέρνησης”. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ όμως του ανταπάντησε ότι “αφού οι δύο χώρες έχουν δηλώσει την προσήλωσή τους σε ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, θα ήταν φυσικό οι αποφάσεις ευρωπαϊκού δικαστηρίου να γίνονται σεβαστές” και πως “η συγκεκριμένη απόφαση αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της πολιτικής ένωσης”. Εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Παρβάνοφ σχολίασε με νόημα ότι “θα έρθει η ώρα που η κοινή ιστορία θα μας ενώνει και δεν θα μας χωρίζει”, για να τονίσει ότι “πέρα από τη νομική πλευρά υπάρχει και η ηθική πλευρά που πρέπει να σκέφτονται οι πολιτικοί άνδρες”. Αναφέρθηκε μάλιστα στη διεθνή πρωτοβουλία πολιτιστικών διαδρομών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, λέγοντας ότι έχει ως σκοπό “να δείχνουμε το κοινό μας πρόσωπο και όχι να επιτίθεται ο ένας στον άλλο μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.
ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΥΛΙΚΑ
Σήμερα, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς συναντάται στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές Ελλάδας - ΠΓΔΜ Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι. Η συνάντηση παρουσιάζεται και από τις δύο πλευρές ως διαδικαστική, ενώ τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια δεν κρύβουν ότι ο νέος αυτός γύρος θα είναι πολύ πιο “ράθυμος” από τον προηγούμενο και πιθανόν θα επαναβεβαιώσει το αδιέξοδο που υπάρχει. Εξάλλου, ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι πριν από λίγες ημέρες έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τα Σκόπια εμμένουν στις αδιάλλακτες θέσεις τους. Πάντως, ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις, τάχθηκε εκ νέου υπέρ ενός δίκαιου συμβιβασμού, προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα του θα ανεχτεί αυτός ο συμβιβασμός να υπαγορευτεί από την πλευρά της Ελλάδας. Όπως είπε, εάν η ΠΓΔΜ “θέλει να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., θα πρέπει να διεξάγει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσει σε έναν λογικό και δίκαιο συμβιβασμό”.
Ουάσιγκτον: Τιμή στη Θεσσαλονίκη, κόσμημα των αιώνων
Αφιερωμένη στη Μακεδονία και ειδικότερα στη "Θεσσαλονίκη, Κόσμημα των Αιώνων" ήταν η ετήσια επίσημη εκδήλωση της Εθνικής Όπερας της Ουάσιγκτον, στην οποία προβλήθηκε η ιστορία και ο πολιτισμός της Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του Κογκρέσου, επιχειρηματίες, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι, ενώ παράλληλα προβλήθηκε στην "Ουάσιγκτον Ποστ" με την επισήμανση ότι εκεί εορτάσθηκε η Μακεδονία που βρίσκεται στην Ελλάδα. Σε εκτενές μήνυμά της που μεταδόθηκε σε γιγαντοοθόνη, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ευχαρίστησε την όπερα της Ουάσιγκτον, η οποία τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σπουδαίου τενόρου Πλάθιντο Ντομίγκο για την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στη στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης. Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Ελλήνων.
"Πάντα στο κέντρο όλων των σημαντικών ιστορικών εξελίξεων των Βαλκανίων, η Θεσσαλονίκη αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο για την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οικονομικό, βιομηχανικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων", υπογράμμισε για να καταλήξει μιλώντας για μια πολυπολιτισμική πόλη, όπου χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι ευημέρησαν και συνυπήρξαν ειρηνικά, ενώ "για τουλάχιστον δύο αιώνες η Θεσσαλονίκη είχε τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στον κόσμο".
Στην ομιλία του, ο έλληνας πρέσβης κ. Μαλλιάς ανέγνωσε τον όρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασσυρία (324 π.Χ.), μνημείο ειρήνης, αδελφοσύνης και ενότητας των λαών. Η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα είχε διακοσμηθεί με απεικονίσεις του άστρου της Βεργίνας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και με φωτογραφίες του Λευκού Πύργου.
Στους προσκεκλημένους αναμνηστικά και ενημερωτικά έντυπα για τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, προσφορά του δημάρχου της πόλης και ελληνικών εταιρειών.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]