Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αδιάλλακτους όρους θέτει ο Τσερβένκοφσκι και όχι μόνο για το όνομα


Όσα χρόνια και να περάσουν

δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε


«Έκρηξη» αδιαλλαξίας από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι αποδεκτός συμβιβασμός για τη χώρα του, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, θα ήταν μια λύση, τα βασικά σημεία της οποίας θα ήταν τα εξής:
- Να εξασφαλιστεί η καταχώρηση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας στον ΟΗΕ,
- Να μην υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος και
- Να δοθεί σε κάθε χώρα η δυνατότητα να επιλέξει πως θα αποκαλεί την ΠΓΔΜ στη διμερή επικοινωνία.

Τα θέματα αυτά, ως γνωστόν, δεν τίθενται καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας, ωστόσο ο κ. Τσερβένκοφσκι επιμένει ότι «... ακόμη και έναν τέτοιο συμβιβασμό, δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα τον αποδεχτεί η Ελλάδα. Ομως, με το να περιμένουμε πέντε χρόνια, δεν πρόκειται να επιτύχουμε κάτι, γιατί είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της».
«Αρα» συνέχισε, «δεν υπάρχει λόγος να κωλυσιεργούμε, διότι κι έπειτα από πέντε χρόνια, θα πρέπει πάλι να καθήσουμε για να διαπραγματούμε».
Οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ έγιναν το βράδυ της Δευτέρας σε πολιτική εκδήλωση στην πόλη Πρίλεπ. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσερβένκοφσκι εκτίμησε ότι η χώρα δεν έχει εναλλακτική οδό, πέραν της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και τη φτώχεια είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη σιγουριά για τους ξένους επενδυτές τη δίνει μόνο η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσερβένκοφσκι, η διαδικασία ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές βρίσκεται σε «τέλμα» και την ευθύνη γι' αυτό φέρει η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά και η αποδυναμωμένη αντιπολίτευση.

Οι ελληνικές αντιδράσεις

«Τακτικισμό» χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών -μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό- την κίνηση των Σκοπίων να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, με την άσκηση του βέτο στο Βουκουρέστι. Η κυρία Μπακογιάννη προσέθεσε ότι η Ελλάδα είχε προβλέψει τις κινήσεις αυτές.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επιβεβαίωσε την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, όμως δεν προσδιόρισε πότε θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ». Το Δικαστήριο γνωστοποίησε ότι η ΠΓΔΜ ζήτησε από αυτό «να καλέσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει και να αποστασιοποιηθεί από εμπόδια, με οιονδήποτε τρόπο, για την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και σε άλλους οργανισμούς».
Στην κίνηση των Σκοπίων πάντως, η Αθήνα σήκωσε το «γάντι» και διεμήνυσε ότι στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας θα καταθέσει υπομνήματα που θα πιστοποιούν τις διαρκείς παραβιάσεις από την πλευρά των Σκοπίων της υποχρέωσης καλής γειτονίας που προβλέπεται από τη Συμφωνία.
«Φοβάμαι ότι ο Γκρούεφσκι έχει δει το τυρί, αλλά όχι τη φάκα», σχολίασε σχετικά στον ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5 o εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην ταχεία εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το ζήτημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ σε ό, τι αφορά την προσφυγή δήλωσε ότι εναπόκειται στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί αν είναι αποδεκτή.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του αρμοδίου για τη διεύρυνση της ΕΕ Επιτρόπου Ολι Ρεν επισήμανε την ανάγκη επίτευξης προόδου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς.
Η εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σημειώσει τη δημόσια εκπέφρασμένη βούληση των δύο πλευρών να αναζητήσουν λύση εντός των πλαισίων που ορίζουν τα ψηφίσματα 1817 και 1845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε ότι η ΕΕ ενθαρρύνει τα δύο μέρη να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναφερόμενος στην προσφυγή των Σκοπίων, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει ότι είχε ενημερωθεί επίσημα τη Δευτέρα από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει τη διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε στον City ο Στέλιος Περράκης, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο.
«Η προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη σηματοδοτεί τρείς αποτυχίες: την αποτυχία της πολιτικής των Σκοπίων, που εξαναγκάζονται να προσφύγουν στη Χάγη για να προωθήσουν τη θέση τους, την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και την αποτυχία της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί την πόρτα αυτή (της Χάγης) την άνοιξε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής με δήλωσή του το 2005, όταν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή είπε ότι, με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία, η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να μπει στο ΝΑΤΟ και με το όνομα FYROM» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Παράλληλα, ζήτησε την άμεση σύγκληση του του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Κληθείς να σχολιάσει τη «λογική αντίφαση που υπάρχει στα λέγομενά του για αποτυχία της πολιτικής και της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας», ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι «θα υπήρχε αντίφαση, αν θεωρούσαμε ότι η λύση στη διπλωματία συνιστά νίκη του ενός επί του άλλου.Υπάρχουν λύσεις που, όταν είναι σωστές και δίκαιες, προωθούν τα συμφέροντα και των δύο χωρών».

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 1945, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ξεκίνησε τις εργασίες του τον Ιούνιο του 1946. Η έδρα του Δικαστηρίου βρίσκεται στο Μέγαρο Ειρήνης, στον πόλη Χάγη της Ολλανδίας. Αποτελείται από 15 δικαστές, η θητεία των οποίων διαρκεί 9 έτη.
Στις αρμοδιότητες του Δικαστηρίου είναι η επίλυση διακρατικών διαφορών και η απόδοση γνωμοδότησης για νομικά ζητήματα. Μέλη του Δικαστηρίου είναι ipso facto όλες οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ.
Στο Δικαστήριο της Χάγης βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση διακρατικών διαφορών, έπειτα από σχετική προσφυγή από ορισμένες χώρες ή συναίνεση, όπως αυτές που αφορούν τις περιπτώσεις Ουγγαρίας-Σλοβακίας, Ρουμανίας-Ουκρανίας, Μεξικό-ΗΠΑ, Κροατίας-Σερβίας και άλλες.
Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, στην περίπτωση εξέτασης διαφορών, είναι υποχρεωτικές για τα μέρη. Σε περίπτωση που κάποια εμπλεκόμενη χώρα αρνηθεί να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου, τότε η άλλη εμπλεκόμενη χώρα μπορεί να προσέλθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο είναι αρμόδιο να προβεί σε συστάσεις ή να αποφασίσει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αναφορικά με την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]