Ο Μάθιου Νίμιτς για το Σκοπιανό: "Χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά"
Συνομιλίες από τον Σεπτέμβριο
Οι συνομιλίες (Ελλάδος - ΠΓΔΜ) στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών εστιάζονται στο θέμα της ονομασίας, διευκρίνισε χθες ο ειδικός διαμεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ), στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς |
«Ολα αυτά τα χρόνια εγέρθηκαν διάφορα θέματα και από τις δυο πλευρές, αλλά οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο θέμα του ονόματος, βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της ενδιάμεσης συμφωνίας», ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης και προέτρεψε τα Σκόπια να ρίξουν τους τόνους.
Όπως είπε, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τον Αύγουστο, ενώ σημείωσε πως Αθήνα και Σκόπια έχουν δείξει εποικοδομητικό πνεύμα σε σειρά προτάσεων που παρουσίασε ο ίδιος, ωστόσο όπως υπογράμμισε, χρειάζεται ακόμη δουλειά για να πούμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
«Η στάση της Ελλάδας είναι γνωστή και σταθερή. Επιδιώκουμε την εξεύρεση μιας κοινά αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία διεξάγεται υπό την σκέπη του ΟΗΕ».
Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς, προσθέτοντας πως η Ελλάδα μετέχει εποικοδομητικά και σταθερά σε αυτή τη διαδικασία.
Τη θέση πως η κυβέρνηση των Σκοπίων «έχει ξεπεράσει τα όρια που είναι ανεκτά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως για τη κυρίως για τη διευθέτηση τέτοιων θεμάτων στο πλαίσιο του ΟΗΕ» εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.
Τη στάση της ηγεσίας της FYROM στηλίτευσε χθες η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κάνοντας λόγο για καπηλεία με την έγερση ανύπαρκτου μειονοτικού ζητήματος.
«Δυστυχώς η ηγεσία της FYROM, προκειμένου να εγείρει ή να παζαρέψει τον αλυτρωτισμό της, δεν ξέρω με τι ανταλλάγματα, βάζει μπροστά τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων, που δυστυχώς δεν επαναπατρίστηκαν στην ώρα τους, δε λύθηκε το ζήτημα και με τον τρόπο που λύθηκε το συνολικό πρόβλημα των πολιτικών προσφύγων», σημείωσε η κ. Παπαρήγα και υπογράμμισε:
«Σε καμία περίπτωση εμείς δε θα επιτρέψουμε αυτή την καπηλεία όταν υποτάσσεται στην έγερση ανύπαρκτου μειονοτικού ζητήματος με την έννοια της μακεδονικής εθνότητας και όταν συνδέεται μάλιστα με εξελίξεις στα Βαλκάνια που οπωσδήποτε περιέχουν ανησυχία, ιδιαίτερα και μετά την παράδοση του Κάρατζιτς απ' την πλευρά της Σερβίας».
Βιάζονται οι Αμερικανοί
Το τελευταίο διάστημα τόσο ο μεσολαβητής, αλλά περισσότερο οι Αμερικανοί έδειχναν να βιάζονται. Πίστευαν, μάλιστα, πως η λύση ήταν κοντά και γι αυτό τον λόγο προκαλεί μύρια ερωτηματικά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επέτρεψε στον Νίκολα Γκρούεφσκι να ρίξει στο τραπέζι με άγαρμπο και ερασιτεχνικό τρόπο το χαρτί του αλυτρωτισμού, που οδήγησε δύο τουλάχιστον γερουσιαστές να παγώσουν τον διορισμό του νέου Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ.
Οι τελευταίες εισηγήσεις του κ. Νίμιτς, που περιλαμβάνουν και την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», υποστηρίχτηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση και δεν είναι τυχαία ούτε η δήλωση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Ματ Μπράιζα στον «Ελ. Τύπο» ούτε η διαβεβαίωση του μεσολαβητή σε Ελληνα συνομιλητή του ότι «αγγίζουμε τη διευθέτηση».
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκονζάλο Γκαλέγκος αναφέρθηκε στο θέμα του διορισμού του κ. Ρίκερ.
Παραδέχθηκε πως παραμένει σε ισχύ το «πάγωμα» του διορισμού και τόνισε: «Ελπίζουμε πως κάποτε στο άμεσο μέλλον θα του επιτραπεί να προχωρήσει μπροστά -να προχωρήσει ο διορισμός του. Πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος για να μεταδώσουμε την πολιτική μας στην κυβέρνηση (των Σκοπίων) είναι με τον αντιπρόσωπό μας, με τον πρεσβευτή μας στη χώρα».
Παρ' όλα αυτά, οι γερουσιαστές που εμπόδισαν τον διορισμό, φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν το «πάγωμα», επειδή θεωρούν πως οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις επιθετικές δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι δεν κάλυψαν τις ανησυχίες τους
Διπλωματική πηγή δήλωσε στο «Εθνος» ότι ο κ. Ρίκερ υποτίμησε τη δύναμη και τα προνόμια των γερουσιαστών και έδειξε να μην πιστεύει ότι υπάρχουν εκπρόσωποι του αμερικανικού έθνους οι οποίοι ενδιαφέρονται «για μία ασήμαντη χώρα στα Βαλκάνια».
Σημειώνεται πως με εντολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είχε θέσει σκληρά ερωτήματα στον κ. Ρίκερς.
Αναφορικά με το θέμα του αλυτρωτισμού, ο κ. Νίμιτς υποστήριξε στις ίδιες δηλώσεις του ότι στη διάρκεια της διαδικασίας του ΟΗΕ, και στο διάστημα των πολλών ετών που είναι αναμεμειγμένος, έχει εγερθεί από τα δύο μέρη ένας αριθμός ζητημάτων που σχετίζονται με τις σχέσεις τους.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...