Αυτοκτονία των Σκοπίων!!!
Κλείνει ο δρόμος για τα
Σκόπια προς ΝΑΤΟ-ΕΕ
Οι κάλπες βίας και νοθείας της περασμένης Κυριακής, μετέτρεψαν την ΠΓΔΜ σε πρόβλημα των Ευρωπαίων και των Αμερικανών
Ηττα καταστροφικών διαστάσεων για τη διεθνή εικόνα και την ενιαία κρατική υπόσταση της ΠΓΔΜ, υπέστησαν τα Σκόπια λόγω της βίας και της νοθείας που σφράγισαν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Το πολιτικό σκηνικό άλλαξε εν ριπή οφθαλμού.
Η διαμάχη με την Αθήνα για το όνομα πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Αμερικανοί αμφισβητούν ανοιχτά πλέον αν η ΠΓΔΜ είναι όντως έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Από τις εκλογές αυτές «η Μακεδονία ανεδείχθη ως νέο προβληματικό παιδί των Βαλκανίων», όπως χαρακτηριστικά έγραψαν, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
ΕΕ και ΗΠΑ συνειδητοποίησαν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν οι ίδιες ένα εκρηκτικό πρόβλημα με τα Σκόπια και όχι, όπως αφελώς το παρουσίαζαν, μια πεισματική διαμάχη Ελλάδας - ΠΓΔΜ γύρω από το όνομα της τελευταίας. Κανένας στο εξωτερικό δεν ασχολείται με την επιβλητική εκλογική επικράτηση του ακροδεξιού εθνικιστή πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.
Αντιθέτως, η ετυμηγορία του κάθε ξένου παρατηρητή ή σχολιαστή μοιάζει με... βολή πολιτικού εκτελεστικού αποσπάσματος για τα Σκόπια. Εντυπωσιακά σκληροί είναι ακόμη και οι Αμερικανοί προστάτες της ΠΓΔΜ.
Οι εκλογές, με τον τρόπο που έγιναν την περασμένη Κυριακή, «αποτελούν δυσφήμηση για τη χώρα και επηρεάζουν αρνητικά τις διαδικασίες για ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια.
«Η βία, ο εκφοβισμός και η νοθεία στέρησαν ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα από σημαντικό τμήμα των πολιτών της Μακεδονίας», δήλωσε μέχρι και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Νότιας Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακ Κόρμακ.
«Οι φιλοδοξίες της Μακεδονίας για έντα
ξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ υπέστησαν βαρύ πλήγμα την Κυριακή, αφότου οι βουλευτικές εκλογές στη φτωχή βαλκανική χώρα βάφτηκαν στο αίμα», έγραψαν και οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Πανευρωπαϊκοί δισταγμοί
Καθόλου ηπιότεροι δεν ήταν οι Ευρωπαίοι: «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εκλογική κακοποίηση, βία ή εκφοβισμός σε μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Τζιμ Μέρφι.
Καταπέλτης ήταν ο προκάτοχός του στην ίδια θέση επί κυβέρνησης Τόνι Μπλερ, ο Ντένις Μακ Σέιν ο οποίος βρέθηκε στην ΠΓΔΜ ως
παρατηρητής εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης και έφριξε κυριολεκτικά με όσα είδε.
«Αυτή η ψηφοφορία αποτελεί τραγωδία για τους υποστηρικτές του ευρωπαϊκού και διατλαντικού μέλλοντος της Μακεδονίας. Κανείς δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση στη βάση εκλογών, στις οποίες η αστυνομία έχει γεμίσει κάλπες με ψηφοδέλτια και μαχαιροβγάλτες επιτίθενται εναντίον εκλογικών τμημάτων», δήλωσε αγανακτισμένος.
«Η εκλογική βία στη Μακεδονία πλήττει τις ελπίδες ένταξης στην ΕΕ», τιτλοφορούσαν το σχετικό ρεπορτάζ τους και οι «Φαϊνάνσιαλ
Τάιμς» του Λονδίνου.
«Οργανωμένες προσπάθειες να αναστατωθεί βίαια η διαδικασία από νωρίς την ημέρα της ψηφοφορίας, κατέστησαν σε πολλά μέρη αδύνατο για τους ψηφοφόρους να εκφράσουν ελεύθερα τη βούλησή τους», ανέφερε ανακοίνωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
«Είναι σαφές ότι οι δεσμεύσεις στα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ δεν τηρήθηκαν σε αυτές τις εκλογές», δήλωσε κα
ι ο Ρόμπερτ Μπάρι, επικεφαλής των παρατηρητών στην ΠΓΔΜ. Ανάλογο κλίμα επικράτησε και στη Γερμανία.
«Βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών μεταθέτουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο απώτερο μέλλον», έγραψε χαρακτηριστικά στους τίτλους της η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», η οποία στο ρεπορτάζ της κάνει λόγο για «άθλια» διεξαγωγή των εκλογών, η οποία πιθανόν θα τύχει «αρνητικής μνείας» στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊ
κής Ενωσης για την ΠΓΔΜ το φθινόπωρο.
Παράλληλα, σε μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου δήλωσε ότι «είμαστε πεπεισμένοι πως αυτές οι εκλογές θα πρέπει να κηρυχθούν συνολικά άκυρες, γιατί ένστολα μέλη παραστρατιωτικών ομάδων διέκοψαν την εκλογική διαδικασία και έκλεψαν τις κάλπες».
Αυτό σημαίνει ότι μια ισχυρή μερίδα τουλάχιστον της ηγεσίας του Κοσόβου ρίχνει το βάρος της στην ενδοαλβανική σύγκρουση της Π
ΓΔΜ υπέρ του Αλί Αχμέτι, ο οποίος υπήρξε από τους ιδρυτές του UCK στο Κόσοβο και αρχηγός του UCK στην ΠΓΔΜ. Αυτό δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τα Σκόπια...
Νέα δεδομένα δημιουργούνται και για την Αθήνα, για το όνομα
Η ουσία από όλα αυτά είναι πως οι εκλογές βίας και νοθείας στην ΠΓΔΜ δημιούργησαν μια εντελώς νέα πολιτική κατάσταση γύρω από τη διεθνή πτυχή του θέματος, πράγμα που αφορά έμμεσα αλλά σοβαρότατα και την Ελλάδα.
Η κατάσταση στην ΠΓΔΜ και η άμεση απειλή αναζωπύρωσης των ένοπλων συγκρούσεων Σλάβων - Αλβανών, συνιστούν πλέον ευρωπαϊκό πρόβλημα - πρόβλημα της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Αυτό δημιουργεί νέες δυνατότητες που η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να εκμεταλλευτεί. Πρώτα πρώτα το παραμύθι με το υποτιθέμενο ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στις 9 Ιουλίου, μαζί με την Κροατία και την Αλβανία, τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα. Πιθανότατα μάλιστα δεν θα τεθεί σε συζήτηση ούτε καν στη σύνοδο του Δεκεμβρίου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Δεύτερον, είναι πολύ πιθανό πλέον να μην προτείνει η Κομισιόν το φθινόπωρο έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΠΓΔΜ, με πρωτοβουλία των άλλων Ευρωπαίων και όχι λόγω του επικρεμάμενου ελληνικού βέτο. Τρίτον, εκμηδενίζονται οι πιθανότητες επίλυσης του θέματος του ονόματος στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Επικρίσεις και ειρωνικά σχόλια από τη Βουλγαρία
Με πολύ πιο επικριτικό τρόπο αναφέρεται στην ηγεσία της ΠΓΔΜ η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Σε ένα από τα άρθρα της ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ, έγραψε ότι «αυτό το πράγμα που αποκαλείται Μακεδονία πρέπει να κρατηθεί μακριά και από το ΝΑΤΟ και από την Ε.Ε.».
Και συνεχίζει με ειρωνικό τρόπο: «Ομως δεν μπορεί να λες πως γίνονται εκλογές σ' αυτούς που είναι "απόγονοι" ταυτοχρόνως του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Τσάρου Σαμουήλ. Αχ, συγνώμη, ξέχασα! Προεκλογικώς Μακεδόνες "επιστήμονες" ανακάλυψαν ότι και η Κλεοπάτρα είναι από τη Μακεδονία. Λαός στους εκπροσώπους του οποίου έχουν πέσει στα γόνατα Πέρσες βασιλείς και Ρωμαίοι αυτοκράτορες δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από κάποιους Ευρωπαίους γραφειοκράτες.
Ετσι οι "Μακεδόνες" έκαναν τις εκλογές όπως αυτοί ξέρουν, με βάση δηλαδή το μοντέλο που χρησιμοποιείται από κάποιες χώρες της Κεντρικής Αφρικής».
Και ο Βούλγαρος αρθρογράφος καταλήγει ότι «το παράδειγμα της "Μακεδονίας" αποδεικνύει μεταξύ άλλων ότι η σκόπιμη προπαγάνδα μπορεί να πετύχει την πλήρη αποβλάκωση ενός πληθυσμού ακόμη και στον αιώνα του Ιντερνετ».
Ο Γκρούεφσκι άνοιξε μέτωπο με Αλβανία και ΚόσοβοΟχι μόνο η Ελλάδα αλλά και οι άλλοι γείτονες της ΠΓΔΜ αντιμετωπίζουν με έντονο προβληματισμό, τόσο τη συντριπτική νίκη του Λ. Γκρούεφσκι στις εκλογές που συνοδεύθηκε με μια έκρηξη εθνικισμού όσο και τα σοβαρά γεγονότα βίας και νοθείας που απειλούν να πυροδοτήσουν μία νέα έκρηξη του αλβανικού στοιχείου.
Εντύπωση όμως προκάλεσε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ενώ βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγων των έντονων αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας, έσπευσε με τις πρώτες κιόλας συνεντεύξεις του να τα βάλει όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με άλλους γείτονες της χώρας του. Ενώ το αλβανικό πρόβλημα στη χώρα παίρνει διαστάσεις και από κάποιες πλευρές τίθεται θέμα ομοσπονδοποίησης της ΠΓΔΜ ο Ν. Γκρούεφσκι προσχώρησε σε επικρίσεις, τόσο της ηγεσίας του Κοσόβου όσο και της Αλβανίας.
Μιλώντας σε αλβανικά ΜΜΕ ο Ν. Γκρούεφσκι, εκτός της Ελλάδας στράφηκε και κατά της Αλβανίας για το θέμα της ονομασίας!
Οπως είπε, η Αλβανία δεν τους έχει αναγνωρίσει με το συνταγματικό όνομα και ότι αυτό είναι προσβλητικό για τη χώρα του.
Ομως τα περισσότερα βέλη, τόσο από επίσημα χείλη όσο και από τα ΜΜΕ, εξαπολύονται αυτές τις μέρες κατά του Ν. Γκρούεφσκι και των ανθρώπων του από τη βουλγαρική πλευρά.
Ο ίδιος ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ιβ. Κάλφιν έσπευσε από τους πρώτους να μιλήσει αρνητικά για όσα έγιναν στις εκλογές στην ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά πρέπει να προσελκύσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...