Ο Γκρούεφσκι επιχειρεί να εκτρέψει τις συνομιλίες εκτός πλαισίου του ΟΗΕ
Στη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς
επιχείρησε να εκτροχιάσει τη διαδικασία
εκτός του πλαισίου του OHE
Ευθεία υπονόμευση της διαδικασίας Νίμιτς και κλιμάκωση της όξυνσης με την Ελλάδα συνιστά η προσπάθεια του εντολοδόχου πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι να εγείρει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» και δικαιωμάτων των λεγόμενων «Αιγιατών Μακεδόνων».
Σύμφωνα με όλα τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο κ. Γκρούεφσκι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μ. Νίμιτς έθεσε θέμα προστασίας και σεβασμού των δικαιωμάτων της «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και συγχρόνως έθεσε και κατάλογο αιτημάτων για την αποκατάσταση των «Αιγιατών Μακεδόνων», των πολιτικών προσφύγων που ασπάσθηκαν τον «μακεδονισμό» και των απογόνων τους... Ο κ. Γκρούεφσκι ζήτησε την επιστροφή των περιουσιών τους, τη χορήγηση διπλής υπηκοότητας και την ελεύθερη είσοδο στη «γενέτειρά» τους.
Το θέμα της διευκόλυνσης εισόδου πολιτικών προσφύγων που πολιτογραφήθηκαν στα Σκόπια είναι κάτι που αντιμετωπίζεται τα τελευταία χρόνια με ανθρωπιστικά κριτήρια (ώστε να παρακάμπτεται το εμπόδιο της αναγραφής της εθνικότητας ως «μακεδονικής» με τόπο γέννησης να αναφέρονται οι ελληνικές πόλεις με το σλαβικό τοπωνύμιο), ενώ για όποιο θέμα υπάρχει με περιουσίες αρμόδια είναι τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Κατάφωρη παραβίαση
Η προσπάθεια του κ. Γκρούεφσκι να εκτροχιάσει τη διαδικασία Νίμιτς σε κατεύθυνση εκτός του πλαισίου της εντολής που έχει από το ΣΑ του ΟΗΕ και να πυροδοτήσει την πόλωση στις διμερείς σχέσεις με έγερση μειονοτικού ζητήματος συνιστά και κατάφωρη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (άρθρο 6 παραγρ. 2 και άρθρο 7), ενώ είναι τουλάχιστον προκλητική η προσπάθειά του να διεκδικήσει το πατρονάρισμα δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.
Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο για την εμμονή της σκοπιανής ηγεσίας στον «μακεδονισμό» και στην κατοχύρωση της «μακεδονικής ταυτότητας», και σε πρώτη ανάγνωση διαψεύδει όσους ανέμεναν ότι μετά την ευρεία εκλογική νίκη του ο κ. Γκρούεφσκι θα ήταν πιο «λογικός».
ΚΙ ΟΜΩΣ...
Η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη!
Ελληνική πηγή επιχειρώντας να ερμηνεύσει την κίνηση Γκρούεφσκι εξέφραζε το... αισιόδοξο σενάριο εκτιμώντας ότι πιθανότατα επεχείρησε με τον τρόπο αυτό να ξεφύγει από «ιδέες» του κ. Νίμιτς, που βρίσκονταν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Νίμιτς εμφάνισε «ιδέες» (αυτό που ελληνική διπλωματική πηγή ονόμασε «Γενικές αρχές για πλαίσιο λύσης») και διευκρίνισε ότι αναμένει τις απαντήσεις των δύο μερών και τις επόμενες εβδομάδες θα διαπιστωθεί εάν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Η ελληνική πλευρά έδειχνε ικανοποιημένη γιατί ο κ. Νίμιτς φαινόταν να κατανοεί την ελληνική επιχειρηματολογία για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (ήδη στο τραπέζι είναι το «Ανω» και «Βόρεια Μακεδονία» με τη λίστα, όμως, να είναι απολύτως ανοικτή). Υπάρχει πάντως επιφυλακτικότητα, καθώς δεν είναι γνωστό με τη μεθοδολογία που εφαρμόζει ο κ. Νίμιτς (που θυμίζει κάτι από τη διαδικασία «πάρε-δώσε» στο Κυπριακό), τι θα προσφερθεί στη σκοπιανή πλευρά για να αποδεχθεί ένα γεωγραφικού προσδιορισμού όνομα, σχεδόν για όλες τις χρήσεις.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...